-->

Header Ads

Η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ.€ για τον ΦΠΑ στα νησιά - «Πάγος» και για τις συντάξεις

Ζητούν ισοδύναμα για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, μπλοκάρουν και την πιθανή αναστολή της μείωσης των συντάξεων - Μάριο Σεντένο: Είναι παρά πολύ σημαντικό να μην γίνει αλλαγή σε όσα συμφωνήθηκαν για τη μεταπρογραμματική περίοδο - Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή 28 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» από τη μη αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδρά το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο.

Τι σημαίνει το γερμανικό «καψόνι»

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι' αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η γερμανική ηγεσία, μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Γερμανός υπουργός Σολτς, προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ κατόπιν η αύξηση θα γίνει κανονικά. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ​επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την ιδιοκτησία του προγράμματος, χάριν της αξιοπιστίας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή 28 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές θα αφορούν εξοπλιστικές δαπάνες και έξοδα κίνησης από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

ProtoThema

Αλλαλούμ - Ο ΦΠΑ στα νησιά «μπλόκαρε» τη δόση των 15 δις

Θα καθυστερήσει η εκταμίευση των 15 δισ. μετά τη διατύπωση επιφύλαξης από το Βερολίνο - Αυστηρό μήνυμα Σολτς για τις συντάξεις


Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Η παράταση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία διατύπωσε επιφύλαξη.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, που δείχνει ότι, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί συνεννόησης με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ήταν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή προαπαιτούμενο, που σημαίνει ότι η συνεννόηση θα έπρεπε να γίνει με τους θεσμούς και όχι με την Κομισιόν ή με Ευρωπαίους ηγέτες.

Για να ξεμπλοκάρει το θέμα τις επόμενες μέρες υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δεσμευθεί για δύο πράγματα.

Πρώτον ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεύτερον ότι η Ελλάδα θα βρει από άλλη πηγή την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε τους έξι μήνες που ισχύει η παράταση.

Είναι προφανές ότι το ύψος του ποσού είναι επουσιώδες, ωστόσο «μπλοκάροντας» την εκταμίευση της δόσης το Βερολίνο στέλνει και το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς ενέργειες ούτε στο θέμα της μείωσης των συντάξεων.

Τελικά, χθες, το επικαιροποιημένο μνημόνιο υιοθετήθηκε από 18 χώρες, χωρίς τη Γερμανία, ενώ το ίδιο θα γίνει και σήμερα όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Ωστόσο, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η εκταμίευση θα γίνει έγκαιρα στις αρχές Αυγούστου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των συντάξεων, ο πρόεδρος του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, είπε ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν κολοσσιαίες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια και τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους. «Τώρα στο τέλος του προγράμματος είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πιστεύουμε ότι θα το κάνει».

Σoλτς: Συμφωνημένη η περικοπή των συντάξεων
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σoλτς θεωρεί ότι όλες οι συμφωνίες στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των συντάξεων, θα πρέπει να εφαρμοστούν, διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης των αγορών και όχι μόνο προς την Ελλάδα.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού, που δείχνει και τις δυσκολίες αλλαγής της απόφασης για τις συντάξεις, έγινε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και είχε τη μορφή απάντησης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων αντιφατικό, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι η οικονομία πάει καλά και από την άλλη να μειώνει τις συντάξεις, γιατί αυτό είναι κοινωνικά και πολιτικά πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του, όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη, ενώ ζήτησε μια πιο ελαστική προσέγγιση και ρώτησε τον κ. Σoλτς εάν μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απαντώντας ο κ. Σoλτς υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι οι εταίροι συνοδεύουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδος, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είπε. «Εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι αγορές και τα κράτη-μέλη, τότε η επιστροφή στις αγορές θα είναι μεγάλη πρόκληση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να τηρηθούν και να υλοποιούνται οι συμφωνίες ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση, ενώ οτιδήποτε άλλο δεν θα λειτουργούσε.

Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξουν κομμάτια του προγράμματος, το ότι έχουμε περιθώρια ελιγμών με την έξοδο από το πρόγραμμα το ξέρουμε, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια των όσων έχουμε συμφωνήσει για να λειτουργήσει το σύστημα, είπε. Όσον αφορά την επισήμανση που είχε κάνει ο κ. Κύρτσος ότι το ΔΝΤ που επέβαλε τη μείωση των συντάξεων τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα, αλλά άφησε πίσω του τη μείωση, ο κ. Σoλτς απάντησε ότι το ΔΝΤ έχει να λαμβάνει ακόμη 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γερμανός υπουργός είχε τονίσει ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, είναι στον σωστό δρόμο, ενώ τα θετικά σενάρια ανάπτυξης είναι πιο πιθανά από τα απαισιόδοξα.

Αυτά που πέτυχε η Ελλάδα θα φανούν σε κάποια χρόνια και πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι στον αέρα, νομίζω θα υπάρξει ανάπτυξη, δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα, είπε.
Ναυτεμπορική
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.