-->

Header Ads

Στόχος Κινέζων τζιχαντιστών ο Πειραιάς; Ο ρόλος της Τουρκίας


Επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα ασφάλειας στο μεγάλο λιμάνι


Καμπανάκι κινδύνου για τον Πειραιά έκρουσαν επιστήμονες στο 5ο Συνέδριο Υψηλής Στρατηγικής που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΣΕΘΑ.

Ένα από τα πιο πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στη χώρα μας από το νέο σχέδιο υψηλής στρατηγικής της Κίνας, μας σχετίζεται με την παρουσία μαχητών του East Turkestan Islamic Movement - ΕΤΙΜ στην Συρία υπό την σημαία του ISIS. Πρόκειται για φονταμενταλιστική ισλαμική οργάνωση των τουρκόφωνων Ουιγούρων, εθνικιστικού – θρησκευτικού χαρακτήρα. Αυτό τόνισε ο υποψήφιος διδάκτορας Ανδρέας Λιούμπας κατά την εισήγησή του στο πάνελ "Η Ευρασιατική σκακιέρα: εστίες κρίσεων και παράθυρα ευκαιριών".

Οι μαχητές του ΕΤΙΜ διέφυγαν στην Τουρκία και από εκεί εικάζεται ότι μεγάλο μέρος τους επέστρεψε στην Κίνα στην επαρχία Xinjiang όμως ενδέχεται ένας ικανός αριθμός να έχει παραμείνει στην χώρα. Αν η σχέση ΕΤΙΜ – Γκρίζων Λύκων διατηρεί ακόμη τη δυναμική της τότε οι μαχητές του ΕΤΙΜ μπορεί να επανεξοπλιστούν και να στραφούν σε στόχους κινέζικων συμφερόντων στο εξωτερικό.

Σε αυτή την περίπτωση το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να εκτιμηθεί ως στόχος – ευκαιρίας και δεδομένης της σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας οι μαχητές του ΕΤΙΜ θα βρεθούν να υπηρετούν ταυτόχρονα το σκοπό τους και να προσφέρουν υπηρεσίες στην Τουρκία.

Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού»

Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative – BRI) είναι ένα σχέδιο Υψηλής Στρατηγικής της Κίνας το οποίο αποβλέπει ταυτόχρονα σε δυο μέτωπα: στο εσωτερικό και στο διεθνές.

Στο εσωτερικό σκοπεύει σε μια συσπείρωση της κοινωνίας πέριξ του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας προκειμένου να επιτευχθεί η «Μεγάλη Αναγέννηση του Κινεζικού Έθνους».

Στο εξωτερικό σκοπεύει στην γεωπολιτική ανασύσταση της ιδέας της «Παγκόσμιας Νήσου», υπό την κινεζική επιρροή και προς επίλυση τριών βασικών προβλημάτων: πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, επίλυση περιφερειακών προβλημάτων ασφαλείας και διασύνδεση των περίκλειστων κεντρασιατικών κρατών με χερσαίες και θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές.

Το Belt and Road Initiative είναι ένα ευέλικτο σχέδιο – πλαίσιο υψηλής στρατηγικής υπό την έννοια ότι αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό της χώρας προκειμένου να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα προς την γενική κατεύθυνση της κινέζικης ηγεμονίας στην Ευρασία.

Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αναμένεται να συναντήσει η υλοποίηση του σχεδίου σχετίζονται με την ασφάλεια, κυρίως έργων και εγκαταστάσεων.

Κυριότερος παράγοντας φαίνεται πως είναι η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εθνικιστικού – θρησκευτικού χαρακτήρα. Την μεγαλύτερη απειλή συνιστά το East Turkestan Islamic Movement – ΕΤΙΜ το οποίο είναι μια φονταμενταλιστική ισλαμική οργάνωση των τουρκόφωνων Ουιγούρων.

Το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για το BRI είναι υψηλό καθώς με την εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO η χώρα μας είναι πλέον μέρος του BRI. Επιπρόσθετα το BRI έχει ενσωματώσει στο σχεδιασμό του την Κίνηση 16+1, των χωρών της Ανατολικής και Ν.Α Ευρώπης, με την οποία υλοποιεί σταδιακά μια διείσδυση στην ΕΕ από τα ανατολικά.

Στο πλαίσιο αυτό η θέση της Ελλάδας καθίσταται κομβική ως βασική πύλη εισόδου για την περιοχή δεδομένου ότι ο ΟΛΠ είναι ο στρατηγικός λιμένας του BRI της περιφέρειας.

πηγή: armyvoice
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.