-->

Header Ads

Άφησαν αβοήθητους τους ανθρώπους να καούν ζωντανοί!

Κανένα σχέδιο αποτροπής του ολέθρου. Η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από την «ασύμμετρη απειλή»

Η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στην ανατολική Αττική αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων. Η φωτιά, που ξεκίνησε από την Πεντέλη, υποτιμήθηκε, καθώς δόθηκε βαρύτητα στην Κινέτα και εξελίχθηκε μέσα σε λίγη ώρα σε πύρινο όλεθρο, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στη Ραφήνα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος αποδείχθηκε ανύπαρκτο, όπως και το σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα. Για μέτρα πρόληψης, ούτε λόγος... Ολα αφέθηκαν στην τύχη τους και η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Τόσκας, πολλοί συναρμόδιοι υπουργοί και η Ρένα Δούρου, οχυρώθηκαν πίσω από τις υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και την «ασύμμετρη απειλή», που κατήγγειλαν το 2007. Αφαντος είναι και ο Ηλίας Ψινάκης, όταν το Μάτι (ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα - Νέας Μάκρης) έχει... αφανιστεί ως οικισμός και μετρά τα περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα και έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες πυρκαγιές, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της ανατολικής Αττικής ήταν το γεγονός ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει εν πολλοίς βασιστεί στα εναέρια μέσα, που όμως δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν, κυρίως γιατί οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, σε συνδυασμό με το «μανιτάρι» καπνού το οποίο δημιουργήθηκε από την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, τα κράτησαν μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.
Τα Καναντέρ δεν επιχείρησαν σχεδόν καμιά ρίψη νερού, ενώ ακόμη και τα ευέλικτα πυροσβεστικά ελικόπτερα με δυσκολία κατάφεραν να επιχειρήσουν για λίγο.

Αφού «εξουδετερώθηκαν» τα ιπτάμενα μέσα, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, όπως λένε οι ίδιοι αξιωματικοί, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να δημιουργηθεί μια ισχυρή ζώνη ασφαλείας επί της λεωφόρου Μαραθώνος, με επίγειες δυνάμεις και ενδεχομένως κάποιες ρίψεις νερού από αέρος, με στόχο η πυρκαγιά να μην περάσει προς τη θάλασσα και μπει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Μάτι, εκεί όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα.

Τεράστιες ευθύνες


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να ανασχέσουν τη φωτιά και η τραγωδία πλέον, με τη δύναμη του αέρα, ήταν θέμα χρόνου... Κανείς δεν έχει πρόθεση να υποτιμήσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά η ηγεσία του Σώματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όφειλαν να έχουν οργανώσει καλύτερα το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα τραγικά αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους...

Τεράστιες ευθύνες υπάρχουν και για το ανύπαρκτο σχέδιο εκκένωσης των πληγεισών περιοχών. Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι δεν μπόρεσαν να συντονιστούν και να απομακρύνουν τους πολίτες που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις πύρινες «γλώσσες».

Συνέπεια ήταν να εγκλωβιστούν δεκάδες άνθρωποι, να χαθούν ζωές και περιουσίες. Ολιγωρία υπήρξε και στην άμεση απομάκρυνση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών από τις παραλίες, όπου βρήκαν καταφύγιο. Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος έφτασαν με καθυστέρηση, ήταν λίγα και, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών, ίσως τα θύματα να ήταν περισσότερα. Η πρόληψη για τον καθαρισμό των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η συντήρηση του συστήματος λήψης νερού από τα πυροσβεστικά οχήματα είναι επίσης στοιχεία της τραγωδίας, για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες. Ενδεικτικό είναι ότι πυροσβεστικά οχήματα πήγαιναν σε κρουνούς για να ανεφοδιαστούν με νερό και αυτοί ήταν εκτός λειτουργίας...

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.