Η ψήφιση του προσυμφώνου των πρεσπών για να γίνει συμφωνία, δεν θα είναι απλά και μόνο ένα απλό πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα περάσει και θα ξεχαστεί κάποτε, θα είναι ένα διαρκές εθνικό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της Μακεδονίας, ένα έγκλημα κατά όλης της Ελλάδας.

Συνεχίζουν την προκαθορισμένη διαδικασία με τα Σκόπια

Σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσφορία για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα από την κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα ενώ πολλά από τα σχόλιά τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


[alert title="Ειδοποίηση:" icon="info-circle"]
Η ανάρτηση είναι σελιδοποιημένη
[/alert]
Την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει διχασμένη για τα συμπεράσματα από το συλλαλητήριο της Κυριακής, με την ΕΕ, ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη χωρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιμένουν ότι η συμφωνία που έχουν ετοιμάσει και προτείνει (μέσω Μ. Νίμιτς) οι ΗΠΑ, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, εντυπωσιασμένα είναι και τα Σκόπια, όπου ο Μπουγιάρ Οσμάνι υπουργός για την ΕΕ, δήλωσε χθες πως «πέραν από τις διαδηλώσεις και αντιρρήσεις, η διαδικασία για τη συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί όπως σχεδιάστηκε».

Σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσφορία για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα από την κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα ενώ πολλά από τα σχόλιά τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι: «Η Μακεδονία ανήκει σε μας και μόνο σε μας» (Spiegel Online), «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» (taz), «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ονομασίας της «Μακεδονίας» (Zeit Online), «Γιατί ξαφνικά οι Έλληνες είναι τόσο οργισμένοι» (Bild), «Η παράλογη αντιπαράθεση για το όνομα Μακεδονία» (Handelsblatt).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, διερωτάται η Bild σε άρθρο με τίτλο «Γιατί οι Έλληνες είναι ξαφνικά τόσο οργισμένοι». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Ούτε καν η σκληρή πολιτική λιτότητας και η οικονομική κρίση δεν κατάφεραν να κατεβάσουν τόσο κόσμο στους δρόμους για να εκφράσει την οργή του. Φαίνεται τρελό; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές άδραξαν την ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση Τσίπρα. Το παρών στη διαδήλωση έδωσαν συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί καθώς και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Το μεγαλύτερο [next]πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην παρούσα φάση οι ΑΝΕΛ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν μια πιθανή συμφωνία για το όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας».

Η Handelsblatt παρατηρεί σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι «η διένεξη για την ονομασία είναι για πολλούς Έλληνες συναισθηματικό ζήτημα. Εκτός Βαλκανίων το ζήτημα προκαλεί κοροϊδευτικά χαμόγελα και προσκρούει σε έλλειψη κατανόησης. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ωστόσο σοβαρά από πολιτικούς, ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας, μιας και πρόκειται για την σταθερότητα των Βαλκανίων και τον ανταγωνισμό Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία προειδοποίησε για «εθνική καταστροφή» τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πρέπει να αποδεχθούμε την ύπαρξη μιας άλλης Μακεδονίας». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αποσύρει το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που καλείται να συμβάλει στην σταθερότητα των Βαλκανίων. Στόχος των ΗΠΑ είναι να φέρουν τα Σκόπια πιο κοντά στη Δύση και να περιορίσουν την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό η επίλυση του ζητήματος θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία».

Το Spiegel Online επισημαίνει: «Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αγνοήσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού; Επισήμως η κυβέρνηση υποβαθμίζει την επίδραση του συλλαλητηρίου στην εξωτερική της πολιτική. Ωστόσο το μέγεθος του συλλαλητηρίου δεν μπορεί να αγνοηθεί τόσο εύκολα. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά τη δύναμη του δρόμου. Στο κάτω κάτω και ο ίδιος αναρριχήθηκε στην εξουσία χάρη στο κλίμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας έναντι του[next] κατεστημένου».

H Tageszeitung αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην ομιλία Θεοδωράκη και τις προειδοποιήσεις του ότι το όνομα της γειτονικής χώρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία. Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναζητούσε με διαπραγματεύσεις συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος, τα περισσότερα ελληνικά κόμματα μιλούσαν για «προδοσία». O τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η ορθόδοξη εκκλησία καλούσαν σε μαζικές διαδηλώσεις. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Κορυφαίοι πολιτικοί απείχαν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε Πρωτοχρονιά με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή διχασμένη εμφανίζεται και η εκκλησία. Την πρώτη διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη απέφυγε να την στηρίξει, ενώ στο συλλαλητήριο της Αθήνας το παρών έδωσαν μερικοί μόλις επίσκοποι. Η διαδήλωση στην Αθήνα ήταν μια δοκιμή για το κατά πόσο το ζήτημα της ονομασίας είναι ακόμα σε θέση να κινητοποιήσει τις μάζες. Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκ. κόσμο, εκτίμηση μάλλον υπερβολική. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας οι διαδηλωτές ήταν περίπου 140.000».

H εφημερίδα Volksstimme σημειώνει: «Μπροστά στον κίνδυνο απόλυτης απομόνωσης η ΠΓΔΜ είναι μάλλον απίθανο να θέσει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα. Αδιάφορο αν η χώρα ονομάζεται «Δημοκρατία Σκοπίων» η «Βόρεια Μακεδονία». Για την Ελλάδα οι σταθερές σχέσεις με τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι έτσι διευρύνεται ο διάδρομος προς τον πυρήνα της ΕΕ στην δυτική Ευρώπη. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι μια δίκαιη συμφωνία».

"Σημειώσεις"

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget