-->

Header Ads

Σκοπιανό και Ηνωμένα Έθνη-Ούτε βήμα πίσω - Ούτε βήμα πίσω στην άκρως επικίνδυνη γελοιότητα τους

Σκοπιανό και Ηνωμένα Έθνη

Ν. Λυγερός

Ό,τι και να λένε όσοι μιλούν για τις αναγνωρίσεις των Σκοπίων δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο μοναδικός θεσμός που αναγνωρίζει ένα κράτος είναι τα Ηνωμένα Έθνη και αν αυτά θα πάρουν μια απόφαση για να περάσει το ψήφισμα πρέπει πρώτα να το δεχτεί και να κάνει την πρόταση το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό γίνεται σε πολιτικό επίπεδο.
Αν σκεφτούμε ότι το ΗΒ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία ενώ δεν το έκανε η Γαλλία και παρόλα αυτά εδώ και χρόνια αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επίσης οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι τα Σκόπια πρέπει πρώτα να βρουν μια λύση που να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια υπάρχει έμμεσο συμμαχικό πλαίσιο πάνω στο οποίο δεν είναι ανάγκη να βασιστούμε με κυρίαρχο τρόπο αλλά δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Διότι αν εμείς από μόνοι μας αποδεχτούμε μια απαράδεκτη λύση που δεν σέβεται την ίδια την ιστορία μας τότε δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε αν ξαφνικά τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν μια γενική αναγνώριση. Ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η ΟΥΝΕΣΚΟ, η Διεθνής Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, χρησιμοποιούν αποκλειστικά σαν τα Ηνωμένα Έθνη την ονομασία FYROM και τίποτα άλλο. Έχουμε νομική στήριξη για την στρατηγική μας ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν.


Ούτε βήμα πίσω

Ν. Λυγερός

Πόσο απαξιωτικό είναι να ποντάρεις στην αντιπολίτευση των Σκοπίων για να φανεί ότι μια λύση με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία είναι απαράδεκτη; Κι όμως φαίνεται ότι είναι αυτό το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να μη φανεί η ανικανότητα μιας διπλωματίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο απλό θέμα αξιών. Διότι ακόμα και οι δηλώσεις του ΥπΕξ δεν έχουν κανένα άλλο νόημα από το να δείχνουν με έντεχνο τρόπο ότι δεν φταίει σε τίποτα για αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια. Από την αρχή το ΥπΕξ θέλει να παρουσιάσει τη διαχείρισή του ως ένα επίτευγμα ή ακόμα και κατόρθωμα, ενώ επί της ουσίας βλέπουμε μόνο και μόνο κινήσεις προπαγάνδας που ακολουθούν μια καθυστερημένη ιδεολογία. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει και μια ευκολία εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου να αδειάσει έμμεσα το ΥπΕξ με δηλώσεις που αποφεύγουν τις επικριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Έτσι ο καθένας προσπαθεί να καλυφθεί για τα λάθη του με τα λάθη των άλλων. Και το όλο θέμα παραμένει επικοινωνιακό χωρίς ουσία. Είναι λοιπόν σημαντικό να κρατήσουμε τις θέσεις γερά και να συνεχίσουμε τον αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γονατίσουμε. Ακόμα και οι εχθροί της Μακεδονίας, δηλαδή οι ραγιάδες δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, διότι δεν μπορούν να υποστούν πολιτικό κόστος δίχως να χάσουν τα πάντα. Έτσι η αποφασιστικότητά μας θα κάνει τη διαφορά για τον Ελληνισμό.


