-->

Header Ads

Η Αφρίν ήταν η πρώτη νίκη του Ταγίπ: Τώρα αισθάνεται πιο δυνατός και αυτό είναι επικίνδυνο

Γράφει ο Σίμος Ρέκτης

Η πτώση της Αφρίν στα χέρια των Τούρκων είναι πια γεγονός. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε απολύτως τον στόχο που είχε θέσει όταν ξεκινούσε την επιχείρηση “κλάδος ελαίας” κατά των Κούρδων της Συρίας. Και αυτό πρέπει να μας δώσει μερικά μαθήματα να αλλάξουμε το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

Οι Κούρδοι της Συρίας αισθάνονταν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους με την ολοκλήρωση της μάχης κατά των φανατικών του ISIS. Νόμιζαν ότι έχοντας τις πλάτες των φίλων της Αμερικής θα μπορούσαν να είναι ένα αγκάθι στα πλευρά της Τουρκίας. Και έπρατταν ανάλογα και όπως αποδείχθηκε… άλογα.

Όταν ο Ερντογαν αποφάσισε να ξεκινήσει την εκκαθαριστική εκστρατεία του, υπέθεταν ότι οι σύμμαχοί τους οι Αμερικανοί θα του “ετριζαν τα δόντια” και ο Σουλτάνος θα λούφαζε σαν το γατάκι.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Ή μάλλον καθόλου έτσι. Οι σύμμαχοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν κούνησαν ούτε το χεράκι τους για να τρομάξουν το Σουλτάνο. Και αν το έκαναν, εκείνος δεν τρόμαξε καθόλου. Συνέχισε και τέλειωσε εκείνο που είχε αρχίσει. Χωρίς να ιδρώσει το αυτί του.

Πως το είχε πει αλώστε και ο ίδιος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους;

  • “Ο,τι και να μας λέτε από το ένα αυτί μας μπαίνουν και από το άλλο μας βγαίνουν”.

Ήταν η πιο ειλικρινής δήλωση απέναντι σε 28 ηγέτες και μια υπερδύναμη ότι τους γράφει στα “παλιά του τα παπούτσια”. Και με την στάση του αυτή όχι μόνο δεν είχε κανένα κόστος αλλά βγήκε κερδισμένος.

Τώρα ο Ερντογάν κάθεται πάνω στις δάφνες του. Ο πρώτος στόχος του επετεύχθη. Και όποιος νομίζει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα κάνει πίσω στους υπόλοιπους, “πλανάται πλάνην οικτράν”.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει δύο ακόμη μέτωπα.

  • Την Κυπριακή ΑΟΖ
  • Τις “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο

Όσοι έβλεπαν και πόνταραν σε προβλήματα στο εσωτερικό του καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν. Ο σουλτάνος είναι “καβάλα στο άλογο” και δεν πρόκειται να ξεπεζέψει.

Αν περιμένει κανείς βοήθεια από τους συμμάχους μας να κάνουν κάτι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αυτό των Κούρδων. Που αυτή τη στιγμή γλείφοντας τις πληγές τους θα πρέπει να διαχειριστούν την ήττα τους.
Οι διπλωματικοί ελιγμοί του Ερντογάν που έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή έχει τη στήριξη της Ρωσίας και την ανοχή της Αμερικής σε ό,τι κάνει, έχουν αποδειχθεί επιτυχείς. Και με την κεκτημένη ταχύτητα που διαθέτει αισθάνεται ότι μπορεί να φθάσει πολύ μακριά.
HellasJournal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.