-->

Header Ads

Ίλιντεν: Σκοπιανο-βουλγαρικό δόλωμα ή αριστερή φαντασίωση;

Το μαρτυρικό Κρούσοβο, προπύργιο του Βλαχοφώνου Ελληνισμού (πηγή: vlahofonoi.blogspot.gr)

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Γιατί έγινε τόσος θόρυβος για την προταθείσα ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»; Οι Σκοπιανοί φαίνεται ότι επιμένουν. Η Βουλγαρία δείχνει ενθουσιασμένη, διότι θεωρεί ότι με αυτό το όνομα υπογραμμίζεται η κοινή ιστορία Βουλγάρων και ψευδομακεδόνων. Η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε από την αρχή να την απορρίψει, αλλά άρχισε να την συζητεί πριν προσκρούσει στη σαφή αντίθεση της αντιπολιτεύσεως. Δεν αποκλείω να είναι ένας τακτικός ελιγμός του Ζάεφ. Δηλαδή μάς πρότεινε κάτι εντόνως ενοχλητικό για να δεχθούμε στη συνέχεια ως «πιο ήπια» την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Η όλη συζήτηση αποκάλυψε και μία αριστερή φαντασίωση για την ψευδοεπανάσταση των Βουλγάρων κομιταζήδων της 20.7.1903. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αρθογράφοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δήλωσαν ότι τούς αρέσει ως ονομασία του γειτονικού κράτους.

Φαντασιώνονται μία δήθεν κοινωνική εξέγερση των χωρικών της Μακεδονίας με διεθνιστική ιδεολογία, χωρίς εθνικό στόχο, κατά των καταπιεστών. Έτσι θέλουν να παρερμηνεύουν μία αμιγώς εθνικιστική και τυχοδιωκτική ενέργεια του βουλγαρικού κομιτάτου, που είχε ως κατάληξη την καταστροφή ελληνικών κωμοπόλεων. Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες του Κρουσόβου, της Κλεισούρας και του Νυμφαίου υπήρξαν τα θύματα που δοκίμασαν την εκδικητική μανία των Οθωμανών στρατιωτών.

Η εξέγερση άρχισε στον λόφο του Προφήτη Ηλία κοντά στη Βασιλειάδα του σημερινού Νομού Καστοριάς. Και μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να καταλάβουμε ότι η σημερινή υποστήριξη των Σκοπιανών στον όρο Ίλιντεν υποκρύπτει αμφισβήτηση κατά ελληνικών εδαφών. Ο πρωτοφανής ενθουσιασμός των Βουλγάρων για το συγκεκριμένο όνομα δικαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά και όσους υποστήριξαν ήδη από το 1992 ότι δεν μάς απειλούν τα Σκόπια, αλλά ο μελλοντικός συνδυασμός δυνάμεων που θα στηρίζουν τα Σκόπια (π.χ. βουλγαρικός αλυτρωτισμός).

Τον πραγματικό χαρακτήρα του Ίλιντεν του 1903 περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυς, λόγιος και διπλωμάτης Ίων Δραγούμης. Γράφει στο βιβλίο του «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα»:

«Του Προφήτη Ηλία ήταν η μέρα που είχε ορίσει το κομιτάτο για το σηκωμό. Οι Βουλγάρες δασκάλισσες του Περλεπέ έρραψαν μία σημαία και κέντισαν επάνω με χρυσά γράμματα τα ονόματα ένδεκα πολιτειών της Μακεδονίας που σκόπευαν να τις πάρουν οι Βούλγαροι …..Αγωγιάτες που έρχουνταν από τον Περλεπέ έλεγαν πως οι Βούλγαροι μπήκαν στο Κρούσοβο ….Σ’ άλλα χωριά έσφαξαν ανθρώπους γιατί τούς ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Έτρεχαν άνω και κάτω συμμορίες και παραζάλιζαν τους Τούρκους».

Η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν (Ημέρα του Προφήτη Ηλία) έγινε το 1903 με όραμα τη Μεγάλη Βουλγαρία που θα περιλάμβανε όλο τον Ελληνισμό της Μακεδονίας. Από το 1944 χρησιμοποιείται ως σύμβολο από το τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος» πού κατασκεύασε ο Τίτο.

Την απορρίπτουμε, όπως απορρίπτουμε κάθε σύνθετη ονομασία. Και η Άνω και η Νέα «Μακεδονία» προσβάλλουν τον Ελληνισμό.

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 26 – Κυριακή 27.5.2018

infognomonpolitics
Edit

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΛΕΠΤΟΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΛΔ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΜΥΘΗΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΔΑΦΗ, ΥΠΕΔΑΦΗ, ΚΑΙ ΑΟΖ ΜΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΚΛΕΠΤΟΠΑΣΟΚΑΙΝΕΟΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.