Αντεπίθεση της Κύπρου με Navtex σε αυστηρό ύφος

Νέα ένταση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα –ιδιαίτερα μετά τα συμβάντα στο τεμάχιο 3– στον πόλεμο των Navtex και αντι-Navtex, που δίνει η Κύπρος, έναντι της εξαιρετικά προκλητικής και επιθετικής τουρκικής τακτικής να προωθήσει γκρίζες ζώνες και αμφισβήτηση στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση όλων των μορφών Navtex (έρευνας – διάσωσης, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και μετεωρολογικές), παράλληλα με την προσπάθεια αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ.

Τελευταία εξέλιξη, που αφήνει διεθνώς εκτεθειμένη την Τουρκία, η προσπάθεια να δείξει ότι είναι το κέντρο της Αττάλειας που έχει αρμοδιότητα στην περιοχή και όχι η καθορισμένη με διεθνείς ρυθμίσεις Αρχή, δηλαδή το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η Navtex της για το γερμανικό ακαδημαϊκό ερευνητικό πλοίο «Maria S. Merian» όπως και, σε δεύτερο στάδιο, η Navtex για τις έρευνες της ExxonMobil στο «10».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τελευταίες Navtex της Δημοκρατίας, όπως και οι παράνομες της Τουρκίας, που λαμβάνουν στις οθόνες και τα εκτυπωτικά των ειδικών τους συσκευών τα πλοία που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν οδηγίες για ασφάλεια, ως συνήθως, αλλά πολιτικό περιεχόμενο, ως προς το ποια Navtex ισχύει και ποια όχι.

Όπως ήδη αποκάλυψε ο «Φ», η Τουρκία είχε σπεύσει το περασμένο Σάββατο να εκδώσει Navtex για τις έρευνες του γερμανικού ερευνητικού πλοίου (ιδιοκτησίας του κράτους της Γερμανίας), ενώ οι ιθύνοντες του πλοίου είχαν ήδη αποταθεί στις νόμιμες Αρχές, την Κυπριακή Δημοκρατία, για έκδοση της Navtex στην περιοχή ευθύνης της. Ακολούθησε Navtex του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης για την περιοχή ωκεανογραφικών ερευνών του «Maria S. Merian” που καθόριζε τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και την περίοδο διεξαγωγής των ερευνών.

Η Τουρκία εξέδωσε και δεύτερη παράνομη Navtex, χωρίς να ακυρώσει την προηγούμενή της, ορίζοντας άλλη περιοχή και από αυτήν που είχε δώσει αρχικά, αλλά και από αυτήν που αναφέρεται στη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με άλλες παράνομες Navtex, που εξέδωσε ταυτόχρονα, χαρακτήριζε αναρμόδια Αρχή την Κυπριακή Δημοκρατία και «ακύρωνε» την κυπριακή Navtex, ενώ ταυτόχρονα αναφερόταν και στη Navtex για το τεμάχιο 10, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη δραστηριότητα ExxonMobil για έρευνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος
[full-post]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget