-->

Header Ads

«Ο επόμενος»- Έτσι δουλεύουν οι...εταίροι μας, αρκεί να τους γίνεται η δουλειά.

Το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε στους πιστωτές ότι δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές με νέα μέτρα, γιατί ερχόταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιστωτές τού είπαν ας έρθει, μια ώρα αρχύτερα. Το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει στους πιστωτές ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με μειωμένες τις συντάξεις, γιατί έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.
του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr

Οι πιστωτές έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το εσωτερικό πεδίο των εξελίξεων, αρκεί να μην «καίγεται» η Αθήνα. Ιδίως από τη στιγμή που απετράπη ο συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Η λογική λέει ότι θα αρκεστούν να υπενθυμίσουν, αυτήν τη φορά, στον Αλέξη Τσίπρα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε. Εξάλλου, είναι αμφίβολο αν μια παροχή των πιστωτών στις συντάξεις θα διασώσει στην κάλπη τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος όσο ριζοσπαστικός εμφανίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τόσο συνεργάσιμος αποδείχθηκε στο υπόλοιπο της θητείας του. Όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., έχει πάρει για πρώτη φορά τον δρόμο της διευθέτησης, μέσα από τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ωστόσο απορρίπτει ο επίδοξος αντικαταστάτης του.

Δεύτερον, την ίδια ώρα που «επικοινωνούν» τη μη αντιστρεψιμότητα των μεταρρυθμίσεων, οι θεσμοί δεν διστάζουν να αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο ανατροπής της ψηφισμένης περικοπής στην κρατική δαπάνη για τις συντάξεις, προτού καν εφαρμοστεί, και πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της τυπικής λήξης του προγράμματος.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη παράμετρος. Αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τις εκλογές, θα τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. το 2018 δεν είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Μπορεί να θέτει εμφατικά ως προτεραιότητα τη μείωση των φόρων, αλλά δεν απειλεί ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Ωστόσο, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρθει στη διακυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση.

Ένα πράγμα λοιπόν ρωτούν μονότονα τους συνομιλητές τους οι ξένοι παράγοντες που εμπλέκονται ενεργά στην ελληνική υπόθεση: Ποια θα είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα έξω από το γήπεδο; Θα υποδυθεί τον υπεύθυνο σοσιαλδημοκράτη ή τον ριζοσπάστη αριστερό; Θα συναινέσει στη σταθερότητα ή θα τη σαμποτάρει;

Η κατάληξη της υπόθεσης με τις συντάξεις θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν οι παράγοντες αυτοί είναι σε θέση να σηματοδοτήσουν την εξαίρεση στη στρατηγική των βασικών παικτών της Ευρωζώνης. Ειδάλλως, θα επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ο κανόνας που τηρούν μπροστά στον εκάστοτε απερχόμενο πρωθυπουργό: «Ο επόμενος».
Ναυτεμπορική
[left-side]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.