-->

Header Ads

Οργή στο Βερολίνο: Αγοράστε όπλα από εμάς, αν θέλετε ελάφρυνση χρέους

Οι Γερμανοί φαίνεται ότι κερδίζουν την πρώτη παρτίδα στη μάχη για την κατανομή των ελληνικών αμυντικών προμηθειών, αναλαμβάνοντας την αναβάθμιση υποβρυχίων, ενώ το deal για τις γαλλικές φρεγάτες παγώνει και οι Αμερικανοί μένουν στο «περίμενε» για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Όμως ο πόλεμος των υποψήφιων προμηθευτών μας συνεχίζεται, με βασικό όπλο πίεσης την ελάφρυνση χρέους. Γαλλία και Γερμανία όλο και πιο φανερά συναρτούν τώρα τη στάση τους στο θέμα του χρέους με την ανάληψη μεγάλων προμηθειών οπλικών συστημάτων, για τα οποία η Ελλάδα θα δαπανήσει πολλά δισ. τα επόμενα χρόνια – ή θα φορτωθεί πρόσθετο αντίστοιχο χρέος.

Αποκαλυπτικά για τις προθέσεις του Βερολίνου είναι τα δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, που κατηγορούν την Ελλάδα ότι ενώ προσπαθεί να επιτύχει ελάφρυνση χρέους – την οποία θα επωμισθεί κατά μεγάλο μέρος η Γερμανία, προτίθεται να δώσει πολλά δισ. στη Γαλλία για αμυντικές προμήθειες.

Ξεχνώντας τα περί δημοσιονομικής λιτότητας και περιστολής των δαπανών, οι Γερμανοί – πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ – μέμφονται την Ελλάδα όχι επειδή ξοδεύει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, αλλά γιατί θέλησε να αγοράσει από τους Γάλλους και όχι από γερμανικές βιομηχανίες!

Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Bild» δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν να εξοικονομήσουν χρέη, για να αγοράσουν πολεμικά πλοία". Στον υπότιτλο αναφέρεται: «Από εμάς (Σ.Σ.: τους Γερμανούς) παίρνουν τα επόμενα δισεκατομμύρια! Και αγοράζουν με αυτά ακριβά πολεμικά πλοία – από τη Γαλλία!».

Ανάλογου περιεχομένου ρεπορτάζ-ανάλυση αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Bild», εν μέσω των διαπραγματεύσεων για μία νέα τεράστια ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ματαιώνεται μία συμφωνία για αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ιδιάζουσα συμφωνία, η οποία μπορεί να συνδέεται με το ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τη Bild, τίθεται κατόπιν αυτού το ερώτημα αν η Γαλλία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης, με αντάλλαγμα να πάρουν γαλλικές επιχειρήσεις μεγάλες παραγγελίες για εξοπλιστικές προμήθειες.

Το ενδεχόμενο αυτό, αναφέρει το ρεπορτάζ, προκαλεί οργή και αγανάκτηση στη γερμανική κυβέρνηση και στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο του Βερολίνου.

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται εμμέσως ότι η Γερμανία άσκησε ήδη έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, για να επιτύχει αναδιανομή της πίτας των αμυντικών προμηθειών. Όπως αναφέρεται, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα ήξερε από το Μάρτιο γι’ αυτή τη σχεδιαζόμενη ελληνογαλλική «δοσοληψία» και ενημέρωσε το Βερολίνο, που ανέλαβε «υπόγεια» δράση.

Σύμφωνα με τη Bild, η γερμανική πλευρά επεξεργάζεται στο παρασκήνιο ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – την οποία απέκλειε κατηγορηματικά προ ενός έτους

sofokleousin
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.