-->

Header Ads

Τα χημικά προϊόντα μολύνουν την ατμόσφαιρα όσο τα αυτοκίνητα

[alert title="Ειδοποίηση:" icon="info-circle"]
Με πάτημα στα αριστερά σε τίτλο, ανοίγει η ανάλογη ανάρτηση.
[/alert]
[vtab]
[content title="1ον - Τα χημικά προϊόντα μολύνουν την ατμόσφαιρα όσο τα αυτοκίνητα"]
Τα χημικά προϊόντα μολύνουν την ατμόσφαιρα όσο τα αυτοκίνητα

Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Είναι δυνατόν τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα αρώματα και τα χρώματα να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα όσο τα καύσιμα του αυτοκινήτου;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration) και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποδηλώνει ότι εάν θέλουμε να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στα κοινά οικιακά προϊόντα που απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds (VOC).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι καθώς οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με τα καύσιμα έχουν καταστεί καθαρότερες λόγω των νέων κανονισμών, έχουν μειωθεί από το 75% του συνόλου των εκπομπών VOC στο 50%. Το υπόλοιπο μισό, σύμφωνα με την έρευνα, προκαλείται κυρίως από χημικά προϊόντα.

Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού στα σπίτια, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα με απρόσμενα ευρήματα.

Φαίνεται λίγο περίεργο να εξισώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων με εκείνες των ψεκασμών, και πράγματι οι ερευνητές ήταν κάπως έκπληκτοι από τη διαπίστωση. “Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρούσας εργασίας”, ανέφερε ο Brian McDonald, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια εκτίμηση και αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή της αντίληψης για το πως προκαλείται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”.

Οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες και τελικά παράγουν τόσο το επιβλαβές όζον, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.

Οι επιστήμονες είπαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων νομίζουν πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας προέρχεται κυρίως από τα οχήματα, αλλά αυτό ήταν αλήθεια τα πιο παλιά χρόνια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στις ΗΠΑ οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών (VOC), που εκπέμπονται από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα διπλάσιες έως τριπλάσιες από αυτές που θεωρούνται μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα είναι οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) να εμφανίζουν μια εικόνα «ισοπαλίας» (50%-50%).

Τα χημικά προϊόντα (καθαρισμού, βαφές, αρώματα κ.α.) έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε κατά τη χρήση τους να διαχέονται στον αέρα. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες τέτοιων οργανικών πτητικών ουσιών μέσα στο σπίτι τους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους από τα χημικά μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσια από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη που έγινε από Νορβηγούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine βρήκε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες και γενικότερα όσες χρησιμοποιούν συχνά σπρέι καθαρισμού και άλλα χημικά προϊόντα στο σπίτι τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.235 άτομα με μέση ηλικία 34 ετών, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Το συμπέρασμα ήταν ότι η επίπτωση στη λειτουργία των πνευμόνων μιας καθαρίστριας από τα προϊόντα καθαρισμού είναι ανάλογη με το κάπνισμα επί 20 χρόνια.
πηγή
[/content]
[content title="2ον - Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία"]
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία

Η μυωπία έχει εξελιχθεί σε επιδημία σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, τα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας στην εφηβική ηλικία ξεπερνούν το 80%. Στην Ελλάδα, μια έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδειξε ότι ο επιπολασμός της μυωπίας, μεταξύ μαθητών ηλικίας 10 με 16 ετών, ήταν 37,2%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι το 2015 στον πλανήτη εμφάνιζαν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).

Με βάση τις σημερινές αυξητικές τάσεις, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός που πλανήτη (περίπου 5 δισεκατομμύρια άτομα) θα έχει μυωπία.

Επιπλέον, αυξάνεται επικίνδυνα ο επιπολασμός της υψηλής μυωπίας (μεγαλύτερης των 5.0 διοπτριών), με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων με απώλεια όρασης από υψηλή μυωπία να αναμένεται να αυξηθεί 7 φορές μεταξύ του 2000 και του 2050, στο ένα δισεκατομμύριο.

Είναι γνωστό ότι η υψηλή μυωπία αποτελεί παθολογική κατάσταση που συσχετίζεται με οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και παθήσεις της ωχράς κηλίδας, αποτελώντας μία από τις κυριότερες αιτίες μόνιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η μυωπία αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό υπόθεση κληρονομικότητας. Σήμερα, μετά από πολυετή έρευνα και ανάλυση δημογραφικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η αλματώδης αύξηση της μυωπίας είναι αδύνατο να εξηγηθεί μόνο από τα γονίδια.

Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών με μυωπία έχει αυξηθεί κυρίως για δύο λόγους:

Εξαιτίας τη αποχής των παιδιών από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και της έντονης αστικοποίησης (αυξημένες απαιτήσεις σε σχολεία, φροντιστήρια και ενασχολήσεις σε κλειστούς χώρους)
Λόγω του παρατεταμένου χρόνου κοντινής εργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικής εκπαίδευσης και της υπερβολικής χρήσης υπολογιστών και άλλων διαδραστικών συσκευών (tablets, κινητά τηλέφωνα).

Στην έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδειξε ότι ο επιπολασμός της μυωπίας, μεταξύ μαθητών ηλικίας 10-16 ετών, ήταν 37,2% σε σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης, αρκετά πιο υψηλός από αυτό που αντιστοιχούσε στους μαθητές σε σχολεία της Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Αν και η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας βρέθηκε σημαντικά αυξημένη στους μαθητές Γυμνασίου (46,9%) από ότι στους μαθητές Δημοτικού (28,9%) στο Ηράκλειο, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο για τους μαθητές στη Στάρα Ζαγόρα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες έχει σήμερα μυωπία.
πηγή
[/content]
[content title="3ον - Το λίγο φως σημαίνει λιγότερη ικανότητα μνήμης και γνώσης"]
Το λίγο φως σημαίνει λιγότερη ικανότητα μνήμης και γνώσης

Ο υπερβολικός χρόνος σε ένα δωμάτιο ή γραφείο με χαμηλό φωτισμό μπορεί να βλάψει την ικανότητα μνήμης και γνώσης, υποδεικνύει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hippocampus από ερευνητές του Michigan State University. Η μελέτη έγινε σε τρωκτικά αλλά μπορεί να ισχύει και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους ενός είδους αρουραίων που ονομάζονται Nile grass rats, οι οποίοι, όπως και οι άνθρωποι, κοιμούνται τη νύχτα. Οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε αμυδρό ή έντονο φως για 4 εβδομάδες.

Τα τρωκτικά που εκτέθηκαν σε αμυδρό φως έχασαν περίπου το 30% της χωρητικότητάς τους στον ιππόκαμπο, μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου για τη μάθηση και τη μνήμη, και απέτυχαν να εκτελέσουν ένα έργο στο οποίο είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως.

Από την άλλη πλευρά, τα τρωκτικά που εκτέθηκαν σε έντονο φως τα κατάφεραν πολύ καλά στο έργο για το οποίο είχαν εκπαιδευτεί.

Στη συνέχεια, τα τρωκτικά που είχαν εκτεθεί σε αμυδρό φως εκτέθηκαν σε έντονο φως για 4 εβδομάδες (μετά από ένα διάλειμμα ενός μηνός). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου τους και η απόδοση στο έργο ανέκαμψαν πλήρως.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι αλλαγές στο περιβαλλοντικό φως, σε ένα εύρος που φυσιολογικά αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, οδηγούν σε αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, δαπανούν περίπου το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency).

“Όταν εκθέσαμε τους αρουραίους σε αμυδρό φως, μιμούμενοι τις νεφελώδεις μέρες του χειμώνα ή τον τυπικό εσωτερικό φωτισμό, τα ζώα εμφάνισαν μειονεκτήματα στη χωρική εκμάθηση”, είπε ο Antonio Nunez, καθηγητής ψυχολογίας ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. “Αυτό είναι παρόμοιο με την περίπτωση των ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν που πάρκαραν σε ένα εμπορικό κέντρο αφού περάσουν λίγες ώρες”.

Λίγος φωτισμός ίσον λιγότερη εγκεφαλική ικανότητα
Οι ερευνητές είπαν ότι η παρατεταμένη έκθεση στο αμυδρό φως οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις σε ένα μόριο που που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας εγκεφάλου – πρόκειται για ένα πεπτίδιο που βοηθά στη διατήρηση των υγιών συνδέσεων και νευρώνων στον ιππόκαμπο. Το μόριο αυτό επιτρέπει στους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους. “Επειδή γίνονται λιγότερες διασυνδέσεις, αυτό οδηγεί σε μειωμένη απόδοση μάθησης και μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο”, είπε ο Joel Soler, ένας μεταδιδικτορικός φοιτητής που συμμετείχε στη μελέτη. Και πρόσθεσε: “Με άλλα λόγια, το αμυδρό φως προκαλεί αμυδρές σκέψεις”.

Tο φως δεν επηρεάζει άμεσα τον ιππόκαμπο, που σημαίνει ότι ενεργεί πρώτα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου αφού περάσει μέσα από τα μάτια. Η ερευνητική ομάδα εξετάζει μια συγκεκριμένη θέση στον εγκέφαλο των τρωκτικών, μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο που παράγουν ένα πεπτίδιο που ονομάζεται ορεξίνη και είναι γνωστό ότι επηρεάζει μια ποικιλία λειτουργιών του εγκεφάλου – έρευνες έχουν δείξει ότι η ορεξίνη βοηθάει στην καύση των θερμίδων.

Ένα ερώτημα είναι αν η μπορεί η ορεξίνη να αποτελεί το αντίδοτο, όταν δοθεί στους αρουραίους που εκτίθενται σε αχνό φως, για τα αρνητικά αποτελέσματα της έλλειψης φωτός. Αυτό θα μπορούσε να έχει αξία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με γλαύκωμα, εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς ή γνωστικές διαταραχές. Επίσης θα μπορούσε να έχει αξία για τα άτομα με οφθαλμικές παθήσεις που δεν λαμβάνουν πολύ φως στη διάρκεια της ημέρας.
πηγή
[/content]
[/vtab]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.