-->

Header Ads

Μας μαλώνει ο Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ όσους χρησιμοποιούμε τον όρο «Σκόπια» και «Σκοπιανός» και ότι όποιος το κάνει είναι εθνικιστής.

Απαντούμε.

Τους λέμε Σκοπιανούς γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς πριν 3 γενιές ήταν Βούλγαροι. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι. Ο Γκεοργκιέφσκι, πρώην πρωθυπουργός τους, πήρε Βουλγαρικό διαβατήριο, έγινε πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια και προπαγανδιζει από την Βουλγαρική τηλεόραση εναντίον του "μακεδονισμού".
Ένα τμήμα τους πριν 3 γενιές ήταν μάλιστα Έλληνες. Ο Γκρουέφσκι είχε παππού που πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο με τον ελληνικό στρατό. Ο Δημητρώφ είχε παππού "Δημητρόπουλο" από ένα χωριό κοντά στην Έδεσσα. Από τον Ζάεφ έχει ξεφύγει σε ανύποπτο χρόνο πριν πολύ καιρό ότι ο παππούς του ήταν Αλβανικής καταγωγής. Η πρωτεύουσα, τα Σκόπια, δηλαδή εκεί που ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι, είναι τέρμα βορειοδυτικά και ανήκε στο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή είναι εντελώς έξω ακόμα και από την ευρύτερη εκδοχή της "Μακεδονίας" βάσει οιουδήποτε χάρτη, με πληθυσμό κυρίως Σερβικό και ως ένα μέρος Αλβανικό.

Μια χαρά ξέρουμε τι είναι και το ξέρουν και οι ίδιοι αν κοιτάξει ο καθένας 3 γενιές πίσω. Πού κάνω λάθος;

Χάρη τους κάνουμε που τους λέμε Σκοπιανούς επειδή αν τους πούμε Βούλγαρους θα προκληθούν επεισόδια.
Φιλήσυχοι ατομικά μπορεί να είναι. Δεκτό.

Σε πόσες χώρες του κόσμου υπάρχουν σε όλα τα σχολεία χάρτες με τη χώρα αυτή που να περιέχουν εδάφη γειτονικής χώρας; Μήπως σε καμία άλλη στον κόσμο;

Αυτό δεν είναι ενοχλητικό; να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε; ο Μέρτζος που ήταν υπέρ της λύσης λέει ότι "δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία σε όλο το κράτος που να μην έχει αναρτημένο χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας". Να το περάσουμε στο ντούκου;

Υπάρχει έστω η παραμικρή ένδειξη ότι πρόκειται να υποχώρησει έστω κατά ένα χιλιοστό όλη αυτή η επιθετικότητα; ποια είναι; αν ένας άλλος πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε επίσκεψή του σε έναν σχολείο της χώρας του (σε εκλογές ή με άλλη αφορμή), έβλεπε έναν τέτοιο χάρτη με εδάφη άλλης χώρας, θα συνέχιζε κανονικά τη ζωή του και θα έκανε μετά δηλώσεις υπερ της φιλίας με τον άλλον λαό;

Σε ατομικό επίπεδο δεν υπάρχει αντίρρηση. Το κράτος αυτό πάντως παράγει εθνικισμό. Βρίσκεται σε έξαρση εθνικισμού, όμοια με αυτήν που γειτονικά κράτη όπως εμείς, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι περάσαμε πριν 100 χρόνια και την ξεπεράσαμε με πολέμους και με ήττες.

Το να επιβραβεύσουμε έναν τέτοιο εθνικισμό σήμερα είναι αυτοκτονία. Η Ιστορία δεν σταματά στο σήμερα. Θα συνεχιστεί. Χρησιμοποιώ την ακαδημαϊκή εκδοχή του εθνικισμού, όχι την τετριμμένη χρήση του όρου. Την προσπάθεια συμπερίληψης όλου του έθνους σε ένα κράτος-έθνος. Είναι ένα νεότευκτο (και τεχνητό) έθνος 100 χρόνια πίσω από τα γειτονικά του σε σχέση με την πρόοδό του στο ζήτημα αυτό του εθνικισμού. (Σε παρόμοια μονοπάτια είναι και οι Αλβανοί βέβαια. Άλλο θέμα αυτό).

Αντίβαρο


Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.