Η Μακεδονία ως ανθρώπινος αγώνας

Ν. Λυγερός

Με το Σκοπιανό, πολλοί αναρωτήθηκαν τι μπορούσαν να κάνουν σε προσωπικό επίπεδο αφού δεν ανήκουν σε επίσημους θεσμούς και το θέμα αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα. Με το Σχέδιο Ανάν, οι Κύπριοι ήξεραν ότι στο τέλος θα εκφράζονταν μέσω του Δημοψηφίσματος και αυτό έκαναν για να μην περάσει η λήθη. Τώρα οι Έλληνες που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε ανάλογο εργαλείο, εξετάζουν τι πρέπει να κάνουν. Βλέπουν ότι είναι σημαντικό να πάρει θέση η Ελλάδα αλλά αυτό αργεί λόγω θεσμικών εμποδίων. Είναι λοιπόν θέμα συνείδησης. Διότι ό,τι και να είναι η συνέχεια, θα πρέπει ο καθένας να δει τι έκανε κι αν συμμετείχε ή αγωνίστηκε έμπρακτα για την ιστορία του Ελληνισμού. Δηλαδή θα πρέπει να απολογηθεί για τη δράση του ή την αδράνειά του. Έτσι τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια είναι μια άλλη ευκαιρία για όσους δεν έχουν εμπλακεί ακόμα σε αυτήν την αντίσταση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αδράνειας ή ουδετερότητας διότι είμαστε μόνοι και κανείς δεν θα έρθει στη θέση μας για να παλέψει ενάντια στη λήθη. Έτσι ο καθένας μας πρέπει ν’ αποφασίσει τι θα είναι το ατομικό του μέλλον, η προσωπική του ιστορία σε αυτό το ζήτημα. Έτσι ο καθένας μπορεί να δει πια ότι η Μακεδονία αποτελεί κι ένα ανθρώπινο αγώνα όπου εμπλέκεται η απόφασή του να δράσει και να προστατέψει τα πιστεύω του. Κάθε Έλληνας είναι υπεύθυνος για το μέλλον του Ελληνισμού.


Ενωμένοι ενάντια στη λήθη

Ν. Λυγερός

Με τα Συλλαλητήρια της Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου, βλέπουμε έμπρακτα τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι ενάντια στη λήθη. Διότι το Σκοπιανό είναι και αυτό δηλαδή ένα πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο που μας έφερε πιο κοντά για να καταλάβουμε την αξία του αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας. Ο ελληνικός λαός συνειδητοποίησε ότι κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο δεν μπορούσε να δώσει αυτόν τον αγώνα για την ιστορία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με τέτοια καθοδήγηση δεν είναι ικανό να παράγει το απαραίτητο έργο για τον Ελληνισμό και το Μέγαρο Μαξίμου πνίγεται μέσα σε ιδεολογικά προβλήματα που αλλοιώνουν το ίδιο του το βλέμμα. Οι πολιτικοί περιμένουν πού θα πάει η πλειοψηφία για να δουν τι θα κάνουν. Ακόμα και η Εκκλησία δεν παίρνει πραγματικές πρωτοβουλίες και ακολουθεί μια στάση ισορροπίας για να μην έρθει σε σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο. Έτσι ο ελληνικός λαός είναι ουσιαστικά μόνος αφού δεν έχει καμία θεσμική υποστήριξη. Κατά συνέπεια το μόνο δημοκρατικό εργαλείο που διαθέτει είναι το Συλλαλητήριο σε οποιαδήποτε μορφή διεθνή, εθνική, τοπική. Διότι πρέπει να δείξει σε όλους ποια είναι η γνώμη του, ποια είναι η ιστορία του για να φανεί το μέλλον του. Τα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του εξωτερικού σε όλες τις Ηπείρους έδειξαν το δρόμο για τα Συλλαλητήρια της Μακεδονίας και της Ηπείρου που θα γίνουν για να ενισχυθεί ο αγώνας του Ελληνισμού. Ο καθένας μας με τον ρόλο του, στο μέτρο που μπορεί ν' αντισταθεί επί του πρακτέου, είναι θέμα βούλησης. Ο καθένας στην πόλη του μπορεί να διαδώσει το μήνυμα της αντίστασης του Ελληνισμού ενάντια στη βαρβαρότητα της λήθης.


Το Συλλαλητήριο είναι δικαίωμα λαού

Ν. Λυγερός

Για όσους δεν το ξέρουν ακόμα η έννοια του Συλλαλητηρίου είναι δικαίωμα που έχει ο λαός για να εκφραστεί όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει γνήσια εκπροσώπηση της θέσης του. Είναι αναμενόμενο ο ελληνικός λαός να θέλει να κάνει τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια ενάντια στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για να προσδιοριστούν τα Σκόπια. Όταν βλέπουμε πώς λειτουργούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, πώς θα μπορούσε ο Ελληνισμός να εμπιστευτεί τέτοιες προφορικές διαδικασίες που δεν έχουν στην τελική κανένα επίσημο χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα με υπογραφές. Έτσι τα Συλλαλητήρια είναι ο πιο άμεσος τρόπος να πει τα πιστεύω του περί ιστορίας και σεβασμού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Διότι ακόμα και η επίσημη Εκκλησία που δεν θέλει βέβαια τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θεωρεί ότι δεν πρέπει να παίξει στο διπλωματικό επίπεδο, παρόλο που σε πρακτικό επίπεδο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια. Έτσι όσοι κατηγορούν τα Συλλαλητήρια δεν είναι της Δημοκρατίας και δεν ανέχονται τη διαφορά θέσης. Όμως το Σκοπιανό είναι εθνικό θέμα και δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια μερικών ατόμων που δεν πιστεύουν καν στην έννοια του Έθνους και της Ιστορίας. Επίσης με τα Συλλαλητήρια δείχνουμε σε όλους και ειδικά στο εξωτερικό ποια είναι η πραγματική θέση της Ελλάδας για το Σκοπιανό, για να μην μπερδεύονται ερμηνευτικά λόγω άγνοιας.


