Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιουργεί σοβαρές περιπλοκές!

Η εκτίμηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι η δική μας περίπολος που αποτελείτο από έναν Ανθυπολοχαγό και έναν Λοχία ΕΠΟΠ, έχασε τον προσανατολισμό της λόγω της χιονόπτωσης και της περιορισμένης ορατότητας κάτι που δεν είναι απίθανο. Εύλογο βέβαια είναι το ερώτημα του αναγνώστη αν καλώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες μπορούν να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

[alert title="Ειδοποίηση:" icon="info-circle"]
Με πάτημα σε τίτλο στ΄αριστερά, ανοίγει το αντίστοιχο θέμα
[/alert]
[vtab]
[content title="1ον - Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιουργεί σοβαρές περιπλοκές!"]

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Δυστυχώς έγινε και αυτό! Χθες το πρωί, με σχεδόν 20 ώρες καθυστέρηση μάθαμε μετά και από επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι δύο άνδρες στρατιωτικής περιπόλου που κινούταν κατά μήκος της οριογραμμής συνελήφθησαν χθες τις μεταμεσημβρινές ώρες από τουρκική περίπολο στο δάσος Καστανεών, εντός τουρκικού εδάφους. Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η εκτίμηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι η δική μας περίπολος που αποτελείτο από έναν Ανθυπολοχαγό και έναν Λοχία ΕΠΟΠ, έχασε τον προσανατολισμό της λόγω της χιονόπτωσης και της περιορισμένης ορατότητας κάτι που δεν είναι απίθανο. Εύλογο βέβαια είναι το ερώτημα του αναγνώστη αν καλώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες μπορούν να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Το μονοπάτι στο οποίο παγίως κινείται η ελληνική περίπολος μέσα στο δάσος Καστανεών από το ΕΦ1 (Επιτηρητικό Φυλάκιο 1), για να φθάσει στον Ποταμό Άρδα απέχει λιγότερο από... 3-4 μέτρα από το αντίστοιχο στο οποίο κινούνται οι Τούρκοι! Πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν παρατηρήθηκε κίνηση «ώμο με ώμο». Αν μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η αύλακα που υλοποιεί την όριο γραμμή ήταν καλυμμένη με 30 εκ. χιόνι, τότε στην καμπή προς Νότο που απέχει 200 μ. από το δρόμο μπορεί να συνεχίσουν ίσα και να οδηγηθούν κατευθείαν μέσα σε τουρκικό έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι μία εξήγηση αλλά ουδόλως δικαιολογεί τη σοβαρή λανθασμένη ενέργεια των ανδρών του ΕΣ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο Ανθυπολοχαγός αλλά και ο Λοχίας δεν ήταν και της οργανικής δυνάμεως του Τάγματος που έχει την ευθύνη της περιοχής, αυτό είναι ακόμα πιο «εξηγήσιμο». Το γιατί θα πρέπει να απαντηθεί μετά την έκβαση του συμβάντος αυτού.

Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα κλασικό μεθοριακό επεισόδιο που επισημαίνεται ότι είχε πολλά χρόνια να συμβεί! Στο παρελθόν όμως διευθετείτο σχεδόν άμεσα από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις και δεν ακολουθούνταν οι διαδικασίες που προβλέπονταν από τη Συμφωνία περί Μεθοριακών Επεισοδίων. Υπήρχε άλλο κλίμα όμως και στις δύο πλευρές χωρίς υπερβολές και «Ζήκους» και γενικά ήταν δεδομένη η πολιτική βούληση να μην δίνονται μεγάλες διαστάσεις. Ίσως και για αυτό καθυστέρησε αρκετές ώρες η αναφορά του σοβαρού αυτού συμβάντος στην πολιτική ηγεσία και φυσικά η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από 20 ολόκληρες ώρες! Αν δηλαδή γινόταν άμεση διευθέτηση μάλλον δεν θα μαθαίναμε ποτέ για το συμβάν αυτό. Αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι άργησε να ενημερωθεί το ΥΠΕΞ και φυσικά η αρμόδια διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας που έχει δίαυλο άμεσης επικοινωνίας με τη Νομαρχία Αδριανουπόλεως.

Οι Τούρκοι, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, και των κουτσαβακισμών ένθεν κακείθεν, εκμεταλλεύονται πλήρως το συμβάν και τηρώντας επακριβώς τις διαδικασίες προώθησαν τους συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς από το Τάγμα Προκαλύψεως της 54 Μ/Κ Ταξιαρχίας, στη διοίκηση Στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη για... «ανάκριση»! Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, βρίσκεται εκεί και η Πρόξενός μας στην Αδριανούπολη ενώ υπάρχει και Τούρκος δικηγόρος για τη νομική εκπροσώπηση των στρατιωτικών μας, που όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον θα απαιτηθεί όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω! Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών!

Δεν γνωρίζουμε ακόμα μέχρι που θα το «φθάσουν» οι Τούρκοι που φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται με δεινότητα το «ελληνικό αυτογκόλ». Ήταν όντως ένα ανέλπιστο... δώρο! Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο καθ' όσον όπως πληροφορηθήκαμε το Δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε την προσωρινή τους κράτηση μέχρι να δικαστούν με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη (έχουμε και εμείς όμοια νομοθεσία).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί μας είχαν ανοήτως κινητά τηλέφωνα μαζί τους τα οποία κατασχέθηκαν και δεν γνωρίζουμε τι «φωτογραφίες» μπορεί να «βάλουν μέσα» οι Τούρκοι για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το θέμα.

Με την ουσιαστική προφυλάκισή τους περιπλέκεται εξαιρετικά πλέον η όλη κατάσταση και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη γωνία ανεξαρτήτως τι λέει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο φρεσκότατος ΑΝΥΕΘΑ κ. Φώτης Κουβέλης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να ζητήσουν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, την έκδοση κάποιων ή και όλων των Τούρκων στρατιωτικών για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί οριστικά αρνητικά. Είναι βέβαιο πια ότι και οι ίδιοι θα επικληθούν της «Ανεξάρτητης Τουρκικής Δικαιοσύνης»!

Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Είναι η ώρα να δείξουμε με ψυχραιμία, έστω και τώρα κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες για τους στρατιωτικούς μας ότι είμαστε σοβαρό κράτος και κάνουμε ότι πρέπει για να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε αμέσως μετά!

Liberal
[/content]
[content title="2ον -Ερωτηματικά από την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών "]

Ερωτηματικά από την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικώνΔύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται αιχμάλωτοι στα χέρια των Τούρκων και πρόκειται να δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Όπως θα γνωρίζετε, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια περιπολίας στο δάσος των Καστανιών, στον Έβρο. Με όλο το σεβασμό που επιβάλλει το γεγονός και η δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκονται δύο Έλληνες στρατιωτικοί, θα θέσουμε ορισμένα ερωτήματα, ακριβώς διότι μόνο σε τέτοιες στιγμές που η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στο θέμα της άμυνας της χώρας μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής.

Τα ερωτήματα από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τη διαχείριση της υπόθεσής τους από την ηγεσία του στρατεύματος είναι πολλά.

Το πρώτο ερώτημα προκύπτει από την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Από πού γνωρίζει το ΓΕΣ ότι οι δύο στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος; Μήπως το Γενικό Επιτελείο θέλει κάτι να κρύψει; Μήπως, για παράδειγμα, θέλει να κρύψει πως οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν με επιχείρηση των Τούρκων εντός ελληνικού εδάφους; Πώς αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο; Διότι η θεωρία του αποπροσανατολισμού και της –χωρίς τη θέλησή τους– εισόδου σε τουρκικό έδαφος, βολεύει. Είναι αδύνατον να δικαιολογηθεί η σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών με εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Οι δύο στρατιωτικοί αποτελούσαν περίπολο που ήλεγχε τα φυλάκια. Το δρομολόγιο μιας περιπόλου αποτελεί ρουτίνα. Τόσο εύκολα χάνονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Και αν συμβαίνει αυτό, αν δηλαδή χάνονται τόσο εύκολα, τι σημαίνει αυτό;

