«Γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο στήνουν Αλβανία - Τουρκία

Η κυβέρνηση Ράμα, με τη βοήθεια συμβούλων από την Αγκυρα, θέλει να δημιουργήσει σκηνικό Ιμίων στη βραχονησίδα Μπακρέτα, για να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια


Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανακάνει το λάθος να παραχωρήσει εθνικό έδαφος στην Αλβανία. Το ιστορικό προηγούμενο της νήσου Σάσωνος, που βρίσκεται στη στρατηγική θέση της εισόδου του κόλπου της Αυλώνας στην Αλβανία, η οποία το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων αλλά στο οποίο ουσιαστικά η χώρα μας ουδέποτε άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα ξανασυμβεί.

Η προσάρτηση του νησιού από την Ελλάδα έγινε το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, από άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για να εκκενωθεί το 1914, ύστερα από πιέσεις των μονίμως εχθρικών Ιταλίας και Αυστροουγγαρίας, οι οποίες κίνησαν «γη και ουρανό» για να παραχωρηθεί στην Αλβανία. Σε μία νύχτα οι Αλβανοί έσφαξαν τους λιγοστούς Ελληνες που ζούσαν εκεί και το νησί ερήμωσε, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως στρατιωτική βάση από Ιταλούς και Ρώσους…

Παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας-πακέτο Ελλάδας - Αλβανίας για τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ορίων και ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, η κυβέρνηση Ράμα και οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στα Τίρανα «ξεσαλώνουν», διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες και αναλύσεις, αναφέροντας πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει τόσο, ώστε να απολέσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της στα «διαφιλονικούμενα» θαλάσσια τεμάχια 1 και 2 (τα ακροτελεύτια Οικόπεδα στα bορειοδυτικά της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο), για τα οποία η Αλβανία είχε εγείρει αντιρρήσεις, προσβάλλοντας την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 Καραμανλή - Μπερίσα στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα, με τις στρατιές «συμβούλων» του Ράμα που έχει δημιουργήσει, επιχειρεί να ακυρώσει τη βούληση της Αθήνας να εκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ν. μίλια, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αποδοχή του εύρους από Αλβανία - Ιταλία αποτελεί «κακό προηγούμενο» για την ίδια στο Αιγαίο.

Μάλιστα, οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα και οι κάθε λογής Τούρκοι ψευδοαναλυτές που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας (έχοντας παράλληλα διαβρώσει τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό) έχουν επινοήσει περίπτωση ανάλογη των Ιμίων, προκειμένου μέσω της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα να προωθήσουν στο μέλλον «γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο.

Πρόκειται για την ακατοίκητη βραχονησίδα Μπακρέτα, επικυρωμένη και αυτή στην Ελλάδα με την παραχώρηση των Ιονίων νήσων, η οποία βρίσκεται στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στην Κέρκυρα και στα (αλβανικά) νησιά Κσαμίλ, κοντά στις ακτές της Αλβανίας (νοτίως των Αγίων Σαράντα), για την οποία οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα ψάχνουν να βρουν «τρύπες» στα διεθνή κείμενα, προκειμένου να εγείρουν και εκεί προσκόμματα κυριαρχίας, εξυπηρετώντας τους γνωστούς αποσταθεροποιητικούς στόχους της Αγκυρας με βάση το γνωστό στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου (10/2) το αλβανικό δίκτυο Top Channel ανέφερε πως η βραχονησίδα Μπακρέτα παύει με τη νέα συμφωνία να αποτελεί σημείο αφετηρίας μέτρησης εύρους χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γεγονός που επηρεάζει την έκταση της ελληνικής κυριαρχίας κυρίως στο θαλάσσιο τεμάχιο «ΙΟΝΙΟ 1» της ελληνικής ΑΟΖ. Το Top Channel, επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα, αναφέρει: «Με τη νέα συμφωνία για τη θάλασσα, η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος των 12 μιλίων από τη βραχονησίδα Μπακρέτα, ρύθμιση η οποία προσέφερε στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη νέα συμφωνία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», και επομένως ισχύει η πρόβλεψη της «Σύμβασης της Θάλασσας» για την έκταση των υδάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως, αντίθετα με την Μπακρέτα, ως σημείο αφετηρίας μέτρησης 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πλέον τα νησιά Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα όχι μόνο ως προς την επέκεινα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και επειδή αποτρέπει «δεύτερες σκέψεις» της Τουρκίας για το Καστελόριζο στο Αιγαίο.

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπερίσα Εντίθ Χαρτζί (Εdith Harxhi), με σπουδές στο πανεπιστήμιο Bilkent της Αγκυρας και στα Κατεχόμενα, η οποία σήμερα διευθύνει ένα αλβανικό think tank που ακούει στο όνομα Albanian Policy Center, περνώντας τις τουρκικές απόψεις στην αλβανική κοινή γνώμη, δεν διστάζει να δηλώσει απροκάλυπτα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γιατί δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία»! Να σημειωθεί ότι η Αλβανία έχει έκταση χωρικών υδάτων τα 12 μίλια από το 1991!

Η τακτική των συνεχών προκλήσεων από τα Τίρανα

Ο ίδιος ο Ράμα, μέσα στο μεγαλοϊδεατικό παραλήρημά του, παραδέχτηκε πρόσφατα: «Οξύναμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα για να… συμμορφωθεί»!

Ομολόγησε ευθέως ότι με τους χειρισμούς του απέναντι στην ελληνική μειονότητα, με τις αλυτρωτικές κορόνες σε βάρος της χώρας μας, αλλά και στο λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα, ύψωνε την ένταση (σ.σ.: με τις οδηγίες της Αγκυρας) για να πάρει όσα μπορεί περισσότερα στο θέμα της ΑΟΖ. Ωστόσο, παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας πάλι ο αχυράνθρωπος του Ράμα, ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκόρος, του οποίου η ελληνική ιθαγένεια έχει αφαιρεθεί για «αντεθνική» συμπεριφορά απέναντι στους Ελληνες μειονοτικούς, έστειλε τις μπουλντόζες στην παραλία της πόλης.
Η κυβέρνηση Ράμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ανοιχτά το πολυσυζητημένο σχέδιο «πολεοδομικής ανάπλασης» του θαλάσσιου μετώπου ως «εργαλείο πίεσης» στην Ελλάδα.

Δημοκρατία

Δημοσίευση σχολίου

που ειναι τωρα οι παμμακεδονικες και αλλες οργανωσεις να κατεβασουν τον κοσμο για τους στρατιωτικους και την εχθρικη σταση της τουρκιας και τον εθνικισμο της αλβανιας για την δηθεν τσαμουρια και για το ιονιο οπως λεει και το αρθρο? κοκοκο τωρα ε? δε μας παιρνει να ενοχλησουμε τους αλβανους ναρκεμπορες και τους τουρκους εφοπλιστες και επιχειρηματιες που παιρνουν φιλετα και καναλια ε? στην ιταλια ο κοσμος ξυπνησε και ψηφισε με συντριπτικη πλειοψηφια κομματα εξοδου απο ε.ε και ευρωζωνη και εχουν και λιγοτερα οικονομικα προβληματα απο μας. εκτος απτους ανθελληνες συριζανελ μεσα απτο τριτο μνημονιο και το καθεστως κατοχης που θα κρατησει και μετα το μνημονιο(αν δεν ερθει και τεταρτο) οι δυτικοι "συμμαχοι" μας δηλαδη οι αμερικανοι(δντ-νατο) και οι γερμανοι(ε.ε) εχουν συμφωνησει απο κοινου με τουρκους,σκοπιανους και αλβανους τον διαμελισμο της χωρας μας. και βλεπω κατι ζωα χρυσαυγιτες να λενε στο πρωτο θεμα μεσα στο νατο και την ε.ε και περισσοτερη συνεργασια με το ισραηλ. ε ρε κατι πατριωταρες ραγιαδες. και οντως ειναι καταντια που η ηγεσια των ενοπλων δυναμεων συμφωνει με την πολιτικη υποχωρησης και ενδοτισμου. ειναι γιουσουφακισμος και ραγιαδισμος. στο κατω κατω αν μπουκαρουν οι τουρκοι και οι αλβανοι σε θρακη και ηπειρο τι θα λενε? θα λενε παλι ψυχραιμια και δεν κανουμε τιποτα?

ο,τι ναναι...
Οι παμμακεδονικές σε ενοχλούν εσένα, τι είναι οι παμμακεδονικές κατάλαβες;;;
Ας κατεβάσει το κόμμα σου κόσμο για όλα αυτά που γράφεις να δούμε, ή αυτό ασχολείται μόνο με...εξεζητημένα θέματα;;;
Νταξ, εσείς είστε οι πιο σωστοί πατριωταράδες...τον ίδιο σκοπό εξυπηερετείτε και σεις, την διχόνοια και την υποτίμηση όλων όσων δεν έινια μαζί σας
Ή όλος ο κόσμος είναι χαζός που δεν σας δίνει πάνω από 1% στις εκλογές;;;

ναι μου φταινε γιατι το μονο που τους νοιαζει ειναι για το σκοπιανο ενω χανετε ολοκληρη ελλαδα και εχουμε καθεστως κατοχης. ωραια ας παει ο κοσμος χρυση αυγη, βελοπουλο και καρατζαφερη να φαει τα μουτρα του για αλλη μια φορα. η μονη λυση για να σωθουμε οικονομικα και εθνικα ειναι να φυγουμε απο ε.ε και ευρωζωνη. αν το χαν στο προγραμμα τους και το ενοουσαν πραγματικα θα τους ψηφιζα αλλα δεν το χουν γιατι...κοκοκο και οτι πει γερμανια και αμερικη.

ωραια ας παει ο κοσμος χρυση αυγη, βελοπουλο και καρατζαφερη να φαει τα μουτρα του για αλλη μια φορα.

Βαλτός είσαι από αυτούς;

Αυτούς ούτε η μάνα τους δεν τους θυμάται πλέον, κιαν τους θυμάται τους θυμάται για να...πάρουν κανα φανελάκι μαζί τους μην κρυώσουν :-d

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget