Γαλλική φρεγάτα «έσπασε» την τουρκική Navtex στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Υπερθερμαίνεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς είναι προφανές πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα παίζοντας με τη φωτιά. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ‘Αγκυρα ενημέρωσε όσες χώρες την συμβούλευσαν να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ότι ΔΕΝ θα το πράξει.
[alert title="Ειδοποίηση:" icon="info-circle"]
Στ΄αριστερά με πάτημα στον τίτλο ανοίγει η ανάλογη ανάρτηση
[/alert]
[vtab]
[content title="1ον -Γαλλική φρεγάτα «έσπασε» την τουρκική Navtex στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ "]
Η φρεγάτα «Jean De Vienne» πέρασε ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ - Δύο γαλλικά κλιμάκια βρίσκονται στην Κύπρο για αναβάθμιση βάσης στο Μαρί
Η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε πριν μια περίπου βδομάδα ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων καλά ενημερωμένη πηγή, σύμφωνα με την οποία για το γεγονός αυτό ενημερώθηκαν άμεσα οι κυπριακές αρχές.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα είχε λάβει μέρος νωρίτερα σε αεροναυτική γαλλο-κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία “CYFRA-01/18”.

Μετά την αναχώρησή της από την Κύπρο η φρεγάτα συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ την περασμένη εβδομάδα, και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX που λήγει σήμερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.


Δύο γαλλικά κλιμάκια στην Κύπρο για αναβάθμιση βάσης στο Μαρί

Το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι έχει δώσει «δείγματα γραφής» της αλληλεγγύης του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρέσβη, δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων, στη βάση πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η παρέμβαση του κ. Τροκάζ έγινε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτή Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, με θέμα «Από το περιθώριο στο προσκήνιο, η Ελλάδα ως κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Κουμουτσάκος: Θα ευχόμουν την ίδια πολιτική να ακολουθήσουν όλοι οι εταίροι

Αναφερόμενος στην ομιλία του στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στάση που έχει τηρήσει, λέγοντας ότι «θα ευχόμουν την ίδια πολιτική να ακολουθήσουν οι εταίροι μας που έχουν συμβατικές δεσμεύσεις για αξιοποίηση του πλούτου που υπάρχει ή ενδέχεται να υπάρχει στην ΑΟΖ».

Ερωτηθείς ακολούθως για το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Γαλλία υποστήριξε αρχές και αξίες οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, αλλά και τα συμφέροντά της, όπως αυτά εκφράζονται δια των συμφερόντων της Total στα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ.

Τον λόγο ζήτησε και πήρε ακολούθως ο κ. Τροκάζ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Γαλλία δεν έχει την ευθύνη ασφάλειας όλου του κόσμου, αλλά θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας σαν σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεως» και πρόσθεσε ότι για να γίνει κατανοητή η συνεισφορά της Γαλλίας, θα πρέπει να αναλυθεί η σχέση της με την Κύπρο σε βάθος χρόνου. Παρέπεμψε επίσης στη στάση που τήρησε η Γαλλία και άλλες χώρες στα Ηνωμένη Έθνη τα τελευταία 43 χρόνια.

Όπως είπε, με εξαίρεση την Ελλάδα, η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που εξόπλισε την Εθνική Φρουρά αυτά τα 43 χρόνια.
πηγή:
[/content]
[content title="2ον - Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί: Δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζει νέα πρόκληση στο Αιγαίο"]
Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί: Δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζει νέα πρόκληση στο Αιγαίο


Υπερθερμαίνεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς είναι προφανές πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα παίζοντας με τη φωτιά. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ‘Αγκυρα ενημέρωσε όσες χώρες την συμβούλευσαν να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ότι ΔΕΝ θα το πράξει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, προγραμματίζει νέες προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της, που θέλει τις βραχονησίδες τουρκικές.

Το τουρκικό παιχνίδι έντασης και επιβολής τετελεσμένων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και το Αιγαίο δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, ούτε μπορεί πλέον να θεωρηθεί πως το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν μπλοφάρει μόνο για εκφοβισμό. Έχει, η Τουρκία, προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και επιχειρεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς της διά της δύναμης του πολεμικού της ναυτικού.

Η ακινητοποίηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ εδώ και 15 μέρες είναι ένδειξη των προθέσεων της Τουρκίας. Η απουσία διεθνούς αντίδρασης διευκολύνει τον Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει αναστολές και να προχωρεί στην εφαρμογή των σχεδιασμών του. Είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο σε Άγκυρα όσο και σε κατεχόμενα, πως το δίλημμα που τίθεται προς τη Λευκωσία είναι ξεκάθαρο: Είτε θα υπάρξει από τώρα συμφωνία για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου είτε δεν θα συνεχιστούν οι έρευνες από τις εταιρείες.

Κι αυτό το δίλημμα τίθεται ανεξάρτητα εάν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Όπως προκύπτει και από τοποθετήσεις τόσο του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί όσο και του λεγόμενου και παράνομου “υπουργού ενέργειας” του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, μπορεί από τώρα να συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, η Τουρκία προετοιμάζεται να μεταφέρει στην περιοχή το γεωτρύπανο που έχει πρόσφατα αποκτήσει. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό σήμερα, είναι ένα άλλο ζήτημα, όμως, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό θα είναι το επόμενο τους βήμα. Κίνηση που θα εδραιώσει τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλλει η κατοχική δύναμη.

Πώς αντιδρά η Λευκωσία;

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προκύπτει και από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, θα κινηθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητώντας στήριξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., να εγκαταλείψουν την τακτική τους, σύμφωνα με την οποία θεωρούν το θέμα διμερές και πως μπορεί «να λυθεί με συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Το εγχείρημα Αναστασιάδη δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία θεωρούν την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο», κυρίως οικονομικό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να εξασφαλίσει το αυτονόητο: Να εξασφαλίσει, εμπράκτως, την αλληλεγγύη και τη στήριξη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λευκωσία έχει στραφεί και προς τα Ηνωμένα Έθνη χωρίς να αναμένει οποιαδήποτε στήριξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία τον ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία EXXON MOBIL, θα στείλει τις επόμενες δυο εβδομάδες ερευνητικά πλοία (και υποβρύχια) για να μελετήσουν το βυθό ενόψει των ερευνών που θα διενεργήσει το φθινόπωρο.

MIgnatiou
[/content]
[content title="3ον -Τουρκία προς Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην ΑΟΖ "]

Τουρκία προς Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην ΑΟΖΗ Τουρκία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι όσο δεν υπάρχει μια σοφή λύση στην διαδικασία η Τουρκία θα έχει συνεχή επιρροή, μεταδίδει ο Φιλελεύθερος.

Μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της ‘βορείου Κύπρου’ αλλά η ‘νότια Κύπρος’ με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα”. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά “δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ”.

“Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους.

Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση σε αυτή τη διαδικασία, εμείς θα έχουμε συνεχή επιρροή. Εμείς λέμε ως Τουρκία ‘πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας’” ανέφερε.

Ιταλικό ΥΠΕΞ: Δεν έγιναν συναντήσεις με μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Δεν έχουν λάβει χώρα οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ της Ιταλικής Κυβέρνησης και μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το ζήτημα του σκάφους που έχει ενοικιαστεί από την ΕΝΙ, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σταματημένο στα ανοιχτά της Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει σχετικές αναφορές που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ.
[/content]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget