-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Και στην λίστα Μπόργιανς με 3 εκ.€ ο Γιάννος

Σιγά- σιγά αποκαλύπτονται πολύ σημαντικά πράγματα για τα οικονομικά του Γιάννου Παπαντωνίου. Γεμάτοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακριβά ακίνητα, πίνακες μεγάλης αξίας αλλά και χρυσό και ασήμι, περιλαμβάνονται στο «μενού» της περιουσίας του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του που από χθες βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Το κατηγορητήριο είναι καταπέλτης για τον πρώην υπουργό ενώ η κατάθεση φίλου επιχειρηματία για τον τρόπο που έπαιρνε τα λεφτά σε κίτρινους φακέλους και τα έβγαζε στο εξωτερικό, έκαψαν για τα καλά το ζεύγος Παπαντωνίου.

Ιδιαίτερα εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω επιμέρους λογαριασμών είχαν διακινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού. Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου όταν ρωτήθηκε για την προέλευση των χρημάτων, φέρεται να υποστήριξε ότι μέρος αυτών το είχε αποκτήσει από κληρονομιές και από τη μεταβίβαση πινάκων μεγάλης αξίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προσκόμισε έγγραφο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του αποδίδεται κατηγορία ξεπλύματος και σημειώνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πληθώρα λογαριασμών μέσω διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταστεί δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός των χρημάτων και να εμφανίζονται οι κινήσεις αυτές νόμιμες.

Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση διαφόρων χρηματικών ποσών είναι επτά, και αφορούν τις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα – χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικώς ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα στοιχεία που ήρθαν από την Ελβετία, και ειδικά από την UBS έδεσαν το κατηγορητήριο και οδήγησαν στην προφυλάκιση.

Ο φίλος επιχειρηματίας του πρώην υπουργού που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 χιλιάδες ευρώ, περιγράφει ότι τη διετία 2002-2003 έλαβε σε μετρητά από τον πρώην υπουργό περί τα 2,4 εκ. ευρώ τα οποία παρέλαβε από το σπίτι Παπαντωνίου στην Κηφισιά χωρίς να έχει υποψίες για τη νομιμότητά τους.

Αλλωστε, όπως καταθέτει, γνώριζε τον Γιάννο Παπαντωνίου ως ένα σημαντικό πολιτικό και έντιμο άνθρωπο. Τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρει στην απολογία του ο φίλος Παπαντωνίου, κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας και από κεί τμηματικά σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα στους οποίους συνδικαιούχος ήταν και η Σταυρούλα Κουράκου.

Απολογούμενος ο φίλος Παπαντωνίου δεν καταθέτει κάποιο στοιχείο που να τον συνδέει με έμπορο όπλων και εμπλεκόμενο στη σύμβαση για τις φρεγάτες ο οποίος και έχει αποβιώσει, για τον οποίο οι ανακριτικές αρχές, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο Παπαντωνίου, θεωρούν πρόσωπο κλειδί για τις παράνομες πληρωμές

Όμως, εκτός της κατηγορίας για «ξέπλυμα» ο κ. Παπαντωνίου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και κατηγορίες για παθητική δωροδοκία. Πριν από ένα μήνα διαβιβάστηκαν εκ νέου στη Βουλή δικογραφίες που περιέχουν στοιχεία τα οποία προέρχονται από κινήσεις λογαριασμών από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές που έχουν στείλει στοιχεία από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασμούς.

Η κατηγορία της δωροδοκίας (παθητικής) σχετίζεται με την απόκτηση ακινήτου στη Σύρο κατά τις ανακριτικές αρχές από τον πρώην υπουργό και με εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας νέος λογαριασμός (πέρα αυτού της κ. Κουράκου στην UBS για τον οποίο βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ) ένας ακόμη λογαριασμός υπήρχε στη λίστα Μπόργιανς. Το ποσό αφορά σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας του και λίγο μετά ο κ. Παπαντωνίου απέκτησε 4 ακίνητα σε Κηφισιά, Κολωνάκι και τη βίλα στη Σύρο.

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι βίλες και τα ακίνητα του Γιάννου

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών μπαίνει ξανά η περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, μετά την απόφαση για προφυλάκισή τους στον Κορυδαλλό. Ηταν άλλωστε Απρίλιος του 2017 όταν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών δέσμευσε την κινητή και ακίνητη περιουσία του ζεύγους Παπαντωνίου στην Ελλάδα. Η δέσμευση είχε γίνει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για μίζες σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο Εθνικής Άμυνας και προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων και των αγορών ακινήτων από τον πρώην υπουργό.

Εκτοτε πέρασε 1,5 χρόνος μέχρι να έρθουν οι χθεσινές εξελίξεις και η απόφαση για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του. Οι αρχές, πέραν των λογαριασμών που φέρεται να έχουν βρει, ψάχνουν και την πηγή προέλευσης των χρημάτων για την αγορά συγκεκριμένων ακινήτων που θεωρούνται «ύποπτα».

Το 1998 ο Γιάννος Παπαντωνίου αγορά ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. στην Κάτω Κηφισιά με τίμημα 40 εκατ. δραχμές. Εκεί χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Το 2002 το ζεύγος, αγοράζει στη θέση Τρία Λαγγόνια στη Σύρο μια έκταση πέντε στρεμμάτων όπου και κτίζει το 2006 μια ακόμα βίλα 224 τ.μ. η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αξίας 4 εκατ. ευρώ. Η άδεια του κτίσματος ανήκει στην Ρούλα Κουράκου. Το ακίνητο αυτό πουλήθηκε το 2016 έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από Ελληνοαµερικανό επιχειρηµατία που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασµό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία τα χρήματα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού το βάφτισαν «ΒluEros» και το νοικιάζουν µέσω διεθνών ιστοσελίδων, µε το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά τη high season τις 3.000 ευρώ τη βραδιά.

Η βίλα χωρίζεται σε 6 υπνοδωμάτια με θέα και άλλα δύο τα οποία χρησιμεύουν κυρίως ως παιδικά υπνοδωμάτια ή δωμάτια για το προσωπικό.

Ο πρώην υπουργός έχει ακόμα στην κατοχή του τρία διαμερίσματα – γραφεία, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι.

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα το ζεύγος Παπαντωνίου ζούσε στη Γενεύη στο καντόνι Champel με το γιο τους να σπουδάζει στην Ελβετία.

fimotro
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.