-->

Header Ads

Διπλωματία ρήξης της Άγκυρας με συμπεριφορά… υπερδύναμης!

Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και η Τουρκία ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, με την πρώτη να ανακοινώνει επίσημα την απόσυρση του πρεσβευτή της στην Τουρκία, ο οποίος απουσιάζει ήδη περισσότερο από 10 μήνες από τότε που ξέσπασε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι.

Η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στον Τούρκο πρεσβευτή, να επιστρέψει στο γραφείο του στη Χάγη.
Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, με την Ολλανδία φέρεται να αρνείται αίτημα της Τουρκίας να εκδώσει μια επιστολής συγγνώμης προς την υπουργό Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά που δεν της επετράπει να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και στη συνέχεια να απελαθεί μετά από μια αστυνομική παρέμβαση πέρυσι.

Το περιστατικό διέρρηξε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας πριν από το δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, για τη στροφή σε έναν εκτελεστικό προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, με τις Ολλανδικές αρχές να ακυρώνουν επίσης την άδεια πτήσης του ενός αεροπλάνου που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Μαρτίου 2017.

Η Ολλανδία θεώρησε υπερβολικές τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ διπλωμάτες της άφηναν να διαρρεύσει ότι η συμπεριφορά των Τούρκων διπλωματών στις διαπραγματεύσεις, ήταν βαριά και συμπεριφερόντουσαν σαν εκπρόσωποι… υπερδύναμης.

«Θέλαμε οι ολλανδικές αρχές να κάνουν ένα βήμα για να αντισταθμίσουν τη στάση τους εναντίον της υπουργού μας, για την οποία δεν τήρησε τις διπλωματικές συμβάσεις», δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Κάγια δεν διέθετε διπλωματική ασυλία και δεν υπόκειται σε διπλωματικές συμβάσεις.

Μια δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε την απόφαση να αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου.

"Οι Κάτω Χώρες και η Τουρκία πραγματοποίησαν πρόσφατα συνομιλίες σε διάφορα επίπεδα. Σε αυτό το στάδιο, αυτές οι συνομιλίες δεν προσφέρουν ακόμη μια προοπτική εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων".

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χάλμπε Ζίλστρα τόνισε ότι: «Οι πρόσφατες συνομιλίες πρόσφεραν στην Τουρκία και στις Κάτω Χώρες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η εξομάλυνση».

«Ως εκ τούτου, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει επίσημα τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2017. Εφόσον οι Κάτω Χώρες δεν έχουν πρεσβευτή στην Τουρκία, οι Κάτω Χώρες δεν θα εκδώσουν άδεια για ένα νέο τούρκο πρεσβευτή να αναλάβει καθήκοντα στις Κάτω Χώρες. Αυτό το μήνυμα μόλις μεταφέρθηκε στον Τούρκο επιτετραμμένο στη Χάγη. Αυτό έφερε μια παύση στις συνομιλίες με την Τουρκία », συμπλήρωσε η υπουργική δήλωση.

Ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε στην Άγκυρα ότι τα δύο μέρη «δεν μπορούσε να βρει την αμοιβαία ισορροπία παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις,» εκφράζει την απογοήτευσή του για την ανάπτυξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με “400 χρόνια της ιστορίας της φιλίας” των δύο χωρών.
Ο διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αποσύρει τον πρεσβευτή από την Τουρκία ήταν για να του αναθέσει μια νέα θέση, καθώς δεν κατάφερε να επιστρέψει στα καθήκοντά του στην Άγκυρα.

"Για περισσότερους από 10 μήνες, ένας από τους ανώτερους διπλωμάτες μας δεν μπόρεσε να έρθει στη χώρα όπου υπηρετεί. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με το διορισμό του πολύτιμου μέλους μας αλλού", δήλωσε ο διπλωμάτης.

Σημειώσεις
Edit

No comments

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Powered by Blogger.