-->

Header Ads

Η Ελλάδα χάρηκε αλλά στο Μαξίμου πανηγύρισαν για λάθος λόγους

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Υπάρχει άραγε Έλληνας που να μην χάρηκε στην είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν άδικα για 167 ημέρες στις τουρκικές φυλακές;
Προφανώς και όχι. Ήταν ένα νέο που γέμισε όλους του Έλληνες με αισθήματα ικανοποίησης, χαράς και ανακούφισης. Ενδεικτικό αυτής της ομόθυμης αντιμετώπισης του συγκεκριμένου γεγονότος ήταν πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις το χαιρέτισαν μακριά από κομματικές δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί πάντως που βλέπουν ακόμα και σε αυτή την τόσο θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη, μία παράλληλη επιχείρηση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της από το Μέγαρο Μαξίμου. Μία προσπάθεια που καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από το οποίο προσπαθεί να βγει με κάθε αφορμή.
Ενδεικτική αυτή της επιχείρησης ήταν το σχεδόν δύο σελίδων κυβερνητικό ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη μερικές ώρες μετά την είδηση της απελευθέρωσης.

Το non paper του Μαξίμου είχε ως πρωταρχικό στόχο να πείσει ότι η κίνηση της τουρκικής δικαιοσύνης ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου και πως όλα ήταν σχεδιασμένα και μελετημένα εδώ και καιρό.

Η αλήθεια είναι πως κάποια μορφή επικοινωνιακής διαχείρισης προς όφελος της κυβέρνησης σε σχέση με ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήταν εντός του «πολιτικού παιχνιδιού».

Το Μαξίμου όμως έδειξε ότι για μία ακόμα φορά ξεπέρασε τα όρια, μια και τα ίδια τα γεγονότα τους εκθέτουν. Παρά λοιπόν την όποια προσπάθεια οικειοποίησης του γεγονότος, δύσκολα μπορούν να πείσουν ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την τόσο ευχάριστη είδηση.

Ας δούμε σύντομα τα στοιχεία που κάνουν όποιον προσεγγίσει το ζήτημα, να συμφωνήσει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καμία εικόνα για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης:

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ένας εκ των πλέον αρμόδιων υπουργών για την συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωνε άγνοια για την περίοδο που οι δύο στρατιωτικοί μας θα παρέμεναν στις τουρκικές φυλακές.

Πιο συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουβέλης σημείωνε μεταξύ άλλων πως δεν αποκλείει οι στρατιωτικοί μας να παραμείνουν στη φυλακή ακόμη και για 18 μήνες, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα στην ΕΡΤ (8 Αυγούστου) τόνιζε πως δεν γνώριζε πότε τα δύο στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων θα αποφυλακιστούν.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την απελευθέρωση.

Μόλις το πρωί της 14ης Αυγούστου, μερικές μόνο ώρες δηλαδή πριν από την χαρμόσυνη είδηση, το υπουργείο Άμυνας με γραπτή του εντολή στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μάλιστα διέρρευσε και στα ΜΜΕ, γνωστοποιούσε την αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες της τρέχουσας χρονιάς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο αξιωματικών.

Μία είδηση, η οποία «έπαιξε» σε όλα τα ενημερωτικά sites ως απόδειξη της περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης από ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο αξιωματικών.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω μπορούμε βασίμως να κάνουμε δύο υποθέσεις.

Είτε το Μέγαρο Μαξίμου (ο πρωθυπουργός δηλαδή και ο στενός πυρήνας συνεργατών του) ήταν το μόνο που γνώριζε το τί πραγματικά θα συμβεί και προκάλεσε μία αλυσίδα δημόσιων παρεμβάσεων ως αντιπερισπασμό, επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση των επικοινωνιακών οφελών από την απελευθέρωση, αφήνοντας μάλιστα στο «σκοτάδι» ολόκληρη την υπόλοιπη κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων και των πλέον αρμόδιων (ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ), είτε πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση είχε πλήρη άγνοια των όσων τελικά έγιναν.

Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και τις δηλώσεις Κουβέλη στον ΑΝΤ1 το πρωί της 16ης Αυγούστου, την επομένη δηλαδή της απελευθέρωσης, με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι περίμενε αργότερα την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Liberal
[left-side]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.