-->

Header Ads

Οι Σαουδάραβες κέρδισαν την μάχη με το σχιστολιθικό


Στις 2 Ιουλίου ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε, μέσω tweeter, την επιθυμία-εκτίμηση του για αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής αργού, με σκοπό την προς τα κάτω συγκράτηση των τιμών σε περίπτωση νέου μποϊκοτάζ των ιρανικών εξαγωγών. Η δήλωση αυτή, από μόνη της, προκάλεσε ελαφρά πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη για σειρά από λόγους. Ήδη από το 2017, με σαουδαραβική πρωτοβουλία, οι χώρες του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και η Ρωσία εφαρμόζουν περικοπή στην παραγωγή τους. Αυτό στοχεύει, αρχικά, στην συγκράτηση της πτώσης των τιμών καθώς και στην διατήρηση τους σε ελαφρώς υψηλά, αλλά σταθερά επίπεδα.

Το ενδιαφέρον στην πρόσφατη ανακοίνωση έγκειται επιγραμματικά στο εξής: Την αμερικανική επιθυμία και πίεση για συγκράτηση των τιμών προς τα κάτω. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εμφατική επαναφορά των ΗΠΑ στη λογική κράτους εισαγωγέα. Επιπλέον, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις μέχρι προ διετίας υπεραισιόδοξες προβλέψεις ελέω της «σχιστολιθικής επανάστασης», η οποία κατέστη δυνατή λόγω των υψηλών τιμών του 2013.

Συνεπώς, συνιστά την έμπρακτη εμπέδωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της σαουδαραβικής παραγωγής και της απορρέουσας αποκλειστικότητας του ρόλου της συμπληρωματικής εξισορροπητικής παραγωγού (swing producer). Ενδεικτικά, το κόστος παραγωγής ενός βαρελιού πετρελαίου κυμαίνεται στα $ 5 για τη Σαουδική Αραβία, με το αντίστοιχο ποσό για την σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, παρά την μείωση, να είναι στα 45-60 $ το βαρέλι.

Εν ολίγοις, αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχίας της ριψοκίνδυνης πολιτικής του Βασιλείου να επιτρέψει το 2014 την κατακόρυφη πτώση των τιμών, προκαλώντας έτσι τρύπα 80 δισ. στον προϋπολογισμό του. Η Σαουδική Αραβία, αρνούμενη τότε τον ρόλο της εξισορρόπησης, για πρώτη φορά στην ιστορία, οδήγησε τη σχιστολιθική παράγωγη των ΗΠΑ στο χείλος της κατάρρευσης.

Το 2016, όταν η τιμή άρχισε να ανακάμπτει πάνω από τα $ 50 το βαρέλι οι Αμερικανοί είχαν πάρει το μάθημα τους. Η σχιστολιθική παραγωγή ανέκαμψε, παραμένοντας στα όρια της κερδοφορίας. Έγιναν όμως κατανοητά, αφενός η αποκλειστικότητα των Σαουδαράβων στο προνόμιο του swing producer και αφετέρου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κατά βάση κράτος εισαγωγικό.

Τέλος, για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι οι πολιτικές προσταγές υποκαθιστούν σε σημασία τις οικονομικές ακόμα και για ένα πρόεδρο προερχόμενο από το χώρο του επιχειρείν.

*(A-Sha al-Malīk, Ας μακροημερεύσει/ζήσει ο Βασιλεύς) αποτελεί ανεπίσημο εθνικό μότο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

slpress
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.