-->

Header Ads

6+1 πρόθυμοι στην επιτροπή για τη συμφωνία της προδοσίας


Και επιστήμονες που έχουν επιχειρηματολογήσει δημόσια υπέρ των θέσεων των Σκοπιανών αναλαμβάνουν να αναμορφώσουν την Iστορία για να επιβάλουν με το ζόρι το ξεπούλημα της Μακεδονίας

Kομμένες και ραμμένες στις επιταγές και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι δύο επταμελείς ομάδες επιστημόνων από την Ελλάδα και τα Σκόπια, που απαρτίζουν την αποκαλούμενη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπεται να ασχοληθεί με θέματα Ιστορίας και παράδοσης, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν τα χάσματα που αφήνει άλυτα η συμφωνία.

Και τα 14 μέλη της ΜΔΕΕ έχουν ευθεία ή έμμεση συμμετοχή στη σύνταξη του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ τουλάχιστον τρεις από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην ελληνική επιτροπή έχουν υπάρξει ένθερμοι υποστηρικτές της συμφωνίας, έχοντας επιχειρηματολογήσει δημόσια υπέρ των γνωστών απόψεων για την «εθνότητα» και τη «γλώσσα» του σλαβομακεδονικού στοιχείου της FYROM.

Και οι 14 υποστηρικτικά θα πλαισιώσουν την επικοινωνιακή «επόμενη μέρα» εφαρμογής της δύσπεπτης συμφωνίας ως προς τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν την ύλη στα σχολικά βιβλία, την ώρα που οι μαθητές στη γειτονική χώρα διδάσκονται ότι η χώρα τους συνορεύει προς Δυσμάς και Ανατολάς με την Αλβανία και τη Βουλγαρία, αντίστοιχα, ενώ προς Νότο βρέχεται από τη θάλασσα του Αιγαίου!

Τα ονόματα που συγκροτούν την ελληνική επιτροπή ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας (10/10) με αντικείμενο ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, σύμφωνα με το άρθρο 8 / παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας (πρόεδρος) ορίστηκε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, που φαίνεται να ξεπέρασε τις αρχικές αντιρρήσεις του για τη συμφωνία (έχει απειλήσει και με ανεξαρτητοποίηση, αν ερχόταν για έγκριση στη Βουλή) και τώρα, από τη θέση του ΥΦΥΠΕΞ, καλείται να την εξειδικεύσει και να την εφαρμόσει…

Από σκοπιανής πλευράς τέθηκε επικεφαλής ο σκληροπυρηνικός διπλωμάτης Βίκτορ Γκάμπερ, υπέρμαχος της θεωρίας της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Τη δεκαετία του ’90 συνετέλεσε στην πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων της σλαβομακεδονικής κοινότητας στην Αυστραλία, καθώς υπηρετούσε στην εκεί πρεσβεία της FYROM.
Ο Β. Γκάμπερ υπήρξε μέλος της πρώτης διαπραγματευτικής ομάδας της ΠΓΔΜ (επί Σάιρους Βανς), ενώ τελευταία παίζει γεφυρωτικό ρόλο μεταξύ του VMRO (το αλυτρωτικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι) και του SDSM (το κόμμα του Ζ. Ζάεφ).

Συνολικά από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή, που διαβιβάστηκε με έγγραφο του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στη Βουλή, συμμετέχουν ο βαλκανιολόγος Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Ζάικος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο διπλωμάτης Ευθύμιος Χαρλαύτης (ΣΠ-Α΄), που σήμερα υπηρετεί στην Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΥΠΕΞ, και ο Αθανάσιος Λούπας, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επιμέρους πορίσματα αυτής της κοινής επιτροπής, η οποία καλείται να γεφυρώσει τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό, όπως συγκροτήθηκε τα τελευταία 27 χρόνια από τις ηγεσίες της γειτονικής χώρας, με την «αλλεργία που παθαίνουν οι Έλληνες όταν ακούν για Σλάβους “Μακεδόνες” που θεωρούν φυσική πατρίδα τους τη Μακεδονία του Φιλίππου Β΄», όπως σημειώνει ο καθηγητής Σπ. Σφέτας.

Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Σλαβολογία, με αμερικανικές περγαμηνές, τοποθετήθηκε στο παρελθόν καθηγήτρια στο μάθημα «Σλαβικής και Παλαιοσλαβικής Γλώσσας» στο ΕΚΠΑ. Ο τότε υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ακύρωσε την εκλογή της με αιτιολογία την έλλειψη «τυπικών προσόντων»! Την ανέλιξή της είχε καταγγείλει ο πρ. βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυρ. Βελόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνοντας τη «ροπή» που έχει στην προβολή της «μακεδονικής γλωσσικής ταυτότητας».

Τρεις καθηγητές της ελληνικής επιτροπής εξέθεσαν τις απόψεις τους στην ημερίδα που διοργάνωσε προ μηνών το υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τις νομικές πτυχές της συμφωνίας.

Ο Σπύρος Σφέτας, βαθύς γνώστης των βαλκανικών θεμάτων, υπερθεμάτισε της συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι «η καλύτερη δυνατή», ενώ και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης βρίσκει τη συμφωνία «θετική» και σημειώνει ότι λειτουργεί προς όφελος των δύο πλευρών.

Ο καθηγητής Ν. Ζάικος, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, έχει εντρυφήσει στην Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (13/9/1995), από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Εχει ασχοληθεί με τη νομική φύση εκείνης της συμφωνίας, καθώς και με την πορεία των συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της. Σε επιστημονικό δοκίμιο για το θέμα παρακάμπτει το βασικό αποτέλεσμά της, που ήταν η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα, που απέφερε την πρώτη αλλαγή στον συνταγματικό χάρτη, επισημαίνοντας «αντίφαση» στην ελληνική στάση που, από τη μια, υπέγραψε μία διεθνή συμφωνία «με ακέραιη ισχύ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», αλλά, από την άλλη, ουδέποτε η τότε κυβέρνηση την έφερε στη Βουλή προς κύρωση, διά τον φόβο της καταψήφισης.

Υπέρμαχοι «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας

Την αντίστοιχη επιτροπή της ΠΓΔΜ, εκτός του Γκαμπίρ, συγκροτούν ο Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι, καθηγητής και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Istorija» και διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου των Σκοπίων, ο Λουντμίλ Σπάσοφ, καθηγητής «Μακεδονικής» Γλώσσας, Ιστορίας και Φωνολογίας, η Ανα Τσούπεσκα-Στανίσκοφσκα, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, ο Φαχρί Ραμαντάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέτοβο, και η καθηγήτρια Κίκα Κόλμπε, συγγραφέας του βιβλίου «Αιγαιάτες», στο οποίο αναπτύσσεται η θεωρία των διωγμών των Σλαβομακεδόνων από την Ελλάδα, παραθέτοντας και προσωπική αφήγηση της εξορίας της οικογένειάς της στα Βαλκάνια.

Στη σκοπιανή επιτροπή μετέχει επίσης και ο «ομογενής» Νίκος Τσαουσίδης, διδάκτωρ Αρχαιολογίας με ειδίκευση στις «μακεδονικές αρχαιότητες», γεννημένος στην Τασκένδη. Τα περισσότερα -για να μην πούμε όλα- μέλη της σκοπιανής επιτροπής έχουν υπηρετήσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων από διάφορες θέσεις, αλλά και τις απόψεις περί ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.