-->

Header Ads

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει άφθονο νερό στη Σελήνη

Ένας σεληνιακός μετεωρίτης, που ανακαλύφθηκε στην έρημο της βορειοδυτικής Αφρικής, έχει ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει μια άφθονη προσφορά νερού στη Σελήνη - ίσως ακόμη και για μια μελλοντική αποικία. Εξετάζοντας τον μετεωρίτη, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku διαπίστωσαν ότι ο εξωγήινος βράχος αποτελείται από μογγανίτη, ένα ορυκτό που απαιτεί νερό για να σχηματιστεί.


Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ποτέ αυτό το ορυκτό σε σεληνιακό βράχο."Ο μογκανίτης είναι ένας κρύσταλλος διοξειδίου του πυριτίου και είναι παρόμοιος με τον χαλαζία και σχηματίζεται στη Γη ως ίζημα όταν το αλκαλικό νερό που περιέχει το SiO2 εξατμίζεται κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Masahiro Kayama. "Η ύπαρξη του μωγανίτη υποδηλώνει έντονα ότι υπάρχει δραστηριότητα νερού στη Σελήνη".

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η Σελήνη ήταν εντελώς απαλλαγμένη από νερό και παρόλο που αυτό μπορεί να είναι αληθινό στην επιφάνεια, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει άφθονο νερό, με τη μορφή πάγου, που κρύβεται κάπου κάτω από το ξηρό σεληνιακό φλοιό. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει πολλή συζήτηση για το πού βρίσκεται αυτή η ενυδάτωση υποτίθεται. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το νερό της Σελήνης είναι συγκεντρωμένο γύρω από τους πόλους. 

Άλλες, πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο διαδεδομένη. Τώρα, ο μετεωρίτης του μωγκανίτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει πάγος στα μεσαία και κατώτερα γεωγραφικά πλάτη στη Σελήνη.

moon.jpg? x = 1200 & y = 794


Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μικροσκοπία, η ομάδα ερευνητών ανέλυσε τις χημικές συνθέσεις 13 σεληνιακών μετεωριτών, οι οποίες βρέθηκαν στη βορειοδυτική έρημο της Αφρικής. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία μικρο-Raman, εντοπίστηκαν ειδικές δομές ορυκτών εντός κάθε σεληνιακού αντικειμένου. Ο Μογκανίτης ανακαλύφθηκε μόνο σε ένα από τα δείγματα, πράγμα που σημαίνει ότι το ορυκτό δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί αφού ο σεληνιακός βράχος πήγε στη γη.

"Αν η επίγεια διάβρωση είχε προκαλέσει τον μωγκανίτη στον μετεωρίτη του σεληνιακού τόπου, θα έπρεπε να υπάρχει ο μωγκανίτης σε όλα τα δείγματα που έπεσαν στη Γη την ίδια εποχή, αλλά αυτό δεν συνέβη", εξήγησε ο Kayama.

Αντ 'αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ορυκτό σχηματίστηκε μέσω εξατμισμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης σε μια περιοχή που ονομάζεται Procellarum Terrane, η οποία λαμβάνει ισχυρό, άμεσο ηλιακό φως. Εάν η θεωρία αποδειχθεί σωστή, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να κρυφτεί το νερό στην υπόγεια επιφάνεια αυτής της περιοχής, όπου προστατεύεται από το ηλιακό φως και την εξάτμιση.
"Για πρώτη φορά, μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει πάγος νερού στο σεληνιακό υλικό", δήλωσε ο Kayama στο Space.com. "Σε ένα μoganite, υπάρχει λιγότερος νερό, επειδή ο moganite σχηματίζεται από την εξάτμιση του νερού, όπως συμβαίνει στην επιφάνεια του φεγγαριού, αλλά στην υπόγεια ύδατα παραμένει πάγος γιατί προστατεύεται από το ηλιακό φως".

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό στο σεληνιακό έδαφος είναι περίπου 0,6% κατά βάρος, το οποίο, σύμφωνα με την Kayama, θα ήταν αρκετό για τους μελλοντικούς σεληνιακούς εξερευνητές να εξαγάγουν περίπου 6 λίτρα ανά κυβικό μέτρο σεληνιακού βράχου (1,6 γαλόνια νερού ανά 36 κυβικά πόδια ).

Εάν η εκτίμηση είναι σωστή, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει άφθονο νερό για τις μελλοντικές αποικίες του φεγγαριού. Το πρόβλημα είναι ότι η μελέτη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη χρήση υπαρχόντων σεληνιακών δειγμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η θεωρία θα παραμείνει απλώς μέχρι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη Σελήνη για περισσότερα.Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές αποστολές στα έργα. Η ιαπωνική υπηρεσία αεροδιαστημικής εξερεύνησης ανακοινώνει δύο σεληνιακές αποστολές που θα διερευνήσουν πηγές νερού και θα φέρουν περισσότερα δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης. Εν τω μεταξύ, ο Kayama και η ομάδα του επικεντρώνονται στην εξέταση του νερού που σχηματίζεται από τον ηλιακό άνεμο και τα ηφαίστεια - δύο τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να σχηματιστεί νερό στη Σελήνη.

"Το νερό που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο μπορεί να μας δώσει νέα εικόνα για την ιστορία της ηλιακής δραστηριότητας και το ηφαιστειακό νερό μας παρέχει πληροφορίες για τη σεληνιακή εξέλιξη μαζί με το νερό", δήλωσε ο Kayama.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science.


Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.