-->

Header Ads

Σε κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό χώρα εξελίσσονται οι ΗΠΑ


Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επεκτείνει την άντληση πετρελαίου στους ωκεανούς και, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, να επιτρέψει τις εξορύξεις στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Πανίδας της Αρκτικής. Εκτιμάται ότι η Αλάσκα μπορεί να προσφέρει 11,8 δισ. βαρέλια την ημέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την άντληση πετρελαίου στους ωκεανούς και, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, να επιτρέψουν τις εξορύξεις στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Πανίδας της Αρκτικής.

Η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου πλησιάζει τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από σχεδόν μισό αιώνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg Βusinessweek επισημαίνει ότι γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο που φαινόταν άπιαστο πριν από μερικά χρόνια.

Εως τα τέλη του 2018, οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες που παγιώθηκαν από την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην αγορά «μαύρου χρυσού». Εν ολίγοις θα αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης προς όφελος της Αμερικής. Οπως επισημαίνει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό, θα ελαχιστοποιηθεί η επιρροή που θα ασκούν στις ΗΠΑ οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία. Θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να διαμορφώνει τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου και θα ανοίξουν εκ νέου οι παλιές πληγές του διεθνούς καρτέλ. Ολα αυτά θα αποδυναμώσουν την εξωτερική πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τον πολυτελή βίο που έχουν συνηθίσει.

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επεκτείνει την άντληση πετρελαίου στους ωκεανούς και, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, να επιτρέψει τις εξορύξεις στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Πανίδας της Αρκτικής. Εκτιμάται ότι η Αλάσκα μπορεί να προσφέρει 11,8 δισ. βαρέλια την ημέρα. Υπάρχει, βέβαια, και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί από τον 19ο αιώνα. