-->

Header Ads

Ώρα για κίνηση-ματ στην ελληνοτουρκική σκακιέρα

Όλα είναι ζήτημα θέλησης, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παρούσα χρονική περίοδο


Από τον Διαμαντή Γκολιδάκη

Η διαρκώς εντεινόμενη διπλωματική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, αφενός εξαιτίας της παράνομης κράτησης του πάστορα και αφετέρου της σύσφιγξης των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας, φέρνει στο προσκήνιο τη γεωπολιτική ευκαιρία για την ανάδειξη του Ελληνισμού ως περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, αλλά η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά απομόνωσης και οικονομικού αποκλεισμού με την τουρκική λίρα να καταρρέει διαρκώς.
Το κράτος του Ερντογάν είναι εγκλωβισμένο σε πολλαπλά μέτωπα. Μπορεί ενδεχομένως η Τουρκία να φαίνεται γίγαντας, όμως στην πραγματικότητα είναι γίγαντας με πήλινα πόδια.

Η κυβέρνηση Ερντογάν διακατέχεται από αλαζονεία, υπεροψία και υπέρμετρη φιλοδοξία, προβάλλοντας μια ισχυρή Τουρκία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία στηρίζοντας τους Κούρδους μαχητές σε πολιτικό και εξοπλιστικό επίπεδο.

Το κράτος του Ισραήλ, με επίκεντρο το πανίσχυρο λόμπι στις ΗΠΑ, προσπαθεί να κάνει την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ να προβεί σε νέες κυρώσεις με έμφαση στη μη απόκτηση από την Τουρκία των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να επιστρατεύσει ως όπλο της το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ, το οποίο διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον. Είναι βέβαιο ότι και το κράτος του Ισραήλ θα κινηθεί άμεσα το προσεχές διάστημα ώστε να εντείνει τις αμερικανικές πιέσεις στην Τουρκία και να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή της οποίας η γεωπολιτική βαρύτητα διαρκώς θα μεγεθύνεται, συνεπεία των ενεργειακών κοιτασμάτων. Είναι ανάγκη, περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, οι Έλληνες πολιτικοί να αντιληφθούν την αξία της Realpolitik και της ρεαλιστικής προσέγγισης των διεθνών σχέσεων.

Η γεωπολιτική απεχθάνεται την αδράνεια και τιμωρεί όσους παραμένουν στάσιμοι. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, αρκεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. επιτέλους να πάρει πρωτοβουλίες και να ενεργήσει άμεσα.

Η Τουρκία είναι κράτος που δρα όπως ένα πληγωμένο άγριο θήραμα. Απρόβλεπτα και μη ορθολογικά. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι μονόδρομος απέναντι σε μια Τουρκία που περιμένει την κατάλληλη στιγμή και τη δημιουργία των πολιτικών και νομικών συνθηκών για να δράσει και να ωφεληθεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και κυρίως αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

Σε πρακτικό επίπεδο, στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ συνεπάγεται ενεργότερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις αυτού και μεταφορά των βάσεων από τη Τουρκία (Ιντσιρλίκ) στην Ελλάδα. Ποια πιθανά ανταλλάγματα θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας; Ενεργότερο πολιτικό και οικονομικό ρόλο στα Βαλκάνια με την αντίστοιχη επιρροή, ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ με παράλληλη μέριμνα για ενεργειακή αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, τροχοπέδη στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και συμφωνία για την ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο, πολιτικά οφέλη στο Κυπριακό, μια νέα, καλύτερη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Τα παραπάνω αποτελούν μια γρήγορη ματιά σε μια ατζέντα που αφορά πολλά φλέγοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όλα είναι ζήτημα θέλησης, βούλησης, πυγμής και αποφασιστικότητας, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παρούσα χρονική περίοδο. Άλλωστε είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι, όταν η Τουρκία βρισκόταν σε τροχιά απομόνωσης, η Ελλάδα μόνο ωφελημένη πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά ήταν. Η πατρίδα μας οφείλει να κάνει την κίνηση-ματ στη γεωπολιτική σκακιέρα. Θα τα καταφέρει;

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.