Υποσχέσεις χωρίς υπογραφές

Ν. Λυγερός

Με το Σκοπιανό, μπορεί κάποιος να δει έμπρακτα πώς λειτουργεί η διπλωματία σε αντίθεση με τη στρατηγική. Πόσα πράγματα ακούσαμε, πόσα λέχθηκαν για να μας πουν σιγά σιγά ότι ποτέ δεν υπήρξε ένα γραπτό κείμενο που να επισημοποιεί την επίσημη, υποτίθεται, συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών. Τώρα η κάθε πλευρά προσπαθεί να καλύψει τα λάθη της, λέγοντας βέβαια ότι φταίει η άλλη, ενώ στην αρχή μας είχαν εξηγήσει ότι βρίσκονταν σε ένα πλαίσιο θετικό. Οι δυσκολίες όμως έγιναν όλο και πιο έντονες και φάνηκε ότι η δήθεν επιτυχία για το erga omnes ήταν πλασματική κι ότι κατέρρευσε πριν καν περάσει στο στάδιο της επισημοποίησης διότι επί της ουσίας τα Σκόπια δεν ήθελαν αυτή τη συνθήκη που θα επηρέαζε και το Σύνταγμά τους. Έτσι η επιφύλαξη που φάνηκε σε επίπεδο Πρωθυπουργών ήταν το αποτέλεσμα της γνώσης του αρνητικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. Διότι τώρα κανένας δεν θέλει να υποστεί κάποιο πολιτικό κόστος για τη συνέχεια. Έτσι κάθε πλευρά θα μιλά όλο και περισσότερο για την άλλη και τις ευθύνες της σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι η διπλωματία άρχισε να δείχνει τα όρια που δεν μπορεί να ξεπεράσει διότι δεν υποστηρίζονται από ένα στρατηγικό υπόβαθρο. Έτσι ο Ελληνισμός συνεχίζει να αντιστέκεται αποτελεσματικά σε αυτήν την βαρβαρότητα του συμβιβασμού που δεν οδηγεί πουθενά.

Απαράδεκτες ιδεολογικές κινήσεις

Ν. Λυγερός

Όταν βλέπουμε πώς το Υπεξ διαχειρίζεται το θέμα του Σκοπιανού γίνεται κατανοητό ότι είναι καθαρά σε ιδεολογικό πλαίσιο που δεν έχει καμιά σχέση με εθνική προσέγγιση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι και το Μέγαρο κάνει τις δικές του απαράδεκτες ιδεολογικές κινήσεις χωρίς να υπολογίζει το κόστος για τον Ελληνισμό. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που η εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει τη λέξη Μακεδονία για να προσδιοριστεί και για να βρει την κανονικότητά της ενώ ήταν σχισματική. Δηλαδή στα Σκόπια, υποτίθεται από τους πιο συντηρητικούς κύκλους, έχουμε ανθρώπους που παραδέχονται ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την έννοια της Μακεδονίας. Έτσι όταν αντικρίζουμε υποτίθεται θεσμικά πρόσωπα που είναι πιο προοδευτικά να έχουν ακραίες θέσεις, τι να πούμε; Οι θέσεις των Πρωθυπουργών δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα του Ελληνισμού. Η θέση του Προέδρου των Σκοπίων είναι και αυτή διαφορετική ακόμα και από του Πρωθυπουργού του, πού είναι λοιπόν η υποτιθέμενη συνοχή των Σκοπίων; Ποιος δεν βλέπει πια ότι πρόκειται για ένα κράτος που δεν μπορεί ν’ αντέξει σε βάθος χρόνου; Το θέμα μας είναι όμως να μην κάνουμε κάποιο μη αναστρέψιμο λάθος που θα δώσει την ευκαιρία του στίγματος. Δεν το έχουμε ανάγκη και δεν υπάρχει καμιά πίεση. Ας συνεχίσουμε λοιπόν τον εθνικό μας αγώνα, θα δούμε ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων θα αλλάξει, αρκεί να μην είμαστε ραγιάδες.
lygeros.org
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.