Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές έως -28%; - Φόβοι προσωρινής κρατικοποίησης λόγω αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων - Τι σχεδιάζει ο SSM;

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης επανέρχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές;

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισεκ. ευρώ.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών σε ερώτηση που ετέθη επίσημα από το bankingnews αναφέρει ότι «δεν σχολιάζει».

Ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι ο SSM επεξεργάζεται σχέδια για τις τράπεζες στην Ελλάδα που αφορούν τόσο την κεφαλαιακή της ενίσχυση, όσο και την αντιμετώπιση των NPEs. Μάλιστα η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για το πως θα εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες από δημιουργία SPV με κρατική χρηματοδότηση έως την άμεση χρήση των 30 δισεκ. από το κρατικό κεφαλαιακό απόθεμα.

Οι έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται έκπληκτοι με την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και αναζητούν τις αιτίες της κατάρρευσης των μετοχών.

Σήμερα 3 Οκτωβρίου η Πειραιώς βρίσκεται στο -28%, η Eurobank -20%, η Εθνική -16% και η Alpha bank -8%.

Σε κάθε περίπτωση το bankingnews έχει επισημάνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Πόσα κεφάλαια;Η Πειραιώς χρειάζεται 2,5 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ
Η Alpha bank κάτω από 1 δισεκ. ευρώ έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα
Η Eurobank 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά 6-6,5 δισεκ. ευρώ.

Αυτό που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αναστάτωση είναι ότι οι αγορές βλέπουν αδυναμία άντλησης κεφαλαίων στις τράπεζες και η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει σχέδια κρατικής διάσωσης.

Θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, οπότε η ΕΚΤ και ο SSM πρακτικά δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Όμως οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι ότι εάν διαρκέσει για μεγάλο διάστημα η αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές, τότε ο κίνδυνος το κράτος να παρέμβει και με κρατικά κεφάλαια να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλος.

Ο κίνδυνος προσωρινής κρατικοποίησης είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.

Βέβαια θέματα όπως state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας ή bail in είναι εμπόδια που πρέπει να επιλυθούν.

Πάντως είναι αληθές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα των τραπεζών δηλαδή τα προβληματικά δάνεια και η αδυναμία έλλειψης κεφαλαίων.

Από δημιουργία SPV έως την χρήση των κρατικών κεφαλαίων των 30 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget