Η ψήφιση του προσυμφώνου των πρεσπών για να γίνει συμφωνία, δεν θα είναι απλά και μόνο ένα απλό πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα περάσει και θα ξεχαστεί κάποτε, θα είναι ένα διαρκές εθνικό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της Μακεδονίας, ένα έγκλημα κατά όλης της Ελλάδας.

Οι συνέπειες του αλκοόλ στην καρδιά σχετίζονται με το εισόδημα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει διαφορετικά τους πλούσιους και τους φτωχούς.

Τα ευρήματα προέρχονται από τη Νορβηγία, όπου η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Eirik Degerud από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ (4-7 φορές την εβδομάδα) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, αλλά μόνο για τις χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Από την άλλη μεριά, η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αυξημένους θανάτους για όλα τα εισοδήματα.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στη Νορβηγία, ο Degerud είπε πως πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και ακόμη πιο «δραματικά σε άλλες χώρες όπου οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές είναι μεγαλύτερες». Η Νορβηγία κατατάσσεται σταθερά στις πέντε καλύτερες θέσεις τον κόσμο, σύμφωνα με τους ευρέως αποδεκτούς δείκτες ανισότητας Gini, Palma Ratio και τους δείκτες παγκόσμιας ευτυχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, κατατάχθηκαν πρόσφατα στην 23η θέση ανάμεσα στις 30 πιο αναπτυγμένες χώρες όσον αφορά την ανισότητα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι αυτοί που ανήκαν στις κατώτερες τάξεις έπιναν λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να μην πίνουν καθόλου, σε σχέση με τις μεσαίες ή τις υψηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Παρ’ όλα αυτά, είχαν περισσότερες νοσηλείες και θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Φάνηκε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές θέσεις ήταν συνήθως μεγαλύτερα σε ηλικία, ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, και ήταν πιο πιθανό να έχουν ασθένειες και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα στις υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, έπιναν συχνότερα και ήταν πιο πιθανό να κάποια στιγμή να πιουν με ακατάσχετο τρόπο.

Η ερευνητική ομάδα έκανε κάποιες υποθέσεις για να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα και μια αυτές περιελάμβανε τη δυνητικά διαφορετική συμπεριφορά κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Εάν οι πότες υψηλότερου εισοδήματος είναι πιο πιθανό να πίνουν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, για παράδειγμα, αυτό βοηθάει το σώμα να μεταβολίζει ευκολότερα το αλκοόλ, γεγονός που μειώvει τον κίνδυνο για ασθένειες.

Η έρευνα διαπίστωσε πάντως ότι, για όλα τα εισοδήματα, οι πότες με υπερβολική κατανάλωση είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς που έπιναν με λογικό τρόπο το αλκοόλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση της καρδιακής νόσου με το εισόδημα. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερα τα κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Ο δρ Michael Goyfman διευθυντής Καρδιολογίας στο Northwell Health’s Long Island Jewish Forest Hills ανέφερε ότι ο λόγος που το αλκοόλ αποδεικνύεται επωφελές για τους εύπορους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Εικάζει ωστόσο ότι οι πλουσιότεροι που πίνουν μερικά ποτά την εβδομάδα ενδεχομένως να τρώνε υγιεινότερα και να γυμνάζονται. Ο ίδιος ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της μελέτης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ενθαρρυντικό για την κατανάλωση αλκοόλ, αφού είναι τεκμηριωμένες οι αρνητικές επιπτώσεις του σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget