-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Οι απειλές πολέμου του επικίνδυνου και απρόβλεπτου Ερντογάν


Μερικά πράγματα δεν γίνονται τυχαία…

Ανησυχία για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασε προσφάτως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996! Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!


Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία λειτουργεί εκτός κάθε πλαισίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και εκτός κάθε έννοιας λογικής και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά.

Και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή των Ιμίων και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) αποτελούν απλές κινήσεις επίδειξης ισχύος. Η εποχή που το τουρκικό παρακράτος σχεδίαζε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο προκειμένου να επιτύχει την ανατροπή Ερντογάν (βλ. Σχέδιο «Βαριοπούλα») ανήκει στο παρελθόν.

Η τουρκική επιχειρηματολογία δεν εδράζεται πλέον στη λογική των «γκρίζων ζωνών», των οποίων το καθεστώς θα πρέπει να αποσαφηνισθεί, αλλά στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για τουρκικά εδάφη! Γνωστή είναι και η θεωρία των «τουρκικών νησίδων που έχουν καταληφθεί παρανόμως από την Ελλάδα». Με τον τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει σε Αθήνα και Λευκωσία «να μην κάνουν το λάθος βήμα», προειδοποιώντας σε έντονο ύφος πως «για εμάς ό,τι είναι το Αφρίν είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο». «Οι μαγκιές τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν «είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας». Δυστυχώς, η Άγκυρα εκλαμβάνει τις δικές μας καλές προθέσεις ως αδυναμία και υποχωρητικότητα και συνεχώς τραβάει κι άλλο το σκοινί δοκιμάζοντας τις αντοχές μας.

Είναι πλέον καταφανέστατο πως το σχέδιο των τούρκων (και με τη χρήση της στρατιωτικής της δύναμης) αποσκοπεί στο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν διστάζει να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα απειλώντας την Ελλάδα και παράλληλα να δρα στρατιωτικά εντός της κυπριακής Α.Ο.Ζ. Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας, συμβεβλημένης με το Κυπριακό κράτος να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες εργασίες στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 3 της κυπριακής Α.Ο.Ζ., εκ μέρους ολόκληρης μοίρας πολεμικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού αποτελεί διεθνή πειρατεία. Είναι ενέργειες που δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές της προθέσεις που αμφισβητούν ξεκάθαρα με απούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά πολεμικά σκάφη δεν παραβιάζουν μόνο, όπως παλιά, τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Τώρα επιτίθενται κατά των ελληνικών σκαφών που περιπολούν εντός ελληνικών θαλάσσιων υδάτων! Ο πρόσφατος εμβολισμός τη ελληνικής ακταιωρού του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν όπως υποστηρίζουν μερικοί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού κάτι παρόμοιο συνέβη και στις 17 Ιανουαρίου με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Ενώ ταυτοχρόνως η Άγκυρα επιχειρεί (καίτοι δίχως εντυπωσιακά αποτελέσματα) στην συριακή επικράτεια. Άλλωστε τυχόν αδυναμίες της, στρατιωτικές και άλλες, που ενδεχομένως αποκαλύπτονται σε αυτό το στάδιο, τις αποκρύπτει ο πολλαπλασιασμός του «θορύβου» που δημιουργεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο ο Ερντογάν.

Οι σοβαρές και συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κυπριακή Α.Ο.Ζ. δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας σε όλους όσοι ακόμη πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί και να μεταμορφωθεί. Τα επόμενα βήματα έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι λάθος να νομίζει ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς γίνεται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στο προβληματικό σκηνικό της γειτονικής χώρας και όχι για αναβάθμιση των επεκτατικών της σχεδιασμών. Ειδικά οι πολεμικού τύπου απειλές που εκτόξευσε ο ίδιος ο Ερντογάν («μην κάνετε τη λάθος κίνηση σε Αιγαίο και Κύπρο»), διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο και περιορίζουν τις προσδοκίες για αμιγώς εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του τούρκου προέδρου. Η Τουρκία επιχειρεί στην ουσία να θέσει υπό τον έλεγχο της όλη την περίμετρο των συνόρων της από το Αιγαίο έως την Κύπρο και την Συρία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν απέναντι σε έναν τόσο απρόβλεπτο παράγοντα, όπως έχει εξελιχθεί το καθεστώς Ερντογάν είναι σίγουρα πολλά και αναζητούν επειγόντως απαντήσεις. Αλήθεια, ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον τύπο που λέγεται Ερντογάν πριν να είναι πολύ αργά; Ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον παρανοϊκό τύπο πριν ανάψει παντού φωτιές; Ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον σύγχρονο πειρατή πριν να βάψει κόκκινη με το αίμα αθώων ανθρώπων ολόκληρη την Μεσόγειο. Ποιός αλήθεια θα σταματήσει επιτέλους αυτόν τον απρόβλεπτο και επικίνδυνο τύπο που φυλακίζει και δολοφονεί αδιάκριτα πριν αιματοκυλήσει τον κόσμο ολόκληρο;

Η Ευρώπη μήπως; Προς το παρών αρκείται μόνο σε χλιαρές ανακοινώσεις! Η Ρωσία; Αυτή ενδιαφέρεται μόνο για τα δις των εμπορικών συμφωνιών που συνήψε με την Άγκυρα! Οι Η.Π.Α.; Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε! Οι συνέργιες με τα γειτονικά κράτη και οι τριμερείς συμμαχίες; Προς το παρών όλοι κωφεύουν! Η Ιταλία στην οποία ανήκει το γεωτρύπανο SAIPEM 12000; Η φρεγάτα που απέστειλε για την προστασία του γεωτρύπανου είναι παλιά και περιορισμένων δυνατοτήτων! Ο Διεθνής παράγοντας; Ουδέτερος έως αδιάφορος! Φαίνεται πως όλοι θέλουν να αντιδράσουν αλλά ταυτοχρόνως η αντίδραση αυτή να μην προκαλέσει ένταση στις σχέσεις τους με την Τουρκία!

Υστερόγραφο 1: Ξεμέθυστος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης όταν έκανε τις γνωστές δηλώσεις, δικαιώνοντας στην ουσία τους σκοπιανούς;

Υστερόγραφο 2: Ανησυχία για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασε προσφάτως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996! Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

* Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
a.avgoustis@hotmail.com
MIgnatiou
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.