-->

Header Ads

Πώς ο Ερντογάν χτίζει τη νέα «αυτοκρατορία του τρόμου»

Του Αντώνη Αντωνάκου

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα, ιδιαίτερα η ιστορία μιας τραγωδίας. Πολλές φορές επαναλαμβάνεται πάλι ως τραγωδία, με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδιαίτερα όταν οι συγκυρίες και οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνθήκες έχουν παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας σε μέτριους ηγέτες.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία τα σημάδια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υλοποίηση της πρόβλεψης-απειλής του Ερντογάν για τον Γ΄ Παγκόσμιο είναι πολλά. Το ερώτημα είναι αν σήμερα οι ηγέτες της Δύσης θα επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν τη δεκαετία του 1930 ο Τσάμπερλεν και ο Νταλαντιέ. Αν θα εξακολουθήσουν να χαϊδεύουν τον κακομαθημένο «νταή» της ανατολικής Μεσογείου και να υποτιμούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους εθνικιστικούς μεγαλοϊδεατισμούς του.

Οπως η στημένη πυρπόληση του Ράιχσταγκ επέτρεψε στον Χίτλερ να γίνει δικτάτορας, έτσι το «πραξικόπημα» άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν να γίνει «σουλτάνος». Οι διώξεις των γκιουλενιστών θυμίζουν τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» με την εξόντωση της «εσωτερικής αμφισβήτησης».
Οι διώξεις, οι απολύσεις, οι φυλακίσεις, οι εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων «εχθρών του λαού του έθνους και της φυλής» θυμίζουν τις θηριωδίες των ναζί. Η προσάρτηση της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας υπό τα απαθή βλέμματα των Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ αποθράσυνε τους ναζί. Η εισβολή και η κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, η εισβολή στη Συρία, η ναρκοθέτηση των Βαλκανίων με την προσπάθεια ελέγχου εθνικιστικών μουσουλμανικών θυλάκων, η χρησιμοποίηση των προσφύγων, των λαθρομεταναστών και των τρομοκρατικών δικτύων για να εκβιάζει την Ευρώπη οφείλουν να αφυπνίσουν τις ηγεσίες της Δύσης.

Ο στόχος του για απολυταρχική εξουσία θα του επιτρέψει υπό προϋποθέσεις να υλοποιήσει τις επιδιώξεις του. Η ενδεχόμενη διέλευση όλων των δικτύων φυσικού αερίου από τα εδάφη της Τουρκίας θα την καταστήσει «ενεργειακό χωροφύλακα». Η εκβιαστική συμμετοχή στη νομή των αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου θα του εξασφαλίσουν οικονομική δύναμη.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του, μετά την απόκτηση πυρηνικού εργοστασίου, είναι η απόκτηση αντίστοιχων όπλων. Η αυτοαναγόρευσή του σε «πατερούλη» του παντουρκισμού και «προστάτη» των μουσουλμάνων θεωρεί ότι του εξασφαλίζει προνομιακές συμμαχίες και ευρύ πεδίο δράσης.

Είναι προφανές ότι, όπως στη δεκαετία του 1930 η προσπάθεια απομόνωσης της ΕΣΣΔ τύφλωσε τις ηγεσίες της Δύσης, έτσι και σήμερα η διαμάχη με τη Ρωσία ανοίγει πόρτες ευκαιρίας για τον Ερντογάν. Πόρτες ευκαιρίας η εκμετάλλευση των οποίων θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας «αυτοκρατορίας του τρόμου», από την οποία δεν θα υποφέρουν μόνο οι γειτονικές χώρες αλλά όλος ο πλανήτης.

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.