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την ευκολία με την οποία συνελήφθησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Έκαναν περιπολία σε μια άκρως επικίνδυνη περιοχή, και έφεραν προφανώς, τα όπλα τους. Δεν είχαν καμιά ετοιμότητα αντίδρασης; Τι σημαίνει αυτή η ευκολία σύλληψης;

Ερώτημα τρίτο: όπως υποστηρίζει το σχετικό ρεπορτάζ, μετά τις προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα η ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία περίμενε τουρκική πρόκληση στην ξηρά, δηλαδή στον Έβρο. Έλαβε (και ποια) μέτρα για να διαφυλάξει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, και κυρίως την άμυνα της χώρας από τις τουρκικές προκλήσεις;

Τέταρτον: από τη στιγμή που η εντολή που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από την πολιτική ηγεσία είναι μην απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις και να μην προβαίνουν σε κλιμάκωση, γιατί τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κάνουν μεγαλόστομες και υπερφίαλες δηλώσεις ότι αν υπάρξει νέα τουρκική πρόκληση (μετά την προσπάθεια εμβολισμού του πλοίου του Λιμενικού) η απάντηση δεν θα είναι ειρηνική; Πού βρίσκονται σήμερα οι δύο λαλίστατοι υπουργοί; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο που διαχειρίζονται την ελληνοτουρκική κρίση εξαντλούν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της χώρας;

Πέμπτον: Μήπως, οι σχετικές εντολές, και μάλιστα του πρωθυπουργού, έχουν ευνουχίσει το στράτευμα και έχουν αποθαρρύνει τους αντιπάλους; Οι Τούρκοι στρατιώτες γνωρίζουν πως ό,τι και να κάνουν δεν θα αντιμετωπίσουν καμιά αντίσταση και κανέναν κίνδυνο.
Δρουν με ασφάλεια και με την αίσθηση ότι θα βγουν κερδισμένοι – σε αντίθεση με τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Έκτον και σπουδαιότερον: Αν είχαμε σοβαρή κρατική και στρατιωτική υπόσταση, αμέσως μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών ελληνική δύναμη κομάντο θα είχε συλλάβει ίσο –ίσως και μεγαλύτερο– αριθμό Τούρκων για να τους διαπραγματευθεί. Η χώρα, τώρα, σέρνεται γονυκλινής. Ξέρετε τι σημαίνει η κατηγορία περί κατασκοπείας κατά των δύο Ελλήνων που αιχμαλωτίστηκαν; Ξέρετε τι σημαίνει η εμφάνισή τους στο τουρκικό δικαστήριο; Τι εξευτελισμό συνιστά για το κύρος και της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεών της;

Έβδομον: οι πόλεμοι σήμερα δεν κηρύσσονται. Έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει η σύλληψη και η αιχμαλώτιση Ελλήνων στρατιωτικών; Έχουμε αντιληφθεί ότι συνέβη ένα σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο και χάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο μιθριδατισμός μας; Πού και σε τι, αν φτάσουν οι Τούρκοι, θα αντιδράσουμε;

Όγδοον: Έχουμε αντιληφθεί σε τι απαξία περιέρχεται η χώρα με αυτόν το διασυρμό της; Διότι περί διασυρμού πρόκειται. Ό,τι και να πει η ευτελής πολιτική τάξη της χώρας περί ψυχραιμίας και τα τοιαύτα, Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν ενώ έκαναν περιπολία, θα παρουσιαστούν στο τουρκικό δικαστήριο. Για τους καλομαθημένους Έλληνες που δεν χαλούν την ησυχία τους ούτε και για ένα ποτήρι καφέ, αυτό είναι ένα συνηθισμένο επεισόδιο. Για όσους όμως έχουν ακόμη την αίσθηση της αξιοπρέπειας, πρόκειται για διασυρμό.

Ένατον: Γίνονται αερομαχίες, συνήθως χάνουμε εμείς πιλότους. Γίνονται επεισόδια στη θάλασσα, πάλι συνήθως χαμένοι είμαστε. Γίνονται περιπολίες, συλλαμβάνουν τις περιπόλους μας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πολύ φοβάμαι πως ο στρατιωτικός ισχυρισμός ότι δρουν κατόπιν πολιτικών οδηγιών είναι το φύλλο συκής της στρατιωτικής αδυναμίας μας.

Το δίλημμα είναι: ή θα φτιάξουμε έναν στρατό με ικανότητες, για να διατηρήσουμε την όποια αξιοπρέπεια μας έμεινε ως λαού, ή οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και εθνικής κυριαρχίας.

Να το πω και διαφορετικά. Ή θα επενδύσουμε σε έναν στρατό με υψηλή αποτρεπτική δύναμη και αποφασιστικότητα, ή θα τον περιορίσουμε στο επίπεδο των παρελάσεων και καμιάς φιλειρηνικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνικός Στρατός σήμερα και δεν έχει τα μέσα για να φέρει σε πέρας το έργο του και δεν εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει έναν υπαρκτό κίνδυνο. Άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στελέχη με ικανότητα και υψηλό πατριωτικό φρόνημα διαθέτει ο στρατός και η ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η εξέλιξη των στρατιωτικών. Να τελειώνουμε με τους –συνήθως περιορισμένων δυνατοτήτων– πολιτικά ευπειθείς που με τη δουλικότητά τους έχουν κατακλύσει όχι μόνο τη δημόσια διοίκηση της χώρας αλλά και το στρατό. Με τέτοιες νοοτροπίες, η σίγουρη πορεία είναι οι συνεχείς ήττες. Και οι ήττες, έχουν επίπτωση στο ηθικό και του στρατού και της κοινωνίας.

Μήπως πρέπει να πούμε «φτάνει ως εδώ»;

Δεν υπάρχει λαός που μπορεί να ζει με συνεχείς διασυρμούς. Το βιώσαμε στην οικονομία, το βιώνουμε στην πολιτική, πάει πολύ να το βιώσουμε και ως στρατιωτική ήττα.

Pontos-News
[/content]

[content title="3ον - Ο Στρατός σε επιφυλακή – Δεν άλλαξαν οι στρατηγοί λόγω Τουρκίας"]

Ο Στρατός σε επιφυλακή – Δεν άλλαξαν οι στρατηγοί λόγω ΤουρκίαςΗ τουρκική προκλητικότητα ήταν ο κύριος ρυθμιστής των κρίσεων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε επιφυλακή ο Στρατός σε Έβρο και νησιά


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν έγινε καμία αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών από αυτούς που συμμετέχουν στα συμβούλια του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ενώ πέντε υποπτέραρχοι και δυο υποναύαρχοι κρίθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες την θητεία τους«.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνέδεσε ευθέως το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αποστρατεία, με την τουρκική επιθετικότητα. Όπως δήλωσε, θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα της συνέχειας και της αποφασιστικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εξέλιξη δείχνει και το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει ποιοτικά στο Αιγαίο, με την ευθεία διεκδίκηση των νησιών. Το επεισόδιο που ετοίμαζε η Τουρκία σε ελληνικό νησί και το οποίο απετράπη χάριν της έγκαιρης πληροφόρησης συμμαχικών χωρών, είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Άλλη ένδειξη είναι η ένταση που επικρατεί στον Έβρο, όπου όπως πληροφορούμαστε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2015 οι Τούρκοι έχουν «βγάλει» σε άσκηση μεγάλο αριθμό οχημάτων αλλά και προσωπικό. Οι ασκήσεις γίνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί η αμερικανική λογική των ρεαλιστικών ασκήσεων για καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού. «Ασκήσου όπως θα πολεμήσεις«, λένε χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν αυτό το δόγμα.

Κινήσεις γίνονται, αλλά δεν φαίνονται, και στο Αιγαίο. Πέραν των πρόσφατων προκλήσεων στα Ίμια και της επιχειρούμενης «τουρκοποίησής» τους, υπάρχουν οι καθημερινές παραβιάσεις και πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-215 με το πρόσχημα της υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και άλλες ύποπτες στρατιωτικές κινήσεις στα απέναντι παράλια.

Για τον λόγο αυτό, όπως φαίνεται, και η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά, για ασκήσεις, αλλά και για να υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουν άμεσα όπου κι αν χρειαστεί. Παράλληλα οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό στην θάλασσα.

SLPress[/content]
[/vtab]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget