-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

«Καζάνι που βράζει» τα Σκόπια!

Έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα ο Ζάεφ πιέζει την αντιπολίτευση με δίκες για να προσχωρήσει στο «ναι»

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στα Σκόπια, έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (30 Σεπτεμβρίου) για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να πιέσει την αντιπολίτευση να προσχωρήσει στο «ναι», ξεκινώντας τη δίκη 33 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτών, που εμπλέκονται στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017, και προχωρώντας τη δίκη της πρώην ηγεσίας του VMRO για υποκλοπές και εκλογική νοθεία, ενώ την ίδια στιγμή οι Αλβανοί των Σκοπίων θέτουν όρους για να στηρίξουν το δημοψήφισμα και απειλούν με αυτονομία.

Η πορεία προς την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έμοιαζε εύκολη υπόθεση για τον Ζόραν Ζάεφ αφότου έδωσε τα χέρια με τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται τώρα ότι κάθε άλλο παρά έτσι είναι, αφού υπάρχει κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά την άρνηση αποδοχής της από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες ημέρες, αφίσες που φέρουν την υπογραφή του «Μακεδονικού Διεθνούς Κινήματος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και έχουν κατακλύσει τα Σκόπια εμφανίζουν τον Ζάεφ ως προδότη, που παραβίασε το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ οι εκδηλώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα αυξάνονται.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιχειρεί με τις δικαστικές υποθέσεις, αυτές της εισβολής στο Κοινοβούλιο και της νοθείας στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως βουλευτές του VMRO, να κάμψει τις αντιδράσεις και να προβάλει την αναγκαιότητα του «ναι» στο δημοψήφισμα, με σύμμαχο και τον διεθνή παράγοντα. Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν έσπευσε να μιλήσει για έλλειψη εθνικής ενότητας στα Σκόπια και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, φέρνοντάς την προ των ευθυνών της, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ωστόσο, πέραν της αντιπολίτευσης, προέκυψε ακόμη ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση Ζάεφ, που ακούει στο όνομα «Αλβανοί»: Ζητούν από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, εθνική υπόσταση για τους Αλβανούς, γλώσσα, επαρκή εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας, διαχωρισμό από τους Σλαβομακεδόνες και να δηλώσει επίσημα η κυβέρνηση ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με αυτονομία, αν και η σκοπιανή ηγεσία τούς βάζει τη θηλιά στον λαιμό, «δείχνοντας» πέρα από τον Ατλαντικό!

dimokratianews

Καζάνι που βράζει τα Σκόπια: Οι Αλβανοί απειλούν τον Ζάεφ με αυτονομία!

Την ώρα που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μοιράζει λεφτά στους βουλευτές για να προωθήσουν το δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών, έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο «πονοκέφαλο».

Η «Φωνή των Αλβανών Διανοουμένων» στην πΓΔΜ μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις έλαβε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση των Αλβανών στο κράτος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, 30 διανοούμενοι αλβανικής καταγωγής που ανήκουν στο παράρτημα του ‘IGFM’ των Σκοπίων, με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες εάν δεν εφαρμοσθούν, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αυτονομία των Αλβανών στην πΓΔΜ (IRJM).

Οι αποφάσεις – αιτήματά τους, όπως παρουσιάζονται στη «Φωνή των Αλβανών Διανοουμένων» που κοινοποιούνται στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, έχουν ως εξής:

Εθνική υπόσταση Αλβανών

Η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλη την επικράτεια

Αναλογικός κρατικός προϋπολογισμός (ανάλογα με πληθυσμιακά στοιχεία)

Επαρκής εκπροσώπηση των Αλβανών σε όλα τα κρατικά όργανα

Απογραφή πληθυσμού με διεθνή παρακολούθηση

Λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας των Αλβανών που ζουν στην πΓΔΜ

Κρατικός νόμος για τις οικογένειες των μαρτύρων και των αναπήρων του UCK

Αλβανοί με εθνική και γλωσσική ταυτότητα στα επίσημα έγγραφα- διαχωρισμός από τους Σλαβομακεδόνες

Με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι αθώοι Αλβανοί να απελευθερωθούν από τις φυλακές

Η 28η Νοεμβρίου να γίνει επίσημη αργία για τους Αλβανούς της πΓΔΜ (σημ. ημέρα της αλβανικής σημαίας)

Να δηλώσει ανοιχτά η κυβέρνηση του Ζάεφ ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες και εάν τα αιτήματα αυτά δεν γίνουν δεκτά, το δημοψήφισμα θα αποτύχει και οι Αλβανοί θα ανακηρύξουν πολιτική – εδαφική αυτονομία.

11 χιλιάδες ευρώ θα πάρει κάθε βουλευτής

Έντεκα χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν σε κάθε βουλευτή του σκοπιανού κοινοβουλίου που επιθυμεί να προωθήσει το δημοψήφισμα, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Δεν έχει σημασία ποια θέση αυτός αντιπροσωπεύει, δηλαδή εάν είναι υπέρ του «ναι», «κατά» ή «μποϊκοτάζ», αρκεί να δείξει ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα. Θα του δοθεί, μάλιστα, και ο ανάλογος χρόνος που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, η απόφαση για χρηματοδότηση των υπουργείων για τον ίδιο σκοπό ακυρώθηκε και τα χρήματα θα διατεθούν σε βουλευτές που δραστηριοποιηθούν για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Το Κοινοβούλιο θα προβεί σε μίσθωση μέσων ενημέρωσης σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που έχουν εκδώσει τιμοκατάλογο σύμφωνα με το βιβλίο κανόνων της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής- ΚΕΕ. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα κεφάλαια προς τα μέσα ενημέρωσης θα είναι αναλογικά ισότιμα αρκεί οι βουλευτές να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο για το είδος της εκστρατείας που θα ακολουθήσουν ώστε να τους δοθεί η αναλογούσα χρηματική δυνατότητα», είπε ο Μποσνιάκοφσκι, επικεφαλής της ΚΕΕ.

crashonline
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.