-->

Header Ads

Αναπαραγωγή σκοπιανής προπαγάνδας με διαφορετικά λόγια από Κοτζιά - Σύριζα

Ενδεικτικό και όψιμο της κατάστασης της κυβέρνησης που επιδιώκει να περάσει αυτές τις θέσεις είναι οι σπασμωδικές ενέργειες του αναρμόδιου για γλωσσολογικά (σύμφωνα και με τον Γ. Μπαμπινιώτη) Ν. Κοτζιά να προκαταβάλει και να ερμηνεύσει αβάσιμα υπέρ Σκοπίων ένα διεθνές γλωσσολογικό θέμα διευθέτησης το 1977 που αφορούσε όλα τα αλφάβητα πλην των λατινικών και είχε θέμα τον απλό μεταγραμματισμό με λατινικούς χαρακτήρες τής γλώσσας των Σκοπίων.

Η ίδια η επωνυμία τής σύστασης («Serbo-Croatian and Macedonian Cyrillic alphabets of Yugoslavia») αλλά και μια σαφέστατη ένδειξη "βουλγαρικό κυριλλικό αλφάβητο", δείχνει και σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκει η γλώσσα των Σκοπίων (ανήκει στις σλαβικές γλώσσες), γραφόμενη όπως και οι λοιπές γλώσσες της τότε Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, η Σερβική
και η Κροατική, με το σλαβικό κυριλλικό αλφάβητο.

Δεν αμφισβητούν δηλαδή ούτε καν οι ίδιοι ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική (σλαβική κατά την ονομασία υπό την Ελληνική και γενικότερα αυτονόητη επιστημονικά και γλωσσολογικά οπτική γωνία), γι’ αυτό και γράφεται με το σλαβικό αλφάβητο όπως και οι άλλες σλαβικές γλώσσες (Σερβική, Κροατική, Βουλγαρική, Ρωσική, Πολωνική κ.ά.).

Στη σελίδα 29 αναφέρει:
"Αναγνωρίζοντας περαιτέρω από ό, τι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίησις του Σερβο-Κροατικού και του Μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρόν χρησιμοποιηθεί εις επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες, (Το συνέδριον) συνιστά ότι τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα δια την λατινοποίησιν των Σερβο-Κροατικών και Μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών εις την Γιουγκοσλαβίαν".
Ουδέποτε λοιπόν αναγνωρίστηκε, ούτε και ήταν αυτό το θέμα της συνάντησης, κάποια "μακεδονική γλώσσα" ή κάποια γεωγραφική περιοχή στη Γιουγκοσλαβία με το όνομα Μακεδονία.

Το Σύριζα ως προς το παραπληροφοριακό λανσάρισμα της εκχώρησης της ονομασίας και της επιδίωξης επιμέρους συμφωνιών στα πλαίσια προπαγάνδας αποπροσανατολισμού και διαστρέβλωσης των γεγονότων, ακόμα και των ίδιων των επιχειρημάτων μας, έχει σκοπό την προσχώρηση και υιοθέτηση της σκοπιανής προπαγανδιστικής επιχειρηματολογίας. Αμέσως μετά από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης να θολώσει τα πράγματα, ήρθαν οι δηλώσεις των επί μέρους διεργασιών αναγνωρίσεων σε σχέση με το θέμα αναγνώρισης γλώσσας κατόπιν των συνεννοήσεων με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Νίκος Κοτζιάς:
"Θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά."
Αυτό που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο το θέμα - και που προσπερνά το σύριζα - είναι πως οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Μακεδόνες θεωρούν πως τα κυριλλικά αποτελούν την σύγχρονη ή εξ΄ αρχής γλώσσα των Μακεδόνων αδιαφορώντας για το πανομοιότυπο των σλαβικών γλωσσών ΜΗ αυτοπροσδιοριζόμενων ως μακεδόνες, οι οποίοι μιλάνε και γράφουνε όμοια σε σλαβόφωνα κράτη κυρίως της ανατολικής Ευρώπης.

Η προπαγάνδα των Σκοπίων αδιαφορεί για την αττική διάλεκτο ή Ελληνική τοπική διάλεκτο δωρικού χαρακτήρα των αρχαίων Μακεδόνων. Το 99% των επιγραφών που μας έχουν σωθεί από την Μακεδονία είναι γραμμένες στην αττική διάλεκτο, πιθανότατα λόγω της αττικής διαλέκτου ως επίσημης γλώσσας του Μακεδονικού βασιλείου ήδη από τα τέλη του 5ου- αρχές4ου αι. Π.Κ.Ε...ήδη αρκετά πίσω στην αρχαιότητα.

