-->

Header Ads

ARD: Η Γερμανία προχωρά κανονικά με την παράδοση 6 υποβρυχίων στην Τουρκία

[vtab]
[content title="1ον - ARD: Η Γερμανία προχωρά κανονικά με την παράδοση 6 υποβρυχίων στην Τουρκία"]
Δύο υποβρύχια της κλάσης 214 στον Σκαραμαγκά (AP Photo/Dimitri Messinis)
Πρόκειται για όπλα που είναι απολύτως ενδεδειγμένα για να εξυπηρετήσουν την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο, είπε στο ARD η Σεβίμ Νταγκντελέν, στέλεχος του κόμματος Die Linke, το οποίο ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για το θέμα.

Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά στην παράδοση έξι πολεμικών υποβρυχίων κλάσης 214 στην Τουρκία, παρά την επέμβαση της Άγκυρας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας και των προκλήσεών της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτό μετέδωσε το ενημερωτικό πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ARD, επικαλούμενο γραπτή ενημέρωση που έλαβε το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για όπλα που είναι απολύτως ενδεδειγμένα για να εξυπηρετήσουν την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο, είπε στο ARD η Σεβίμ Νταγκντελέν, στέλεχος του Die Linke. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ευθέως στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα Ίμια, αλλά και στις προκλήσεις της τουρκικής Αεροπορίας.

Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται σε συνεργασία με τουρκική εταιρεία, που σημαίνει μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία.

Η κατασκευή τους δρομολογήθηκε από το 2009 και άρχισε το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή ακόμα και μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην γειτονική χώρα που έχει οδηγήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε χιλιάδες συλλήψεις.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει το ARD, το Βερολίνο έχει «παγώσει» την αναβάθμιση και ενίσχυση ορισμένων γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων αρμάτων που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

«Είναι ακατανόητο γιατί, ενώ η θωράκιση των τανκ έχει σταματήσει τουλάχιστον για την ώρα, η εξαγωγή υποβρυχίων συνεχίζεται», σημείωσε η κ. Νταγκντελέν, προσθέτοντας αιχμηρά πως η Άγκυρα θέλει ξεκάθαρα να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια ως επιθετικό όπλο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή: http://www.skai.gr/[/content]
[content title="2ον - Die Linke: Τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου"]
Die Linke: Τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε η αν. επικεφαλής της Die Linke, Σεβίμ Νταγκντελέν
Να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια που κατασκευάζει σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου» σχεδιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν.

η κυρία Σεβίμ Νταγκντελέν
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε η κυρία Νταγκντελέν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard το οποίο «πάγωσε» όταν ήρθαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα γερμανικής κατασκευής άρματα να χρησιμοποιούνται κατά την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία.

«Μετά την επέλαση των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ' αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ του ARD και σημειώνει την διαφορετική προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του καναλιού κάνει ακόμη λόγο για τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό τον περασμένο Φεβρουάριο και αναφερόμενο στο υπόβαθρο της έντασης επισημαίνει: «Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διαμάχη στο Αιγαίο γύρω από τις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια. Η γραμμή των συνόρων είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων στην περιοχή και για το ποιος και που έχει δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Αναμετρήσεις γίνονται κατ' επανάληψη και στον αέρα, καθώς συχνά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εισέρχονται σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα».

protothemaΠοια είναι η Σεβίμ Νταγκντελέν

Sevim Dağdelen (born 4 September 1975) is a German politician of Kurdish origin and a member of the Left Party (die Linke).
Early years[edit]
Born in Duisburg, Sevim Dağdelen finished high school in 1997, and studied law first at the University of Marburg and then at the University of Adelaide, Australia and later at the University of Cologne.[1] She never finished her law studies and subsequently dropped out to pursue her political career.[2]
She worked as a journalist for the Turkish newspaper Evrensel and German publications Tatsachen and Junge Stimme. She was also active as a translator.[1]
Career[edit]
After joining the Left Party, Dağdelen became a member of the regional-level party council of North Rhine-Westphalia and the federal student agency from 1996-1998. From 1993-2001, she was a member of the federal youth commission. Since 2005, she has been a member of the German Bundestag.
Dağdelen participated in the State dinner with Angela Merkel at the White House.[3]
In 2012 Dağdelen faced criticism for signing a controversial pamphlet accusing the U.S. of preparing war against Syria and Iran. Dağdelen is also the only politician to have visitied Julian Assange where he remains at the Embassy of Ecuador in the United Kingdom.[4]
Dağdelen was re-elected into the Bundestag for the third time following the 2013 election.[/content]
[content title="3ον - Die Linke: Τα γερμανικά υποβρύχια ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο"]
Die Linke: Τα γερμανικά υποβρύχια ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο


Η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στον Ερντογάν, την ώρα που οι ΗΠΑ «παγώνουν» την πώληση όπλων στην Τουρκία
«H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», σύμφωνα με είδηση την οποία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD (Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό).

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD (Tagesschau). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δελτίου Ειδήσεων (Tagesschau) του ARD, η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο είχε ως συνέπεια πρόσφατα το «πάγωμα» της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke. Επιπλέον, συνδέεται με μια "σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία".

Αντιδράσεις σε Γερμανία για την πώληση όπλων στην Τουρκία

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Δεν θα παραδοθούν τα αμερικανικά F-35 στην Τουρκία

Tα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από το σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η αρμόδια Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και να καθυστερήσει η πώληση στην Τουρκία κυρίων οπλικών συστημάτων έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί

Είναι δεδομένο, ότι στην Τουρκία η «προσωρινή απαγόρευση» που μπορεί σύμφωνα με τη φρασεολογία που έχει υιοθετηθεί, να εξελιχθεί σε… μονιμότερο, θα επαναφέρει μνήμες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο (1975-78). Φαίνεται πως στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ.

Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι δεν αποκλείεται η αμερικανική ενέργεια να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιθυμούσαν όταν αποφάσιζαν να προωθήσουν την προσωρινή απαγόρευση.

Πηγή: Spiegel, APE-MPE, hellasjournal.com[/content]
[/vtab]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.