-->

Header Ads

Ο Γενικός Γραμματέας Του ΝΑΤΟ στην ΄Αγκυρα: Το ΝΑΤΟ Στέκεται Αλληλέγγυο Δίπλα Σας

O Γενικός Γραμματέας Του ΝΑΤΟ στην ΄Αγκυρα: Το ΝΑΤΟ Στέκεται Αλληλέγγυο Δίπλα Σας
Από την ειδησεογραφική υπηρεσία του ΝΑΤΟ, 16-4-1

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην ΄Αγκυρα ευχαρίστησε την Τουρκία για τις ουσιώδεις προσφορές της στην Συμμαχία.
Ο Γ.Γ. είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προετοιμασία την συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και για να συζητήσει για τις τρέχουσες προκλήσεις κατά της ασφάλειας.
Κατά την συνάντησή του με τον υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Γ.Γ. εγκωμίασε τις συμβολές της Τουρκίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο πλάι σας», τόνισε, αναφερόμενος στους τρόπους κατά τους οποίους η συμμαχία συμβάλλει στην ασφάλεια της Τουρκίας.

«Βοηθούμε την Τουρκία με μέτρα εξασφάλισης, όπως εποπτεία με αεροπλάνα AWACS, ναυτικές περιπολίες και ασκήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Υπογράμμισε ότι τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ συμβάλλουν στην προστασία της Τουρκίας και ότι η συμμαχία έχει διαθέσει δισεκατομμύρια για την χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποδομής της χώρας.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, για την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας και για την αποτρόπαια επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. «Το ΝΑΤΟ καταδικάζει αυστηρά την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας, ως απειλή στην διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στην Συρία.
Κατά την επίσκεψή του, ο Γ.Γ. συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Αμύνης Νουρετίν Κανικλί και άλλους αξιωματούχους.

Αυτά από την ειδησεογραφική υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην ΄Αγκυρα φιγουράρει και στα ειδησεογραφικά δελτία του καναλιού της Ε. Ε. Euronews, με την προσθήκη της πληροφορίας ότι «ο κ Στόλτενμπεργκ «εγκωμίασε την Τουρκία ότι πράττει πολλά για την συμμαχία, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται προβλήματα ασφάλειας».

μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_153634.htm
Δεν Είναι Θέμα του ΝΑΤΟ η Ένταση στο Αιγαίο, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ
"Δεν Είναι Θέμα του ΝΑΤΟ η Ένταση στο Αιγαίο", δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ.

Μιχαήλ Στυλιανού
Το ρεπορτάζ των οργάνων του ΝΑΤΟ, με τους τεμενάδες του Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, συμπληρώνει (με την ουσία) το αμερικανικό οικονομικά πρακτορείο Ζero Hedge, γράφοντας -κάτω από τον ανωτέρω τίτλο- τα ακόλουθα, σαν σχόλιο συνέντευξης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα:

Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ δυο μελών του ΝΑΤΟ οξύνθηκαν δραματικά. Η Τουρκία απείλησε να εισβάλει σε ελληνικά νησιά, η Ελλάδα απάντησε και οι Ελληνίδες βλέπουν τώρα την Τουρκία σαν την χειρότερη απειλή για την ύπαρξή τους.

Αλλά οι γοργά επιδεινούμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Λέγοντας ότι κι οι δυο χώρες είναι «δυο υψηλής αξίας σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», ο Στόλτενμπεργκ εγκωμίασε την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα και Γιλντιρίμ μετά την πτώση του Μιράζ και τον θάνατο του πιλότου την Πέμπτη, καθώς επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών F-16s, που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

« Η ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.»
Ερώτηση: Η ένταση στο Αιγαίο εξακολουθεί να επιτείνεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ασκήσει πιο ενεργό ρόλο στο πρόβλημα. Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ ενώπιον της αυξανόμενης έντασης μεταξύ δύο συμμάχων;

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο υψηλής εκτίμησης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Υπήρξαν σύμμαχοι από το 1952. Και οι δυο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνά μας. Περιμένω ότι οι διαφορές ­­που βλέπουμε σε ορισμένα θέματα θα επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών σε πνεύμα καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να λύσουν υτές τις διαφωνίες με διάλογο.
Ερώτηση: Ώστε το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει ανάμειξη;

Στόλτενμπεργκ: Όχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Το αμερικανικό πρακτορείο προσθέτει πως ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τόνισε με έμφαση της σπουδαιότητας της Τουρκίας ως πολύτιμου στρατηγικού συμμάχου.

πηγή: infognomonpolitics
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.