-->

Header Ads

Γιατί δεν αξιοποιούμε την διαμάχη Σλάβων και Αλβανών στα Σκόπια;

Το αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων έχει ισχυρούς λόγους να μην επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία Μακεδονία


ωηροί" Αλβανοί απείλησαν εχθές τον Γκρούεφσκι με… απώλεια του κεφαλιού του, αν συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην καθιέρωση της αλβανικής ως άλλης επίσημης γλώσσας στα Σκόπια. Με τον τρόπο που ζουν οι Βαλκάνιοι, τέτοιες απειλές δεν είναι θεωρητικές.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, που το "χαρτί" το οποίο δεν φαίνεται να έπαιξε η ελληνική διπλωματία, δραστηριοποιείται μόνο του. Και εννοώ φυσικά το αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων, το οποίο έχει ισχυρούς λόγους να μην επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία ή παράγωγο της "Μακεδονίας".

Πρώτιστο ενδιαφέρον για τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, που καθυστερούν λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλυτέρου εκ των αλβανικών κομμάτων, είχε δηλώσει σε απαξιωτικό τόνο προ ετών, για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων, πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, ακόμα κι αν η χώρα ονομαστεί "Ντίσνεϋλαντ".

Ο δεύτερος λόγος των τεταμένων σχέσεων Αλβανών και Σλάβων στα Σκόπια, είναι η αθέτηση της Συμφωνίας της Αχρίδας του 2001, από τον Γκρούεφσκι, που όξυνε τις σχέσεις τους. Ο νυν πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επιχειρεί να συμφιλιωθεί με τους Αλβανούς, υποχωρώντας σε πολλά, αλλά είναι άγνωστο μέχρι ποίου σημείου θα φθάσουν οι αντιδράσεις των Σλάβων σ’ αυτές τις υποχωρήσεις.

Αλλά, και ο αρχηγός του ετέρου αλβανικού κόμματος (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Θάτσι, είχε δηλώσει: «Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εθνικιστική και ναζιστική», λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η σκοπιανή κυβέρνηση εις βάρος των Αλβανών. Αλλά, πιο σημαντική -που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα- ήταν η συνέχεια της δήλωσής του:
[next]
«Νομίζω ότι είναι η τελευταία φορά που θα πω ανοικτά ότι η θέση των Αλβανών είναι υπέρ της ελληνικής στάσης. Ο πόλεμος του Γκρούεφσκι και των Σλάβων να διατηρήσουν το όνομα "Μακεδονία", ως συνέχειας μιας αρχαίας κληρονομιάς καθώς και της εθνικής ταυτότητας, είναι πόλεμος αντιαλβανικός και ανθελληνικός. Ο εθνικισμός και ο ναζισμός αυτής της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ανθελληνικός και αντιαλβανικός».

Το επιχείρημα των Αλβανών των Σκοπίων στη σύγκρουσή τους με τους Σλάβους, είναι ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομασθούν "Μακεδονία", διότι δεν θα προσδιορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί. Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστα τους ενδιαφέρει η ονομασία του κράτους του, αφού το θεωρούν προσωρινό, το δε μέλημά τους είναι αν θα ενωθεί το Τέτοβο με το Κοσσυφοπέδιο (με το οποίο δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα) ή με την Αλβανία. Τη διάσπαση του κράτους την θεωρούν δεδομένη, με τον χρόνο που θα συμβεί αυτό να μη είναι πολύ μακρινός.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος, σχετικός όμως με τη Συμφωνία της Αχρίδας, που προέκυψε από την έκδοση των βιβλίων Ιστορίας των Σκοπίων, τα οποία προωθούν το ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού", ενώ οι Αλβανοί δεν υποχωρούν στο αίτημά τους να αναγνωριστούν ως συνιδρυτική οντότητα του κράτους και αρνούνται κατηγορηματικά τις προθέσεις για την κατασκευή "μακεδονικής ταυτότητας".

Μάλιστα, πρώην πρεσβευτής της Αλβανίας στα Σκόπια πήρε μέρος κι αυτός στη διαμάχη, δηλώνοντας στην αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ότι τα βιβλία Ιστορίας «διέπονται από νοσταλγία για τις βλακείες της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν αποδέχονται τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους και προσβάλλουν τους Αλβανούς».

Τα υβριστικά συνθήματα αλλήλων είναι όμως συχνά και προ δύο ημερών ανεγράφησαν συνθήματα σε αλβανικό πολιτιστικό κέντρο των Σκοπίων, με το πλέον μετριοπαθές να είναι: "Καλός Αλβανός, είναι ο νεκρός Αλβανός".

Θέλω να ελπίζω, ότι τα ανωτέρω και πλήθος άλλων, βρίσκονται στην φαρέτρα του Ν. Κοτζιά.

Μακεδών
Voria
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.