-->

Header Ads

Η Αλβανία δεν δείχνει διάθεση να απαλείψει αλυτρωτικές εκφράσεις από τα σχολικά βιβλία


Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε χθες ο τέταρτος κύκλος επαφών Ελλάδας - Αλβανίας για τη μελέτη των σχολικών εγχειριδίων και την απάλειψη αλυτρωτικών εκφράσεων και διατυπώσεων.


Η διμερής επιτροπή συνεδρίασε στο υπουργείο Παιδείας και η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Παιδείας, τον Ιανουάριο του 2018. Οι συζητήσεις, όπως ανακοινώθηκε, έλαβαν χώρα σε πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση τέθηκε το θέμα των ατυχών και αλυτρωτικών διατυπώσεων στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας και Γεωγραφίας της γειτονικής χώρας.

Στα σχολικά εγχειρίδια Γεωγραφίας της 9ης και της 12ης τάξης του αλβανικού σχολείου, που αντιστοιχούν στις τάξεις Γ' Γυμνασίου και Γ' Λυκείου, συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως «αλβανικά εδάφη» περιοχές, όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Πρέβεζα, η Αρτα και η Ηγουμενίτσα. Επίσης, κατά τρόπο ανιστόρητο καλλιεργείται στους μαθητές των αλβανικών σχολείων η αντίληψη ότι τα εδάφη της περιοχής της Ηπείρου, όπως η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, δεν είναι ελληνικά, αλλά προϊόν υφαρπαγής τους. Εντύπωση, εξάλλου, προκαλούν και οι φράσεις περί της «αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς», αλλά και η αναφορά στον πληθυσμό «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών».

Οι συγκεκριμένες διατυπώσεις δεν πληρούν τα κριτήρια της UNESCO για τις εκπαιδευτικές αξίες, δηλαδή την προώθηση της ανεκτικότητας, της αμοιβαίας κατανόησης και της αποφυγής αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων.
Η εκπλήρωση των κριτηρίων της UNESCO είναι η βασική διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Αλβανία για την αλλαγή των σχετικών διατυπώσεων στα σχολικά εγχειρίδια της τελευταίας. Διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι απτά αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων δεν είναι το μοναδικό ανοιχτό θέμα στην ελληνοαλβανική ατζέντα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και η συμφωνία για τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία και την εκταφή και ταυτοποίηση των νεκρών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Αντ. Τριανταφύλλου
Δημοκρατία

[accordion]
[item title="Σχόλιο ιστολογίου:"]κλικ για να δείτε το σχόλιο🔻 [/item]
[/accordion]

[lock]Το σχόλιο: Τους...λυτάδες των εξωτερικών προβλημάτων, σύμφωνα με τα δείγματα τους, τους έχω ικανούς να μας πουν με τα γνωστά τους πλέον κλισέ: Ότι επειδή ο κίνδυνος εξ' ανατολών είναι πιο μεγάλος πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με τους βόρειους και να μας λέν για δικαιώματα των άλλων, των Αλβανών σε κομμάτια της πατρίδας μας.[/lock]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.