-->

Header Ads

Έπεσαν οι μάσκες για το "deal" των Πρεσπών - Ubi nihil vales, ibi nihil velis!

Οι Σκοπιανοί πήραν, με μια συμφωνία γραμμένη από άλλους, περισσότερα από όσα ήθελαν πριν από 10 χρόνια

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Mπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να προσπάθησε να πείσει και να μας πείσει ότι έδωσε... μάχες για να υποχωρήσουν οι ανυποχώρητοι Σκοπιανοί, αλλά όλα τα... θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες.

Δυστυχώς, δεν χρειάστηκε παρά μία και μόνο αποκάλυψη ενός τηλεγραφήματος από την πρεσβεία των ΗΠΑ από τα Σκόπια για να αποκαλυφθούν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα WikiLeaks, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε, παρά έβαλε την υπογραφή της σε ένα σχέδιο που της είχαν ετοιμάσει άλλοι.

Το δε χειρότερο που προκύπτει είναι ότι έκανε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις από αυτές που ζητούσαν οι Σκοπιανοί, χωρίς να πάρει απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή για τα εθνικά συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αναφέρονται οι επιδιώξεις τής τότε σκοπιανής ηγεσίας, που δεν διαφέρουν βέβαια σε τίποτε από αυτές που επεδίωκε ο υποχωρητικός (δήθεν) σήμερα πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Το έγγραφο αυτό είναι αποκαλυπτικό της υποχωρητικότητας της ελληνικής διπλωματίας, καθώς οι Σκοπιανοί πέτυχαν περισσότερα από όσα διεκδικούσαν πριν από 10 χρόνια, με επικεφαλής τότε τον Γκρούεφσκι.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.

Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα από τις στις 29 Ιουλίου 2008 της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον τότε πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία / Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας». Η κυρία Μιλοβάνοβιτς, στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της, αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)».

Στο έγγραφο που έφεραν στο φως τα WikiLeaks γράφει:
«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος.

Στοιχεία μιας συμφωνίας

Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. η μακεδονική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

• Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

• Εύρος εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή.) Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ κ.λπ.

• Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονικές, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Γι’ αυτό ρωτάμε, λοιπόν, τον κ. Κοτζιά.
Τι διαπραγματεύτηκε;
Ποιος του έγραψε την κάκιστη για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία;
Θα περιμένουμε, καλόπιστα πάντα, τις απαντήσεις του.

ΥΓ.: Φυσικά δεν τον δικαιώνει το γεγονός ότι και η κυρία Μπακογιάννη συμφωνούσε στο «Β. Μακεδονία». Αυτή έχει τουλάχιστον το άλλοθι ότι δεν υπέγραψε καμία συμφωνία!

Δημοκρατία


Ubi nihil vales, ibi nihil velis!
Όποιος δεν αξίζει τίποτε, δεν μπορεί να θέλει τίποτε


Του Κώστα Υφαντή

Η συμφωνία των Πρεσπών που - εφόσον ισχύσει - «κλείνει» ένα ιστορικό μέτωπο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει χαιρετιστεί από κάποιους ως θετική. Κάποιοι πιστεύουν ότι ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις, προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα και διασφαλίζει ένα μέλλον αρμονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ. Όσοι, και είναι πολλοί και πολλές, δεν συμμερίζονται την παραπάνω αξιολόγηση έχουν υποστηρίξει ότι – πέρα από το γεγονός ότι ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής επιχειρήθηκε ανέντιμα να χρησιμοποιηθεί απροκάλυπτα για να προσπορίσει πολιτικά κέρδη στο εσωτερικό – η συμφωνία κλείνει ένα θέμα με έναν εξόχως ασύμμετρο συμβιβασμό.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική διαπραγματεύτηκε πέρα και έξω από τις προτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Και γι’ αυτό «έκλεισε» το θέμα.
Ο στόχος ήταν να κλείσει και το κέρδος για την Ελλάδα προσδιορίστηκε και περιορίστηκε στο «κλείσιμο». Δηλαδή, η Αθήνα διαπραγματεύθηκε σχεδόν προσχηματικά γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η χώρα έχανε όσο το θέμα παρέμενε ανοικτό.
Είναι ο περίφημος μύθος περί «διπλωματικού κεφαλαίου» που ξόδευε η χώρα. Ας με συγχωρήσουν κάποιοι, αλλά αυτή η αντίληψη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής.
Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν διεθνή προβλήματα.
Τα έθνη-κράτη προσδιορίζουν τα συμφέροντα τους – προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν τους διεθνείς συσχετισμούς και την σχετική θέση τους σε αυτούς – και τα υπερασπίζονται επιδιώκοντας τα μέγιστα κέρδη.
Όσα δεν το κάνουν καταδικάζονται σε παρακμή και εξαφάνιση.

Η εκ νέου διαρροή του τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια με την καταγραφή των επιδιώξεων των Σκοπίων και των κόκκινων γραμμών της Αθήνας το 2008 έγινε για να ενισχύσει την πλευρά του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και επιβεβαιώνει ότι η πλευρά της πΓΔΜ ικανοποιήθηκε πλήρως. Ικανοποιήθηκαν πλήρως οι επιδιώξεις που έθετε τότε ο αδιάλλακτος Γκρουέφσκι.

Τι πήρε η Αθήνα; Το ελάχιστο που έδινε τότε ο Γκρουέφσκι.
Κι εμείς; Ε, τώρα οι ανταγωνιστές μας στην περιοχή έχουν βυθιστεί στην θλίψη γιατί χάνουν το προγεφύρωμά τους στα Βαλκάνια, ενώ οι επενδυτές κάνουν ουρά να μπουν στην χώρα τώρα που δεν υφίσταται η εκκρεμότητα του ονόματος και δεν ξοδεύουμε διπλωματικό κεφάλαιο.
Ubi nihil vales, ibi nihil velis!

* Ο κ. Κώστας Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Liberal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.