-->

Header Ads

Ένας ανασχηματισμός (δεν) τους σώζει

Στενεύει ο κλοιός των εκλογών γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και κάθε σχεδιασμός για αλλαγή της ατζέντας μοιάζει να πέφτει στο κενό. Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν πως το διάστημα μέχρι τον Μάιο είναι μεγάλο και θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2018 φαίνεται να είναι μονόδρομος.
Μαύρα μαντάτα φτάνουν κάθε μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος του εντυπωσιασμού, ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες που βρίσκονταν στο στόχαστρο του πρωθυπουργού ευχαρίστησαν χαμογελώντας για την πρόταση υπουργοποίησης και αρνήθηκαν, πάντα ευγενικά. Με την επίθεση που τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν και κατά του Κινήματος Αλλαγής έχουν προβληματιστεί και τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση να μπουν σε συζητήσεις συνεργασίας και υπουργοποίησης.

Η μόνη λύση που απομένει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα νεαρότερα κομματικά στελέχη, οι 35άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αν και διαθέτουν ισχυρά βιογραφικά και ίσως να μπορούσαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση, δεν μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να δώσουν την ώθηση εκείνη που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως, χωρίς αλλαγή της ατζέντας και μάλιστα το συντομότερο, η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να σταθεί μέχρι τον Μάιο, οπότε και σε κάθε περίπτωση πάμε σε πολλαπλές κάλπες. «Είναι πολλές οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και δεκάδες τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά. Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, ο Μάιος το πιθανότερο είναι να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφια ποσοστά, κάτι που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί ως προς τις συνέπειές του», σχολιάζει γνωστός πολιτικός αναλυτής επιβεβαιώνοντας την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου.

Μήνας αποφάσεων ο Σεπτέμβρης

Ο Σεπτέμβριος σε κάθε περίπτωση θα είναι μήνας αποφάσεων για τον πρωθυπουργό. Με τον ανασχηματισμό να έχει προηγηθεί, θα είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η επίδραση που αυτός θα έχει στην κοινή γνώμη. Παράλληλα, στην κυβέρνηση θα έχουν καλύτερη εικόνα πριν από το τέλος του μήνα για τις προθέσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις, ενώ θα υπάρξουν και ενημερωμένα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και αν αυτό θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Αν καταγραφεί μια κάποια επιτυχία σε αυτά τα μέτωπα, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αργά βήματα προς τον Μάιο του 2019 διορθώνοντας και λάθη της προηγούμενης περιόδου, ελπίζοντας πως θα μειωθεί η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος και η πιθανότερη ημερομηνία θα είναι αυτή της 11ης Νοεμβρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται και η προηγούμενη Κυριακή της 4ης Νοεμβρίου, με μοναδικό στόχο να επιβραδυνθεί η φθορά και τα ποσοστά που το κόμμα θα συγκεντρώσει να είναι τέτοια που να του δίνουν δικαίωμα λόγου και ύπαρξης την επόμενη μέρα.

Η μάχη των… παροχών

Μέχρι τότε όμως, το οικονομικό επιτελείο κυρίως έχει ριχθεί στη μάχη των… παροχών, μιας και πριν από όλα θα προηγηθεί η ΔΕΘ και στην κυβέρνηση αναζητούν εύηχα για τα αυτιά των ψηφοφόρων μέτρα που θα μπορούσαν να εξαγγελθούν με σχετική ασφάλεια έναντι των δανειστών.

Γνωρίζουν πολύ καλά βέβαια πως με θεσμικές εξαγγελίες ο ψηφοφόρος δεν πείθεται μιας και έχει ανάγκη να νιώσει την αλλαγή στην τσέπη του, γεγονός που κάνει το έργο των υπουργών ακόμα δυσκολότερο. Για αυτό και το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων είναι ύψιστης προτεραιότητας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βρίσκεται στο κυνήγι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που είναι το κόστος του μέτρου. Ταυτόχρονα, αναζητείται ποσό περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για φοροελαφρύνσεις. Το πρόβλημα εδώ είναι πως αν αυτό προέλθει από το υπερπλεόνασμα, τότε δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροχές τύπου 13ης σύνταξης. Από την άλλη, όμως, οι φοροελαφρύνσεις ακουμπούν μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων. Και αν σε όλα αυτά βρεθεί και η φόρμουλα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να δουν έστω και 10 ευρώ περισσότερα στο λογαριασμό τους, τότε υπάρχει η εκτίμηση ότι η φθορά μέχρι ενός σημείου μπορεί να αναστραφεί.

Σε κάθε περίπτωση, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και μεγάλες έρευνες (δημοσκοπήσεις), οι οποίες θα επιτρέψουν στο επιτελείο του Μαξίμου να διαμορφώσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη προτού ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις που δεν αποκλείεται να κοστίσουν και το πολιτικό μέλλον κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Η Άποψη
[left-side]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.