Η τακτική όμως των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Μακεδόνες και της εξωτερικής πολιτικής των Σκοπίων, εντοπίζεται στην ψευδή παρουσίαση κάποιου γλωσσικού και εθνολογικού διαχωρισμού των αρχαίων Μακεδόνων από Ελληνικές διαλέκτους και αρχαία τοπικά φύλα, και αντιστρόφως στον διαχωρισμό σλαβικών και βουλγαρικών γλωσσικών ιδιωμάτων και των κυριλλικών από τις αντίστοιχες σλαβικές πολιτιστικές και εθνολογικές καταβολές για να παραχθεί μέσω καταχραστικής αυτοδιάθεσης ο νεότερος ανιστόρητος σύγχρονος (αυτοπροσδιοριστικός ) εθνοτικός και "γλωσσολογικός" "μακεδονισμός" του Βαρνταρ.

Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Μακεδόνες επιδιώκουν να αναγνωριστούν από το πουθενά ως μια γλωσσολογική-εθνοτική οντότητα εν δυνάμει χωρίς συνθετικές περιγραφές στη γλώσσα ή στην ονομασία κράτους και εθνοτική ταυτότητα σε δύο παραμέτρους: 1) Σλάβοι Βούλγαροι και Αλβανοί διαμένοντες στα Σκόπια επιδιώκουν να αναγνωριστούν ως μακεδονική εθνότητα και η κυριλλική γραφή και το σλαβοβουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα ως μακεδονική γλώσσα. Οι σύνθετες περιγραφές και οι επισημάνσεις σε συμφωνίες δεν διασφαλίζουν απολύτως τίποτα. Να τονιστεί πως δεν διεκδικούν κάποιον προσεταιρισμό και αναγνώριση Ελληνικής γραφής ή της Ελληνικής γλώσσης ως αυτόνομη Μακεδονική γραφή ή γλώσσα, αλλά επιδιώκουν να επιβάλλουν πλαίσια αναγνώρισης εθνοτικού και γλωσσικού "μακεδονισμού" με αντίστοιχο παράγωγο προερχόμενο από τον όρο "Μακεδονία" για το σερβοβουλγαρικό ιδίωμα (και τα κυριλλικά).

Η στρατηγική των Σκοπίων στο γλωσσολογικό δεν είναι η καπηλεία της Ελληνικής γλώσσης και γραφής, αλλά η αναγνώριση του κυριλλικού αλφάβητου ως "μακεδονικό" που θεωρούν ότι ανήκει σε (αρχαίους και σύγχρονους) Μακεδόνες και όχι σε σλαβικά φύλα, ενώ οι ίδιοι που αυτοπροσδιορίζονται ανιστόρητα ως Μακεδόνες διεκδικούν παραλλήλως μέσω ψευδοαλυτωτισμού τα εδάφη της Ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας που κατά την σκοπιανή προπαγάνδα θεωρούνται ως "αλύτρωτα εδάφη" στα οποία κατοικούν Έλληνες που μιλάνε Ελληνικά τάχα μαζί με καταπιεσμένες εθνοτικές γλωσσικές "μακεδονόφωνες" και εθνοτικές μειονότητες Μακεδόνων.

Η αναγνώριση κάποιας ανύπαρκτης "μακεδονικής" γλώσσας με ή χωρίς σύνθετο προσδιορισμό και με επιμέρους επισημάνσεις πως ανήκει στην οικογένεια σλαβικών ιδιωμάτων, δεν διασφαλίζει τίποτα για την Ελλάδα. Απλούστερα, ο "μακεδονικός" επεκτατισμός θα καταστεί -σύμφωνα και με τις βλέψεις των Σκοπίων- αναγνωρισμένος, με πληθυσμούς κυρίως Σλαβοβουλγαρικής και αλβανικής καταγωγής για τους οποίους θα επικυρωθεί εθνοτική ταυτότητα με κάποια σύνθετη πιθανώς ονομασία με τον όρο Μακεδονία, ενώ η κυριλλική γραφή και το σερβοσλαβικό γλωσσικό ιδίωμα θα περιγράφονται με παράγωγα του όρου "Μακεδονία". Με άλλα λόγια, αυτή είναι και η απαίτηση των Σκοπίων με το σύριζα να τονίζει την υποτιθέμενη διασφάλιση με αστερίσκους που αναφέρονται σε διαχειρίσιμα από πλευράς Σκοπίων θέματα.

Μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει μέσω συμφωνιών με επισημάνσεις και "αστερίσκους" τάχα ως ανήκουσα σε σλαβικές υποκατηγορίες ενώ θα ονομάζεται μακεδονική. Ο Κοτζιάς και η κυβέρνηση σύριζα αναπαράγουν ακριβώς αυτό που απαιτούν οι Σκοπιανοί με τους "αστερίσκους" και τις υποσημειώσεις να αποτελούν όχι απλώς ασήμαντες λεπτομέρειες για τη στρατηγική του γειτονικού κρατιδίου αλλά και παραδοχές που συνυπάρχουν ούτως ή άλλως στον ψευδοαλυτρωτισμό τους.

"Εμπεδοκλής"
kostasxan
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.