-->

Header Ads

Τι ακριβώς είναι οι Οπτικές Ίνες

Οι οπτικές ίνες δεν είναι κάτι το καινούργιο αλλά το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για την αναγκαιότητα της επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών ώστε να επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης. Ποια είναι τα ιδιαίτερα αλλά και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά τους;
Οι Οπτικές Ίνες όπως λέει και το όνομα τους, είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, που από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά σήματα, υπό μορφή φωτός. Ένα καλώδιο Οπτικών Ινών, περιέχει από 10άδες μέχρι και 100άδες πολύ λεπτές οπτικές ίνες, που η διάμετρος της καθεμίας είναι μικρότερη της τρίχας.
Η μετάδοση των δεδομένων μέσω της Οπτικής Ίνας γίνεται με τη χρήση φωτός. Όπως γίνεται κατανοητό, για την μετάδοση των οπτικών δεδομένων χρειάζεται ένας πομπός και ένας δέκτης οπτικού σήματος. Ο πομπός και ο δέκτης διασυνδέονται μέσω της οπτικής ίνας. Για να μεταφέρουμε λοιπόν, την εικόνα μιας κάμερας σε ένα DVR με οπτική ίνα, θα χρειαστούμε έναν διαμορφωτή σήματος video σε οπτικό ψηφιακό σήμα, την οπτική μας ίνα και τέλος τον αποδιαμορφωτή οπτικού ψηφιακού σήματος σε σήμα video.

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων βέβαια είναι τεράστια (ταχύτητα του φωτός). Η μετάδοση γίνεται με την τεχνική των ανακλάσεων του φωτός στα τοιχώματα της ίνας με συγκεκριμένη γωνία, όχι μεγαλύτερη των 42 μοιρών. Τα τοιχώματα λειτουργούν σαν καθρέπτες και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολική ανάκλαση ώστε τα κύματα φωτός να παραμένουν μέσα στην οπτική ίνα, μέχρι να καταλήξουν στο άλλο άκρο, χωρίς να αποσπώνται από αυτήν.

Η κατασκευή του καλωδίου Οπτικής Ίνας αποτελείται από τρία μέρη: τον Πυρήνα, όπου βρίσκεται η οπτική ίνα, τον Μανδύα όπου υπάρχει η επίστρωση γύρω από αυτή και έχει σκοπό την ρύθμιση της ανάκλασης του σήματος και τέλος το Περίβλημα που προστατεύει την ίνα από μηχανικές καταπονήσεις, όπως και στα καλώδια.

Οι Οπτικές Ίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες βάση της κατασκευής τους. Σε οπτικές ίνες Μονοτροπικές ή μονής δέσμης (single mode fiber) και σε Πολυτροπικές ή πολλαπλής δέσμης (multi mode fiber). Οι Μονοτροπικές ίνες έχουν διαστάσεις από 5-10μm. Η μικρή αυτή διάμετρος του πυρήνα επιτρέπει τη διέλευση σε ένα περιορισμένο πλήθος ακτίνων, ουσιαστικά μόνο σε ακτίνες που προσπίπτουν κάθετα στην επιφάνεια της διατομής τους. Οι ίνες αυτές χαρακτηρίζονται συνήθως ως ίνες με βηματική κατανομή.

Οι Μονοτροπικές ίνες, χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολύ μεγάλες αποστάσεις που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 30km. Οι Πολυτροπικές ίνες, από την άλλη μεριά, έχουν διαστάσεις από 50-125μm. Λόγω της μεγάλης διαμέτρου, το αριθμητικό άνοιγμα είναι επίσης μεγάλο, επιτρέποντας εκατοντάδες ή χιλιάδες φωτεινές ακτίνες να μετακινούνται μέσα στον πυρήνα. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι χρησιμοποιούνται άνετα μέχρι 3km και μπορούν να περάσουν ταυτόχρονα αρκετά οπτικά σήματα.
Η χρήση Οπτικών Ινών συνίσταται όταν αντιμετωπίζουμε:
Χώρους με υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών ή και σε τοποθεσίες που εκτίθενται σε κεραυνούς.
Αποστάσεις πάνω από 100 μέτρα.
Απαιτήσεις υψηλής και διαρκούς αντοχής στα φυσικά στοιχεία όπως το νερό και η υγρασία (οι Οπτικές Ίνες, δεν οξειδώνονται όπως τα καλώδια).
Μειωμένο βάρος.
Περιορισμένο χώρο διέλευσης πολλών καλωδίων όπως σε στενό φρεάτιο.
Γρήγορη μεταφορά δεδομένων, ταυτόχρονη και χωρίς απώλειες.
Δείτε το βίντεο από το Discovery Channel για το πως κατασκευάζονταιΔιαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την εμπορική αξιοποίηση των δικτύων της Κύπρου εδώ.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.