-->

Header Ads

Γονιμότητα: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης

Η ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης στη δυτική διατροφή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται από την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών – στην αμερικανική διατροφή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης προέρχεται από τα αναψυκτικά.
[vtab]
[content title="1ον - Γονιμότητα: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης"]
Η ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης στη δυτική διατροφή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται από την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών – στην αμερικανική διατροφή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης προέρχεται από τα αναψυκτικά.

Ενώ η κατανάλωση των σακχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, το διαβήτη τύπου 2, την πρόωρη εμμηνόρροια και την κακή ποιότητα του σπέρματος, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει άμεσα τη σχέση τους με τη γονιμότητα σε γυναίκες ή άνδρες.

Τώρα, μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα – από τον οποιοδήποτε σύντροφο – συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiology.

“Βρήκαμε θετικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη και χαμηλότερης γονιμότητας, οι οποίες ήταν συνεπείς μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της πρόσληψης καφεΐνης, του αλκοόλ, του καπνίσματος και της συνολικής ποιότητας της διατροφής”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Hatch, καθηγήτρια επιδημιολόγος. Και συμπλήρωσε: “Τα ζευγάρια που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την κατανάλωση των αναψυκτικών με ζάχαρη τα οποία συνδέονται επίσης με άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία”.

Περίπου το 15% των ζευγαριών στη Βόρεια Αμερική βιώνουν τη μειωμένη γονιμότητα. Ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζευγάρια να συλλάβουν ταχύτερα και να μειώσουν το ψυχολογικό άγχος και τις οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με θεραπείες γονιμότητας – στις ΗΠΑ το οικονομικό βάρος υπολογίζεται στα 5 δισ. δολάρια ετησίως.

Μέσω της Pregnancy Study Online (PRESTO), μια συνεχιζόμενη μελέτη που βασίζεται σε διαδικτυακές προοπτικές για τα βρετανικά ζευγάρια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.828 γυναίκες ηλικίας 21-45 ετών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά και 1.045 άνδρες συντρόφους τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αναψυκτικών με ζάχαρη. Στη συνέχεια, οι γυναίκες συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης κάθε δύο μήνες για διάστημα έως 12 μηνών ή μέχρι την εμφάνιση εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είχαν 25% χαμηλότερη πιθανότητα γονιμοποίησης. Η αντίστοιχη κατανάλωση από τους άνδρες συνδέθηκε με 33% χαμηλότερη γονιμότητα. Η πρόσληψη ενεργειακών ποτών συνδέθηκε με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη γονιμότητα, αν και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό καταναλωτών.
Μικρή συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ πρόσληψης χυμών φρούτων ή αναψυκτικών διαίτης με τη γονιμότητα.

πηγή: [/content]
[content title="2ον - Ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια"]

Ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκειαΤα συμπληρώματα χυμού παντζαριών βοηθούν στην αύξηση της ικανότητας άσκησης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cardiac Failure.

Η ικανότητα άσκησης αποτελεί βασικό παράγοντα που συνδέεται με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των νιτρικών αλάτων με τη μορφή συμπληρωμάτων χυμού παντζαριών στην ικανότητα άσκησης οκτώ ασθενών που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, μια κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς δεν συστέλλεται αποτελεσματικά και δεν μπορεί να δώσει αρκετό οξυγονωμένο αίμα στο σώμα.

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα (nitrates & nitrites) βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως συντηρητικά. Τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή. Σημαντική περιεκτικότητα έχουν το σέλινο, τα μαρούλια, το σπανάκι, τα κόκκινα παντζάρια, τα ραπανάκια και το σπανάκι.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Σε περίπου το ήμισυ όλων αυτών των ανθρώπων, το κλάσμα εξώθησης της καρδιάς μειώνεται. Λόγω της κατάστασής τους, αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αναπνοή, έχουν μειωμένη λήψη οξυγόνου όταν απαιτείται μεγάλη ποσότητά του και χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κατά την άσκηση από ό, τι διαφορετικά θα συνέβαινε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα χυμού παντζαριών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στη διάρκεια της άσκησης και στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κατά την άσκηση.

“Οι μη φυσιολογικές ανταποκρίσεις απέναντι στην αερόβια άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπηρία, στην απώλεια της ανεξαρτησίας και στη μείωση της ποιότητας ζωής που συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο Andrew Coggan, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Indiana University και ένας από τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη. Και συμπλήρωσε: “Oι αυξήσεις στην αναπνευστική ζήτηση και οι μειώσεις στην μέγιστη απορρόφηση οξυγόνου είναι εξαιρετικά προβλεπτικές της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”.

Χωρίς παρενέργειες
Μια δεύτερη πτυχή της μελέτης είναι ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες από τη λήψη διατροφικών νιτρικών αλάτων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της άσκησης μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, ανέφερε ο Coggan.

Απαιτούνται πάντως πολυκεντρικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καθοριστεί κατά πόσον η μακροπρόθεσμη διατροφική λήψη νιτρικών αλάτων βελτιώνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, την ποιότητα ζωής και ίσως ακόμη και την επιβίωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης.
πηγή:[/content]
[content title="3ον - Μικρά τα οφέλη της βιταμίνης D αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου"]
Μικρά τα οφέλη της βιταμίνης D αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου


Τα διάφορα θρεπτικά συστατικά συχνά ενεργούν με συνδυασμένο τρόπο στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά τους, ως ένα σημείο, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα άλλων θρεπτικών στοιχείων. Τώρα μια μελέτη δείχνει ότι το μαγνήσιο βοηθάει στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D και στη μεγιστοποίηση του οφέλους που προκύπτει από αυτή για το σώμα.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of the American Osteopathic Association” βρήκε ότι η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου. Κι αυτό διότι τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D απαιτούν μαγνήσιο. Η βιταμίνη D πρέπει να να μετατραπεί από την αποθηκευμένη ή αδρανή της μορφή (25 [OH] D) στην ενεργή μορφή (1,25 [OH] 2D) πριν ασκήσει τις βιολογικές λειτουργίες της και να δώσει τα οφέλη της. Οι μετατροπές στα διάφορα στάδια της βιταμίνης D εξαρτώνται από τη βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου.

Το συμπέρασμα είναι πως αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, η βιταμίνη D παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 50%.

«Χωρίς μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι πραγματικά χρήσιμη ή ασφαλής», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mohammed Razzaque, καθηγητής παθολογίας στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine.

Το μαγνήσιο ενεργοποιεί περισσότερα από 600 ένζυμα και επηρεάζει τα εξωκυτταρικά επίπεδα του ασβεστίου. Είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα μετά από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Περίπου το 40% της συνολικής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο στο σώμα είναι ενδοκυτταρικό ενώ σχεδόν το 60% μαγνησίου υπάρχει στα οστά και τα δόντια, με λιγότερο από το 1% στα εξωκυτταρικά υγρά. Περίπου το 0,3% του συνολικού μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα αλλά αυτό δεν αντανακλά τη συνολική ποσότητά του στο σώμα. Ακόμα και όταν η περιεκτικότητα του σώματος σε μαγνήσιο είναι μικρή, αυτή του αίματος παραμένει σχετικά σταθερή.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, βοηθάει στη σταθεροποίηση του ρυθμού της και παίζει ρόλο στην πρόληψη της ανώμαλης πήξης του αίματος στην καρδιά. Επίσης βοηθά στη διατήρηση των υγιών επιπέδων πίεσης του αίματος. Μελέτες έχουν βρει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του ρυθμού των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχει βρεθεί θετική συσχέτιση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης μαγνησίου και της οστικής πυκνότητας. Αν και η έρευνα γύρω από την οστεοπόρωση έχει επικεντρωθεί στην αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα μαγνησίου (420 mg τους άνδρες και 320 mg για τις γυναίκες) είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι: αμύγδαλα, μπανάνες, φασόλια, μπρόκολο, καστανό ρύζι, κάσιους, κρόκος αυγού, ιχθυέλαια, λιναρόσπορος, πράσινα λαχανικά, γάλα, μανιτάρια, κολοκυθόσπουροι, σουσάμι, σόγια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι 420 mg για τους άνδρες και 320 mg για τις γυναίκες, η μέση διατροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχει μόνο περίπου το μισό αυτών των ποσοτήτων.

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση μαγνησίου από φυσικά τρόφιμα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της βιομηχανοποιημένης γεωργίας και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Η πρόσληψη μαγνησίου είναι χαμηλή σε πληθυσμούς που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα.

“Με την κατανάλωση μιας βέλτιστης ποσότητας μαγνησίου, κάποιος μπορεί να μειώσει τους κινδύνους ανεπάρκειας της βιταμίνης D και να μειώσει την εξάρτηση από τα συμπληρώματα βιταμίνης D”, ανέφερε ο Razzaque.
Πηγή:[/content]
[/vtab]

Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.