Πόντιοι Πιλάτοι σε Ίμια και "Οικόπεδο 3" η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ


Τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, οδήγησαν τις χώρες, αντί να αποδώσουν το δίκαιο στον αδικούμενο, να νίψουν τας χείρας τους


Για μια ακόμη φορά, απογοητεύθηκαν οι λίγοι -τώρα- Έλληνες που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου και της κυβέρνησης, ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο παρέχει ταυτοχρόνως και προστασία στην Ελλάδα από την επιβουλή του κακόβουλου γείτονα.

Το επιχείρημα αυτό προφανώς και προέρχεται από αφελείς, από αγνοούντες παντελώς τα περί πολιτικής, ή από επαγγελματίες λαϊκιστές. Επειδή βεβαίως αγνοούν, ότι κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει προς προστασία κράτους-μέλους της δήθεν Συμμαχίας, αν δεν βλάπτονται σοβαρά, αμέσως ή εμμέσως, τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί, πως η δεύτερη ισχυρότερη χώρα στο ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία, με τη Γερμανία στις τελευταίες θέσεις.

Στα προκύψαντα επομένως ζητήματα, τόσο στα Ίμια όσοι και στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου, τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, οδήγησαν τις χώρες, αντί να αποδώσουν το δίκαιο στον αδικούμενο, να νίψουν τας χείρας τους και με ανήθικο τρόπο να μας συστήσουν "να τα βρούμε μεταξύ μας".

Πρέπει να υπενθυμίσω κάποιες παραγράφους που έγραψα εδώ, νομίζω πως πριν από 3-4 χρόνια, για να διασκεδαστούν ορισμένες αμφιβολίες, και να μη υπάρχει στρεβλή αντίληψη. Γίνεται λόγος συχνά για το άρθρο 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν περιέχει αυτά που ο πολύς κόσμος νομίζει. Ναι μεν, πράγματι θεωρεί πως η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, αλλά έχει σημαντικά κενά.
[next]
Πρώτον, η παρεχόμενη βοήθεια προς το δεχόμενο επίθεση μέλος δεν καθορίζεται ποια θα είναι και εξαρτάται από την βούληση του κάθε μέλους του ΝΑΤΟ. Δεν καθορίζεται δηλαδή ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα θέσουν αυτομάτως στην διάθεση του αμυνόμενου μέλους τα στρατεύματά τους προς υποστήριξή του! Το πώς θα βοηθήσουν εξαρτάται μάλιστα από την απόφαση που θα πάρουν τα αρμόδια όργανα κάθε συμμαχικού κράτους, και μάλιστα σε χρόνο που μπορεί η βλάβη του πληγέντος κράτους να είναι σοβαρή και μη επανορθώσιμη.

Δεύτερον, και κυριότερον, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, αν υπάρξει εμπλοκή δύο κρατών-μελών της Συμμαχίας. Τι θα πράξει το ΝΑΤΟ; Θα πάρει την θέση του αδικηθέντος; Και τι θα συμβεί; Τα νατοϊκά στρατεύματα θα επιτεθούν εναντίον του επιτιθέμενου, αλλά κράτους-μέλους της Συμμαχίας; Δηλαδή, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κατάληψη κάποιας νησίδας, ο Έκτος Στόλος θα τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας για να τους αντιμετωπίσει; Έχουμε άλλωστε την ανάλογη εμπειρία από τα γεγονότα των Ιμίων.

Με τα ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι το άρθρο 5 θα λαμβάνεται υπόψη μόνον αν η ένοπλη επίθεση κατά κράτους μέλους, βλάπτει την Συμμαχία, ή τις ΗΠΑ. Αλλιώς, είναι καθρεφτάκι για ιθαγενείς. Υπάρχει όμως και άλλη ασάφεια, και είναι σχετική με την παραπάνω αναφορά μου στον όρο "ένοπλη επίθεση". Δεν αναφέρεται αν αυτή θα διενεργηθεί από κράτος, από τρομοκρατική ομάδα, ή από εγχώρια αποσχιστική ομάδα (περίπτωση Βάσκων).

Και ακόμη περισσότερο: Η κυβερνοεπίθεση δεν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη σε ένα κράτος, από μια επίθεση εχθρικού στρατού μικρής διάρκειας; Οι υπολογιστές σήμερα είναι πιο επικίνδυνοι από κάποια οπλικά συστήματα, που κι αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους υπολογιστές.
[next]
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανένα κράτος-μέλος δεν θα επέμβει, αν βλάπτονται τα συμφέροντά του, ή αν δεν κερδίσει κάτι από την εμπλοκή. Το πολύ-πολύ να στείλει ενθαρρυντικά τηλεγραφήματα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό, το οποίο λόγω ελλείψεως χώρου δεν μπορώ να αναπτύξω εν εκτάσει. Πότε λογίζεται ότι υπάρχει "ένοπλη επίθεση"; Δεν καθορίζεται. Είναι η ρίψη της πρώτης σφαίρας; Μήπως αντιθέτως είναι η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και η παρεμπόδιση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων; Ή ακόμη πιο πίσω χρονικά, όπως προ αιώνος μάλιστα είχε δεχθεί ο Έλληνας πολιτειολόγος-νομικός Ν. Πολίτης, ότι η ένοπλη επίθεση προσδιορίζεται ήδη από τις προπαρασκευαστικές εχθρικές ενέργειες του επιβουλέως;

Η ένοπλη επίθεση λοιπόν της Τουρκίας, καθ’ ημών, ήδη έχει συντελεστεί εδώ και δεκαετίες. Μόνον που ως στρουθοκάμηλοι, παριστάνουμε ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Μακεδών
Voria

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget