-->

Header Ads

Να μείνει η Θράκη έξω από την εξαιρετικά επικίνδυνη προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να είναι η Αθήνα εάν επιχειρηθεί από τουρκικής πλευράς η μεταφορά των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, και στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονότητας, ή στην Θράκη, με αφορμή την προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος ΑΚΡ και των συμμάχων του, των Γκρίζων Λύκων.

Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του Ταγίπ Ερντογαν, ακόμη και ο ίδιος ο γιος του τούρκου ηγέτη, Μπιλάλ, είχαν πραγματοποιήσει περιοδείες στην Θράκη θέλοντας να τονώσουν το προσωπικό «πατριωτικό» προφίλ τους στους τούρκους ψηφοφόρους και συγχρόνως να κερδίσουν και την τελευταία ψήφο όσων μειονοτικών είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία και δραστηριοποιούνται στους Συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη.

Όμως στις φετινές εκλογές τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς διεξάγονται σε ένα βαθιά πολωμένο και διχαστικό κλίμα, όπου οι εντάσεις έχουν επιστρέψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Τουρκία επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης σε γειτονικές και μη χώρες, στοχοποιώντας εκείνους τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Σε ότι αφορά στην Θράκη επιχειρήθηκε το πρώτο διάστημα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η ηθική αρχικά εξόντωση όσων δεν υπάκουαν τις προσταγές του Τουρκικού Προξενείου και απομακρυνόντουσαν από τους συλλόγους και οργανώσεις που ελέγχονται από το τουρκικό βαθύ κράτος.

Η μεταφορά της προεκλογικής καμπάνιας και των ενδοτουρκικών αντιθέσεων στην Θράκη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων και συγχρόνως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Η Αθήνα στις παρούσες συνθήκες δύσκολα μπορεί να εγείρει θέμα απαγόρευσης των προεκλογικών δραστηριοτήτων στην Θράκη, καθώς αυτομάτως θα στοχοποιούνταν από την Άγκυρα, που ήδη έχει επιτεθεί εναντίον της Αυστρίας και της Ολλανδίας, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κομμάτων στο έδαφος τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γερμανία ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως φέρεται να προγραμματίζει μόνο μια ομιλία στην Ευρώπη χωρίς να είναι γνωστό σε ποια χώρα θα μεταβεί…

Η Αθήνα όμως μπορεί τουλάχιστον να λάβει μέτρα ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο αυτές οι δραστηριότητες και πάντως να μείνουν εντός πλαισίου που δεν θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Θράκη και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

HellasJournal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.