Η ψήφιση του προσυμφώνου των πρεσπών για να γίνει συμφωνία, δεν θα είναι απλά και μόνο ένα απλό πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα περάσει και θα ξεχαστεί κάποτε, θα είναι ένα διαρκές εθνικό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της Μακεδονίας, ένα έγκλημα κατά όλης της Ελλάδας.

Εξευμενίζοντας τον αφηνιασμένο Σουλτάνο

Υπάρχει ένα δημοσιογραφικό κλισέ, τονωτικό για το εθνικό φιλότιμο. Είναι η φράση «Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία…», κάθε φορά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, κάνουν μια δήλωση με αφορμή την επιθετική συμπεριφορά της γείτονος.

Του Γιάννη Σιδέρη

Υπάρχει ένα δημοσιογραφικό κλισέ, τονωτικό για το εθνικό φιλότιμο. Είναι η φράση «Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία…», κάθε φορά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, κάνουν μια δήλωση με αφορμή την επιθετική συμπεριφορά της γείτονος. Αυτό διαβάσαμε και χθες σε ηλεκτρονικές σελίδες, που απέδιδαν υποτίθεται το πνεύμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Φυσικά το συγκεκριμένο «αυστηρό μήνυμα» είχε την ίδια αξία με τον… «αυστηρό τόνο» που μας γνωστοποιούσε το Μέγαρο Μαξίμου, και υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Binali Yildirim. Τόσο… αυστηρό που μετά την συνομιλία τους ο κ. Yildirim είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως ζήτησε από την Ελλάδα να είναι πιο προσεκτική, να ενεργεί σύμφωνα με το νόμο και να μείνει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές. Μια δήλωση απροκάλυπτα κατακτητική, που λειτούργησε συμπληρωματικά σε εκείνη του τουρκικού ΥΠΕΞ , που ισχυριζόταν ότι τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία.
[next]
Με φόντο αυτές τις επιθετικές δηλώσεις και την πολεμική ενέργεια της τουρκικής ακταιωρού που εμβόλισε - προσπαθώντας να βυθίσει - το περιπολικό «Γαύδος», ο πρωθυπουργός στο αρχηγείο του Λιμενικού χθες, προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση.

Ξεκίνησε την ομιλία του όχι με το περιστατικό αλλά με τις επιτυχίες του Λιμενικού στον τομέα των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην αυταπάρνηση και αυτοθυσία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, όπου πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, σε αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, διέσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. ( Αναφερόταν στο ίδιο λιμενικό που ως αντιπολίτευση το κατηγορούσε ότι κατ΄ εντολήν Σαμαρά έπνιγε τους μετανάστες!).

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη του διεμβολισμού του «Γαύδος»
από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος στην τουρκική ακτοφυλακή! «Το πρόσφατο αυτό περιστατικό - είπε - ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτου ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μια στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»!
[next]
Οπερ συνάγεται ότι ένας αψίκορος κυβερνήτης τουρκικής ακταιωρού με «απολύτως ανεύθυνη στάση» φταίει! (Παραπλήσια άποψη εξέφρασε και ο Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες, στην Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο φτάνουν πολύ κοντά σε «ατύχημα»).

Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε - και αυτό ήταν το «αυστηρό μήνυμα» - ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων… είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες… «κάποιους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή».

Εντάξει. το τελευταίο δεν χρήζει σχολιασμού. Το μόνο αναβαθμισμένο γεωπολιτικά στην Ελλάδα θα είναι η βάση της Σούδας, όχι η Ελλάδα.

Η ηγεσία της κυβέρνησης φροντίζει – σωστά ως ένα βαθμό - να μεταθέτει την ελληνοτουρκική διένεξη ως διένεξη μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της. Όπως είπε «Να θυμούνται ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ε.Ε. στρέφεται εναντίον ολόκληρης της Ε.Ε.».

Καλή η προσπάθεια, λειτουργεί ενισχυτικά και συμπληρωματικά της διπλωματικής μας εκστρατείας, μόνο που δεν αρκεί. Στο μέλλον ίσως βρεθούμε σε καταστάσεις πιο ασφυκτικές (ας τις πούμε έτσι), και τότε ουδείς Βέλγος, Αυστριακός, Δανός, Γάλλος ή Κροάτης θα τεθεί εν κινδύνω για να υπερασπίσει τα σύνορα του Αιγαίου.
[next]
Το Αιγαίο μπορεί συγκυριακά να είναι όξυνση του αφηνιασμένου Erdogan, αλλά ως στόχος της Τουρκίας είναι παντοτινός, και όπως είχε πει κάποτε αφοπλιστικά ο αείμνηστος τούρκος δημοσιογράφος Ali Birand, «το Αιγαίο είναι πολύ σημαντικό για μας, για να το αφήσουμε στη δικαιοδοσία της Χάγης».

Το Αιγαίο είναι τεράστιας σημασίας μεταφορικός και γεωστρατηγικός κόμβος θαλασσίων οδών και μαζί με την Ανατολική Μεσόγειο, στρατιωτικό πεδίο επόπτευσης και ελέγχου της πάντα εκρηκτικής Μέσης Ανατολής. Ενδιαφέρει όχι μόνο της παράκτιες χώρες αλλά και απώτερες, καθώς το στρατηγικό του βάθος εκτείνεται ως τη Ρωσία και την Κίνα, και φυσικά τις πάντα παρούσες ΗΠΑ. Τώρα δε που αρχίζει να αναβλύζει και ο ορυκτός του πλούτος, οι εντάσεις θα αυξηθούν, και ως χώρα θα βρεθούμε στο επίκεντρο των εντάσεων αυτών.

Αναγκαίες οι συμμαχίες και η επίκληση της Ε.Ε., αλλά μετράει το τι θα κάνουμε εμείς.

ΥΓ: Είχε γραφτεί το κείμενο όταν ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είπε στον Alpha ότι «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια «ειρηνική» ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».
Αυτό σημαίνει εμπλοκή. Καλό θα ήταν να μη το πει, γιατί τέτοιες κουβέντες δεν πετιούνται έτσι. Αν δεν το εννοεί την επόμενη φορά θα μας πάρουν στο ψιλό οι Τούρκοι.

Liberal

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget