Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από την υγιεινή διατροφή

Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξισορροπήσει την αρνητική επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση ωστόσο η INTERMAP δεν επαληθεύει αυτή την άποψη.
[vtab]
[content title="1ον -Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από την υγιεινή διατροφή "]
Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από την υγιεινή διατροφή


Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το 18% όλων των θανάτων (9,4 εκατομμύρια παγκοσμίως). Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αρκετό αλάτι συμβάλουν στην άνοδο της πίεσης σε ένα ποσοστό ανθρώπων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά ρίχνουν την αρτηριακή πίεση αλλά δεν αντισταθμίζουν την άνοδο που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, σύμφωνα με τη μελέτη INTERMAP (International Study on Macro/Micronutrients and Blood Pressure) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξισορροπήσει την αρνητική επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση ωστόσο η INTERMAP δεν επαληθεύει αυτή την άποψη.

Ερευνητές από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, ανέλυσαν τη διατροφή 4,680 ατόμων (17 δείγματα πληθυσμού από την Κίνα, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή είναι η συνολική διατροφή τους.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σχετίζεται η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση νατρίου (περιέχεται στο αλάτι) αυξάνει την πίεση του αίματος σε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι σε όλους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε την περίοδο 1997-99, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διατροφή 4.680 ατόμων, 40-59 ετών, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν καταγράφει για 4 ημέρες τη διατροφή τους, ενώ είχαν ληφθεί δείγματα ούρων, είχε γίνει μέτρηση βάρους, ύψους και της αρτηριακής πίεσης. Στα δείγματα ούρων είχαν καταγραφεί οι συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Το νάτριο είναι το βασικό συστατικό του αλατιού ενώ το κάλιο περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Κλειδί η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υπέρτασης και υψηλής κατανάλωσης αλατιού, ακόμα και στα άτομα που λάμβαναν μέσω της διατροφής πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί υπολόγισαν την πρόσληψη νατρίου από τα ούρα και τα διατροφικά ημερολόγια.

Το συνιστώμενο ανώτατο όριο της πρόσληψης αλατιού είναι 5-6 γραμμάρια την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Η μέση κατανάλωση αλατιού στο δείγμα της μελέτης ήταν 10,7 γραμμάρια την ημέρα. Η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,5 γραμμάρια, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία 9,6, 13,4 και 11,7 γραμμάρια αντίστοιχα.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επιδημία μεγάλης κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης. Το μυστικό είναι να μην τρώμε πολύ αλάτι, ακόμα κι αν η διατροφή μας θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη”, ανέφερε η Queenie Chan, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial. Και πρόσθεσε: “Καθώς η μεγάλη ποσότητα αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτρέπουμε τις βιομηχανίες τροφίμων να μειώσουν στην περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε αλάτι”.

Πηγή [/content]
[content title="2ον - Η ρεσβερατρόλη ίσως εμποδίζει την εξάπλωση ορισμένων ιών"]
Η ρεσβερατρόλη ίσως εμποδίζει την εξάπλωση ορισμένων ιών

Ο ιός της δαμαλίτιδας παράγει μια πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη και αναπαράγεται γρήγορα σε ανθρώπινα κύτταρα εκτός εάν υπάρχει ρεσβερατρόλη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Shuai Cao αναφέρει ότι η ρεσβερατρόλη, ένα μικρό συστατικό που βρίσκεται στα σταφύλια, το κακάο, τα φιστίκια και τα βατόμουρα, μπορεί σε υψηλές συγκεντρώσεις να εμποδίσει ιούς που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες να πολλαπλασιαστούν εντός των ανθρώπινων κυττάρων. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης – υψηλότερες από οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε στη διατροφή με φυσικό τρόπο – εμποδίζουν κάποιους ιούς να αναπαραχθούν σε ανθρώπινα κύτταρα”.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να συντίθεται εργαστηριακά ή να εξάγεται από τα φρούτα, ανέφεραν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για τη χρήση της ρεσβερατρόλης ως συμπληρωματικής θεραπείας απέναντι στους ιούς σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ποικίλες δοσολογίες ρεσβερατρόλης σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων που είχαν μολυνθεί από τον ιό της δαμαλίτιδας, έναν “ξάδερφο” του εξαιρετικά επικίνδυνου ιού της ευλογιάς. Ο ιός της δαμαλίτιδας παρέχει ένα καλό μοντέλο για τον τρόπο λειτουργίας των ιών. Οι κυτταρικές καλλιέργειες με υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης εμπόδισαν τον ιό να πολλαπλασιαστεί στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αναχαιτίζοντας έτσι την εξάπλωση του.

Το μυστικό για την αναχαίτιση της εξάπλωσης ορισμένων ιών στο ανθρώπινο σώμα ίσως να κρύβεται στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια και τα μούρα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε το περιοδικό Frontiers in Microbiology.

“Για να μπορέσει ένα ιός να μολύνει τον ξενιστή πρέπει πρώτα να μπει στα κύτταρα και να παράγει πολλά αντίγραφα του γονιδιώματός του. Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη εμποδίζει τον ιό της δαμαλίτιδας να κάνει αντίγραφα του DNA του”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Υπάρχουν πολλοί ιοί της ευλογιάς που μολύνουν διάφορα ζώα και μοιράζονται παρόμοιους μηχανισμούς για να αναπαράγουν το DNA τους, δήλωσε ο Cao. “Η ρεσβερατρόλη αναστέλλει την αναπαραγωγή σε δύο από αυτούς, τον ιό της δαμαλίτιδας και τον Monkeypox [μια σχετικά σπάνια ασθένεια που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Αφρική 1958] και μπορεί να είναι σε θέση να αναστέλλει και άλλους ιούς της ευλογιάς”.

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, αρκετοί ευλογοϊοί εξακολουθούν να έχουν ιατρική σημασία.
πηγή[/content]
[content title="3ον - Το βιολογικό γάλα έχει περισσότερα ωμέγα-3 και συζευγμένο λινολενικό"]
Το βιολογικό γάλα έχει περισσότερα ωμέγα-3 και συζευγμένο λινολενικό


Η καρδιακή νόσος είναι συχνή στον δυτικό κόσμο και μια σειρά ερευνών έχει προτείνει ως διατροφική πρόληψη και αντιμετώπιση την αύξηση της κατανάλωσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και τη μείωση της κατανάλωσης των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αναλογία των ωμέγα-6 προς τα ωμέγα-3 που καταναλώνουμε είναι σημαντική διότι οι δύο κατηγορίες λιπαρών χρησιμοποιούν κοινά ένζυμα. Έτσι κάποιος που καταναλώνει πολλά ωμέγα-6 -τα οποία είναι άφθονα στη διατροφή μας σήμερα- ξοδεύει τα ένζυμα για το μεταβολισμό των ωμέγα-6 αφήνοντας μικρό περιθώριο για το μεταβολισμό των ωμέγα-3.

Ως γνωστόν, τα λιπαρά ψάρια είναι αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών και συγκεκριμένα το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) τα οποία θεωρούνται πιο χρήσιμα για την υγεία. Από την άλλη πλευρά όμως, τα ψάρια έχουν και πολλά ωμέγα-6. Η αναλογία των ωμέγα-6 προς τα ωμέγα-3 είναι κοντά στο 7 στα ψάρια τα οποία, επιπλέον δεν καταναλώνονται τακτικά ενώ μερικοί άνθρωποι τα αποφεύγουν εντελώς -το 70% των Αμερικανών ουσιαστικά δεν τρώνε ψάρια. Άρα τίθεται ένα ερώτημα για το πως μπορεί κανείς να αυξήσει την πρόσληψη των ωμέγα-3 από άλλες τροφές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οργανικού βοείου κρέατος ή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών και του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA), ενός λιπαρού που θεωρείται υγιεινό.

Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι αγελάδες που τρέφονται με χόρτα παράγουν γάλα που περιέχει μια τέλεια αναλογία μεταξύ των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών που είναι κοντά στο 1. Η αναλογία στο συμβατικό πλήρες γάλα είναι πάνω από 5.

Σε ένα συνεργατικό ερευνητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε το πανεπιστήμιο της Minnesota, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Πανεπιστήμιο Newcastle στην Αγγλία, το Πανεπιστήμιο Southern Cross της Αυστραλίας και το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες που τρέφονται 100% με γρασίδι παράγουν γάλα με αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 και CLA.

Ο Bradley Heins, αναπληρωτής καθηγητής της Γαλακτοκομικής Επιστήμης στο West Central Research and Outreach Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε: “Με την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι παραγωγοί ενδέχεται να είναι σε θέση να επεκτείνουν την κερδοφορία τους και το μερίδιο αγοράς τους με συστήματα βοσκής που βασίζονται στο γρασίδι”.

Η διατροφή της αγελάδας παίζει σημαντικό ρόλο
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science and Nutrition και συνέκρινε το προφίλ των λιπαρών οξέων του γάλακτος από τις αγελάδες που διατρέφονται με τρία συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Τις αγελάδες που παράγουν με την επωνυμία Grassmilk, ένα 100% βιολογικό γάλα. Αυτές οι αγελάδες παίρνουν την τροφή τους αποκλειστικά από βοσκοτόπια και αποθηκευμένες βιολογικές τροφές. Οι αγρότες που εκτρέφουν αυτές τις αγελάδες λαμβάνουν μια πριμοδότηση τιμής περίπου 15% σε σύγκριση με την τιμή του βιολογικού γάλακτος.
Τις «οργανικές» αγελάδες που παράγουν βιολογικό γάλα λαμβάνοντας κατά μέσο όρο το 80% της ημερήσιας πρόσληψης από τη βοσκή τους και το 20% από σιτηρά και συμπυκνώματα.
Τις «συμβατικές» αγελάδες όπου η βοσκή αντιπροσωπεύει περίπου το 53% της ημερήσιας πρόσληψης, ενώ το άλλο 47% προέρχεται από σπόρους και συμπυκνώματα. Η συμβατική διαχείριση αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των αγελάδων γάλακτος στις ΗΠΑ.
Η έρευνα βρήκε ότι το Grassmilk παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, περίπου 0,05 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γάλακτος, σε σύγκριση με 0,02 γραμμάρια στο συμβατικό γάλα, μια διαφορά κατά 147%. Περιέχει επίσης 52% λιγότερα ωμέγα-6 από το συμβατικό γάλα και 36% λιγότερα ωμέγα-6 από το βιολογικό γάλα.

Το Grassmilk περιέχει την υψηλότερη ποσότητα σε συζευγμένο λινολενικό οξύ, περίπου 0,043 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γάλακτος, σε σύγκριση με τα 0,019 γραμμάρια στο συμβατικό γάλα και τα 0,023 γραμμάρια στο οργανικό γάλα.

Η περιεκτικότητα των ωμέγα-3, των ωμέγα-6, η αναλογία τους και το CLA σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γάλακτος δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Ωμέγα-3Ωμέγα-6Ω-6/Ω-3CLA
Grassmilk0,0560,0530,950,043
Βιολογικό γάλα0,0320,0712,30,022
Συμβατικό γάλα0,01980,09450,019
Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από αγελάδες που κάνουν μια διατροφή η οποία βασίζεται στα χόρτα μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Εκτός από τα καθιερωμένα μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων και του CLA, υπάρχουν πρόσθετα οφέλη για τις εγκύους, τις θηλάζουσες, τα βρέφη και τα παιδιά. Οι διάφορες μορφές των ω-3 λιπαρών οξέων παίζουν κρίσιμους ρόλους στην ανάπτυξη των ματιών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι επαρκείς ποσότητες ω-3 ίσως επίσης να επιβραδύνουν την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Ο ερευνητής Charles Benbrook, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη είπε ότι η σχεδόν τέλεια αναλογία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 στα γαλακτοκομικά προϊόντα που βασίζονται σε αγελάδες οι οποίες τρέφονται με χόρτα βοηθά την υγεία των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι το βιολογικό γάλα έχει περισσότερα τρανς λιπαρά από το συμβατικό γάλα, ακόμη και κατά 30%. Ενώ όμως τα τρανς λιπαρά που προκύπτουν από τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια είναι βλαβερά για την υγεία και υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψής τους από τη διατροφή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν ισχύει το ίδιο για τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν εκ φύσεως στη διατροφή και διαφέρουν από τα βιομηχανικά τρανς. Για παράδειγμα, το συζευγμένο λινολενικό οξύ που θεωρείται ότι κάνει καλό στην υγεία είναι ένα τρανς λιπαρό. Η περιεκτικότητα των τρανς λιπαρών στο γάλα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8% επί του συνόλου των λιπαρών.

Πηγή[/content]


Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget