-->

Header Ads

Φωτιές και στο Άγιο Όρος δια χειρός Τσίπρα

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Κυβέρνηση ανάμεσα σε Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο. Ο Κωστής Δήμτσας, διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διορίστηκε νέος πολιτικός διοικητής στο Άγιον Όρος.
Πρώην δημοσιογράφος – διετέλεσε διευθυντής στη Βραδυνή της Κυριακής - , ο κ. Δήμτσας φέρεται να είναι προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το συγκεκριμένο πρόσωπο τον βρίσκει απολύτως αντίθετο!

Συγκεκριμένα, από το 2015 ο κ. Δήμτσας είχε επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον αδερφό του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα. Τότε είχε ζητήσει την “ευλογία” του Πατριάρχη για την θέση του Πολιτικού Διοικητή. Αντί για ευλογία, ο κ. Δήμτσας εισέπραξε... πόρτα! Την ίδια άρνηση είχε εκφράσει και στον Πρωθυπουργό ο Οικουμενικός όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άποψη του Πατριάρχη για το διορισμό Δήμτσα. Η απάντηση του Πατριάρχη σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ήταν «όποιον άλλον θέλετε εκτός από τον κ. Δήμτσα».

Τρία χρόνια μετά, ο κ. Δήμτσας δεν εγκατέλειψε τα όπλα. Επανήλθε και σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας έκλεισε η συμφωνία στο Μαξίμου, προφανώς με την “ευλογία” Ιερωνύμου. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στο διορισμό Πολιτικού Διοικητή στο Άγιον Όρος παρακάμπτοντας πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει πνευματικά η Αθωνική Πολιτεία.

Επίσης με τον διορισμό του κ. Δήμτσα «σπάει» μια παράδοση που θέλει τον Πολιτικό Διοικητή να προέρχεται από χώρο που έχει σχέση με το Άγιον Όρος ώστε να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του και των αναγκών του. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, η μόνη επαφή του κ. Δήμτσα με το Άγιον Όρος είναι αυτή με την Ι.Μ. Βατοπεδίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει αρκετές από τις δράσεις της «Αποστολής».

Για το «ποιος, πως και γιατί» σε σχέση με τον νέο διοικητή του Αγίου Ορους σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρθηκαν και μεγάλες πρεσβείες.Τη θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κατείχε μέχρι σήμερα ο δικηγόρος κ. Αρίστος Κασμίρογλου, άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποδεκτός από το σύνολο των Μονών του Άθωνα με άριστες σχέσεις τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και με την Εκκλησία της Ελλάδος.
liberal
Διοικητής στο Άγιον Όρος ο Κ. Δήμτσας


Αναταράξεις στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναμένεται να προκαλέσει ο διορισμός από την Αθήνα νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

Η κυβερνητική επιλογή, στο πρόσωπο του Κωστή Δήμτσα, στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, φέρεται να βρίσκει αντίθετο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος και αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Παρά την αντίθεση του κ.κ. Βαρθολομαίου η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα, στις επόμενες μέρες αναφέρουν οι πληροφορίες, στην τοποθέτηση του κ. Δήμτσα στη θέση του κ. Αρίστου Κασμίρογλου, ο οποίος κατείχε την θέση από το 2008, έχοντας τη συναίνεση όχι μόνο του Φαναρίου αλλά και της ηγεσίας της αγιορείτικης κοινωνίας.

Η κυβέρνηση εκ του Καταστατικού Χάρτη ορίζει θεσμικά η ίδια τον πολιτικό διοικητή στο Αγιον Όρος, ως εκπρόσωπό της. Ωστόσο, έως τώρα ουδέποτε έγινε τοποθέτηση σε αυτή την ευαίσθητη θέση δίχως τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που έχει υπό την πνευματική του σκέπη τη μοναστική πολιτεία.

Επί του συγκεκριμένου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να αντιδρά σφόδρα και μάλιστα η αντίθεσή του είχε διαμηνυθεί προς την Αθήνα προ καιρού, όταν ο πατριάρχης είχε βολιδοσκοπηθεί σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Δήμτσα στο Άγιον Όρος.

Οι φήμες

Φήμες ως προς τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρεί στην καρατόμηση του κ. Κασμίρογλου, κυκλοφορούν πολλές στον Άθω αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους με χαρακτηριστική εκείνη της «τιμωρίας» του για το ότι δεν μπόρεσε να διαμορφώσει ευνοϊκό περιβάλλον για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα πέρυσι στο Άγιον Όρος η οποία τελικά ναυάγησε.

Ανεξαρτήτως της αιτίας που προκάλεσε την αλλαγή ηγεσίας στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη τοποθέτηση του Φαναρίου και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση με την επιλογή της θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τον ύπατο θεσμό της Ορθοδοξίας, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Κωστής Δήμτσας είναι διευθυντής επί χρόνια της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Αποστολή».

Σταύρος Τζίμας
Καθημερινή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.