Η ψήφιση του προσυμφώνου των πρεσπών για να γίνει συμφωνία, δεν θα είναι απλά και μόνο ένα απλό πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα περάσει και θα ξεχαστεί κάποτε, θα είναι ένα διαρκές εθνικό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της Μακεδονίας, ένα έγκλημα κατά όλης της Ελλάδας.

"Βουτιά" 2,2% στο μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα

Μειώθηκε κατά 2,2% ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα μεταξύ 2016 -2017. Αυτό προκύπτει από την έκθεση απασχόλησης την οποία δημοσίευσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μειώθηκε κατά 2,2% ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα μεταξύ 2016 -2017.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση απασχόλησης την οποία δημοσίευσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Και αυτό ενώ την ίδια περίπου περίοδο, δηλαδή το β’ τρίμηνο του 2017, καταγραφόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η "ανάκαμψη" της ελληνικής οικονομίας δεν "περνά" από τις αμοιβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά μόνο από το μέγεθος της απασχόλησης του.

Συγκεκριμένα, ο μέσος μικτός μισθός πάνω από 2,145 εκατομμυρίων εργαζομένων σε κοινές επιχειρήσεις (δηλαδή σε όλες τις επιχειρήσεις πλην των οικοδομο-τεχνικών) της ελληνικής οικονομίας έπεσε στα 927 ευρώ/μήνα το Μάιο του 2017 έναντι των 949 ευρώ/μήνα που ήταν το Μάιο του 2016.

Με άλλα λόγια μειώθηκε κατά 22 ευρώ/μήνα μέσα στο 12μηνο μεταξύ Μαΐου 2016 –Μαΐου 2017.

Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση του πλήθους του συνόλου των μισθωτών κατά 125.875 άτομα ή 5,8%, κυρίως λόγω της αύξησης των μερικώς απασχολούμενων.

Κατά 48.500 ή 7,6% αυξήθηκαν οι μερικώς απασχολούμενων, ενώ κατά 77.453 ή 5,1% αυξήθηκαν οι πλήρως απασχολούμενοι.

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το γεγονός πως όχι μόνο αυξήθηκε το πλήθος των μερικώς απασχολούμενων, αλλά μειώθηκε ο μέσος μισθός τους, παρασέρνοντας ακόμα παρακάτω το μέσο μισθό του συνόλου των εργαζομένων (με συμβάσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης).

Η μείωση του μισθού τον οποίο λαμβάνουν κατά μέσο όροι οι εργαζόμενοι οφείλεται στην ταυτόχρονη μείωση τόσο του μισθού των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, όσο και του μισθού των εργαζομένων με συμβάσεις μερικούς απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολούμενων μειώθηκε κατά 2,2%, ενώ ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1%. Έτσι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έπεσε το Μάιο του 2017 στα 1152 ευρώ μικτά (έναντι 1176 ευρώ το Μάιο του 2016),ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης έπεσε στα μόλις 389 ευρώ μικτά (έναντι 393 ευρώ το Μάιο του 2016).

Με άλλα λόγια, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός των μερικώς απασχολούμενων ανέρχεται σε 326 ευρώ. Το μισθό αυτό παίρνουν 636.424 εργαζόμενοι ή σχεδόν το 30% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ο δε καθαρός μισθός των πλήρως απασχολουμένων, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ανέρχεται σε 967. Το μισθό αυτό παίρνουν 1.511.369 εργαζόμενοι ή κοντά το 70% του συνόλου.
πηγή: capital

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget