-->

Header Ads

Η Τουρκία θα “εξάγει” στο Αιγαίο την εσωτερική κόντρα: Υπαρκτή η απειλή του Ερντογάν για τα Ίμια

[vtab]
[content title="1ον - Η Τουρκία θα “εξάγει” στο Αιγαίο την εσωτερική κόντρα: Υπαρκτή η απειλή του Ερντογάν για τα Ίμια"]
Σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο με πολλές και επικίνδυνες κακοτοπιές εισέρχεται η Ελλάδα, μετά την απειλή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τα Ίμια και τον άθλιο ισχυρισμό του ότι οι βραχονησίδες είναι μέρος της τουρκικής κυριαρχίας.

Αλλα η εικόνα που παρουσίασε χθες η Βουλή δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα αντακλαστικά μας όταν χρειάζεται δουλεύουν άψογα και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου, πέρα από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που κρύβει, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό γιατί οι Τούρκοι και ιδίως ο Ερντογάν, πάντα αρέσκονταν να “εξάγουν” τα εσωτερικά τους προβλήματα και μάλιστα προς την περιοχή του Αιγαίου. Άλλωστε μια από τις δικαιολογίες για την προκήρυξη των εκλογών “ήταν και οι “εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή”, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Μπροστα σε αυτή τη δυσοίωνη για τις εξελίξεις προοπτική, ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία θετική η χθεσινή στάση των κομμάτων στη Βουλή που στάθηκαν στο ύψος τους και επέδειξαν μια πρωτοφανή εθνική ομοψυχία. Στο σύνολό τους τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που τοποθετήθηκαν άφησαν στο πλάι τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και κράτησαν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

  • -“Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα”.
  • -“Σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες επιβάλλεται η απόλυτη εθνική ομοψυχία και ενότητα”.
  • – “Απαιτείται ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση”.
  • -“Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν μέσα στο κοινοβούλιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ξεπερνώντας κάθε όριο δεν αμφισβήτησε άπλα την κυριότητα των Ιμίων αλλά τα χαρακτήρισε τουρκικό έδαφος

  • “Οι βράχοι των Ιμίων, τα οποία ονομάζει Kardak, και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία”, ανέφερε ξεδιάντροπα η Άγκυρα.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα νταηλίκια της Τουρκίας δεν περνούν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

  • “Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου ωφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που τόνισε ότι η καλή γειτονία “προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις”.

Η επιθετική ρητορική αλλά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στο δρόμο προς τις κάλπες. Όμως η εθνική ομοψυχία που παρουσιάστηκε στη Βουλή είναι η καλύτερη ασπίδα. Και πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτό το κλίμα ενότητας.

HellasJournal[/content]
[content title="2ον - Τουρκία: Εκτός η Ακσενέρ, συζήτηση για τον Γκιουλ"]
Τουρκία: Εκτός η Ακσενέρ, συζήτηση για τον Γκιουλ

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός που επέλεξε ο Ερντογάν δεν δίνει στους πολιτικούς αντιπάλους τον χρόνο να οργανωθούν, ενώ αφήνει το κόμμα Ιγί (διάσπαση του εθνικιστικού MHP) της Μεράλ Ακσενέρ εκτός εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, προκειμένου να συμμετάσχει ένα κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, πρέπει να έχει ολοκληρώσει το συνέδριό του τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Το Ιγί θεωρείται πιθανός σύμμαχος του ρεπουμπλικανικού CHP. Η Ακσενέρ μπορεί παρ’ όλα αυτά να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συλλέξει 100.000 υπογραφές υποστήριξης, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ίσως θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω της τους αντιπάλους του Ερντογάν, αν φυσικά υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας (Σααντέτ) Τεμέλ Καραμολάογλου εμφανίστηκε εν τω μεταξύ έτοιμος να συναντηθεί με τον τέως πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκάτοχο του Ταγίπ Ερντογάν από το 2007 έως το 2014. Το κόμμα έχει επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι βλέπει με καλό μάτι μια υποψηφιότητα Γκιουλ στις επικείμενες εκλογές.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Θα συναντηθούμε με άλλους. Θα μιλήσουμε με κόμματα της αντιπολίτευσης. Και θα δούμε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, όταν υπάρξει η ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Καραμολάογλου δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ούτε θορυβήθηκε. Η πρώτη φορά που έκανε αισθητή τη διακριτή πολιτική του παρουσία ο Γκιουλ, συνιδρυτής του κυβερνώντος ΑΚΡ και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εξέφρασε την ενόχλησή του για την πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για το προεδρικό διάταγμα που αμνήστευε όσους πολίτες αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Σε ένα προσεκτικό tweet του, ο Γκιουλ χαρακτήρισε το διάταγμα «ανησυχητικό» για να λάβει την απάντηση του Ερντογάν: «Ντροπή σου, δεν μοιραστήκαμε ένα σκοπό;».

Η φημολογία ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ενισχύεται από την εκτίμηση πως είναι ο μόνος που θα μπορούσε να νικήσει τον Ερντογάν σε ένα πιθανό δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προσελκύσει ταυτόχρονα τις ψήφους Κούρδων, αριστερών, εθνικιστών, αλλά και μερίδας του ΑΚΡ.Στον αντίποδα, οι επικριτές του αμφισβητούν ότι θα μπορούσε ο Γκιουλ να σώσει την τουρκική δημοκρατία από τα νύχια του Ερντογάν, αφού ελάχιστα έχει πράξει για να αναχαιτίσει τον αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, η 24η Ιουνίου θα είναι ιστορική ημέρα για την Τουρκία, καθώς το αξίωμα του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και η εκτελεστική προεδρία θα πάρει την πλήρη μορφή της.

Μποζντάγ: Οι πρόωρες εκλογές θα τερματίσουν την αβεβαιότητα στην Τουρκία

Οι πρόωρες εκλογές θα έχουν «θετικά» τις αγορές και θα τερματιστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα βήμα για να σταματήσουν οι «βρώμικοι υπολογισμοί» κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα εισέλθει σε «νέα εποχή» μετά τις 24 Ιουνίου λόγω της εφαρμογής του προεδρικού συστήματος, διαμήνυσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος με σχετική ανακοίνωση, η οποια εκδόθηκε μετά την πρόταση του επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τη διεξαγωγή εκλογών νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2019, όποτε ήταν αρχικώς προγραμματισμένες. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία που είχε αρχικώς προτείνει ο Μπαχτσελί ήταν για τις 26 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Απριλίου του 2017, η Τουρκία διεξήγαγε δημοψήφισμα με την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών να τάσσεται υπέρ ενός νομοσχεδίου 18 άρθρων που μετατρέπει το κοινοβουλευτικό σύστημα σε προεδρικό.[/content]
[content title="3ον - Γιατί επέλεξε ο Ερντογάν τις πρόωρες εκλογές"]

Γιατί επέλεξε ο Ερντογάν τις πρόωρες εκλογές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία είχαν εδώ και λίγο καιρό καταστεί μονόδρομος. Η χώρα εισήλθε σε οιονεί προεκλογική περίοδο μετά το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017.

Εξετάζοντας τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη σχεδόν αναπόφευκτη προσφυγή στις κάλπες, κυριότερος αυτών είναι η πορεία της τουρκικής οικονομίας. Παρότι, η ανάπτυξη έκλεισε στο 7,4% για το 2017, η ανεργία βρέθηκε στο 11,7% και ο πληθωρισμός σε διψήφιο ποσοστό (11,06%), το υψηλότερο μετά το 2003. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ακολουθούν πτωτική πορεία από το 2012 (με εξαίρεση το 2015), έχοντας περίπου μειωθεί στο μισό εν συγκρίσει με το 2007 και 2008. Η έκθεση στις διακυμάνσεις του δολαρίου παραμένει αξιοσημείωτη, ενώ οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα τουρκικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπιδιού», εντοπίζοντας ανησυχητικές τάσεις στους διάφορους οικονομικούς δείκτες και στην τρέχουσα εσωτερική κατάσταση. Οι εξαγωγές επηρεάστηκαν μεν θετικά λόγω της εξασθενημένης λίρας και ο τουρισμός ανέκαμψε, ωστόσο, τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφει το τουρκικό νόμισμα έχουν αυξήσει το κόστος εισαγωγών, οδηγώντας σε ανάλογες αυξήσεις (άνω του 10%) σε τρόφιμα, ενέργεια και μεταφορές. Στο βαθμό, λοιπόν, που η καθημερινότητα του μέσου πολίτη άρχιζε να αλλάζει επί τα χείρω η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξελίχθηκε σε αναγκαστική επιλογή. Πολλώ δε μάλλον, που μέχρι τον Ιούνιο η λαϊκιστική πολιτική Ερντογάν των παροχών θα «πιάσει τόπο» χωρίς να προλάβει να γίνει αισθητό το αρνητικό κλίμα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Μάλιστα, έχοντας προαναγγείλει έως και 800 χιλιάδες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κάλλιστα προσδοκά να αντισταθμίσει εκλογικές απώλειες και να καλύψει κάποια κενά στον κρατικό μηχανισμό (αποτέλεσμα των μαζικών διώξεων και εκκαθαρίσεων).

Επιπρόσθετα, το πολωτικό κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, το ανελέητο κυνηγητό σε βάρος γκιουλενιστών/αντικαθεστωτικών, η διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εμπλοκή στο Συριακό ζήτημα (χωρίς προοπτική ασφαλούς εξόδου), η συνεπαγόμενη οικονομική αιμορραγία εξαιτίας των επιχειρήσεων και της αναγκαστικής παρουσίας στη Συρία, η σχετική αδυναμία ανάσχεσης της δυναμικής του Κουρδικού και οι τουλάχιστον περίεργες σχέσεις με τη Δύση, έθεσαν τις προϋποθέσεις για την απόφαση Ερντογάν. Οι φόβοι για μία νέα κίνηση υπονόμευσης του καθεστώτος από το -έστω και εξαιρετικά αποδυναμωμένο- δίκτυο Γκιουλέν και τα εναπομείναντα στελέχη του σε κάποιους εκ των μηχανισμών εξουσίας εξίσου πυροδότησε τις εξελίξεις. Άλλωστε, η εξάρθρωση/εξουδετέρωση του FETO αποτελεί την υπ’αριθμόν 1 προτεραιότητα του Ερντογάν. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι καθημερινές μετρήσεις/έρευνες κοινής γνώμης μόνο βέβαιη δεν δείχνουν την εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο (απαιτείται 50%+1 των ψήφων), από την άλλη, η παρατεταμένη αβεβαιότητα στα πεδία οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής –και δη με την κυβέρνηση να αδυνατεί να καθορίσει τις εξελίξεις στον επιθυμητό για αυτή βαθμό- συνεπάγετο μεγαλύτερο ρίσκο περαιτέρω απομείωσης της εκλογικής επιρροής σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Τώρα, ο κίνδυνος μία κατάσταση να παρεκτραπεί (π.χ. στο Συριακό ή στο εσωτερικό) περιορίζεται/ελέγχεται τουλάχιστον χρονικά.

Ασφαλώς, επιχειρήθηκε και ο αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης. Το κεμαλικό κόμμα αναλώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες κατά κύριο λόγο σε διαβουλεύσεις με άλλους κομματικούς σχηματισμούς (ιδίως της Ακσενέρ, η οποία αποχώρησε από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) αναφορικά με την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας.

Δείχνει, ωστόσο, να στερείται ενός συγκεκριμένου πλάνου για τις προεδρικές εκλογές, βρισκόμενο σε αναζήτηση συμμαχιών, χωρίς, πάντως, να τις έχει διασφαλίσει. Η αντιπολίτευση λογικά θα δυσκολευθεί, πιεζόμενη από τα χρονοδιαγράμματα, να βρει ένα κοινό υποψήφιο, ικανό να κοιτάξει στα μάτια τον Ερντογάν. Ενώ ανερχόμενα κόμματα, όπως το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ, πιθανόν δεν θα προλάβουν να βρεθούν σε απόλυτη οργανωτική ετοιμότητα, όπως απαιτούν οι διπλές κάλπες. Το δε φιλοκουρδικό/φιλοεργατικό κόμμα, HDP, έχει αρκετούς εκ των βουλευτών του, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου του, στη φυλακή και παρότι «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις λόγω της ταύτισης του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί, ίσως δεν καταφέρει υπό τις παρούσες συνθήκες να υπερβεί το εκλογικό όριο του 10%. Επιπρόσθετα, το σενάριο εξεύρεσης ενός σημαίνοντος στελέχους του AKP (π.χ. Γκιουλ) ώστε να αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας απ’ότι άλλοι υποψήφιοι μάλλον εξασθενεί. Είναι, εντούτοις, και το μόνο που θα προκαλέσει ενδιαφέρον ως προς το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

* Ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»
Καθημερινή
[/content]
[/vtab]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.