Ένας απλός Έλληνας: Συγνώμη Αριστοτέλη

Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος
12 Ιουνίου ·
Ξέρω ότι ακόμη και όσοι υποστηρίζετε τη λύση της "Βόρειας Μακεδονίας" ως αναγκαιότητα, νιώθετε (κατά βάθος και ίσως ανομολόγητα) ένα σφίξιμο που οι Σλάβοι γείτονές μας θα ονομάζονται και επισήμως πλέον Μακεδόνες (ή Βόρειοι Μακεδόνες) με τη δική μας αποδοχή και έγκριση.

Γνωρίζετε ότι "κάτι δεν πάει καλά" με την ιστορία και ότι το όνομα κυριότητας "Μακεδονία" δεν θα επιλέγατε ποτέ να το παραχωρήσετε, αν ήταν στο χέρι σας. Ξέρετε πού οφείλεται το "σφίξιμο";

Επειδή κάπου σωστά ακούσατε ότι ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα γνωρίστηκαν στα Καβείρια μυστήρια, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Επειδή κάποιοι δάσκαλοι σωστά σας είπαν πως ο Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη, τον μέγιστο Έλληνα φιλόσοφο της ανθρωπότητας, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Χαλκιδικής και έθεσε τις βάσεις της παγκόσμιας επιστήμης. Επειδή κάποτε μάθατε την μακραίωνη ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, η οποία αποδεικνύεται μέσα από την τεράστια αρχαία ελληνική γραμματεία και τα πολιτισμικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γενεών εδώ και χιλιετίες.

Όσους χάρτες και να μελετήσετε, όσες μεταβολές συνόρων και αν παραθέσετε, γνωρίζετε κατά βάθος ότι δεν είναι θέμα γεωγραφικό, αλλά θέμα εθνικό. Θέμα βαθύτατα πολιτισμικό και παιδευτικό. Θέμα της δικής μας ταυτότητας. Για το δικό μας καλό και το καλό των επόμενων γενεών, γνωρίζετε ότι θα έπρεπε να υπερασπιστούμε καλύτερα αυτό το όνομα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, οι πολιτικοί που εξέλεξε ο κόσμος, είχαν ως μοναδική αρμοδιότητα να εξυπηρετούν το εγχώριο ιδιοτελές συμφέρον της κομματικής κάστας τους. Κανένα άλλο διαχειριστικό ή διαπραγματευτικό προσόν δεν κρίθηκε στις εκλογές ως απαραίτητο.

Αυτό που συνέβη σήμερα, είναι ένα μάθημα για τις επόμενες γενιές. Για το πώς το κοινωνικό σύνολο βλάπτεται όταν υπερέχει στον δημόσιο βίο η εξυπηρέτηση του ιδιοτελούς συμφέροντος εις βάρος του κοινού καλού. Ας ελπίσουμε, ότι τα δισέγγονά μας θα αποδειχτούν πιο ικανοί να υπερασπιστούν την ιστορία και τις πολιτισμικές καταβολές του τόπου τους. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να δώσουν πειστική και κατατοπιστική απάντηση στον Ιάπωνα τουρίστα, ο οποίος όταν επισκεφθεί τα Στάγειρα το 2100 θα ρωτήσει γεμάτος σύγχυση: "Ο Αριστοτέλης τελικά τι ήταν; Μακεδόνας ή Έλληνας;". Και ίσως τότε, περισσότεροι Έλληνες ανοίξουν να διαβάσουν τα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη στο πρωτότυπο. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο που η μακεδονική γλώσσα του Αριστοτέλη θα τους φανεί οικεία. Γιατί; Επειδή είναι αρχαία ελληνικά.

Καληνύχτα.
facebook.com

μέσω: infognomonpolitics

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget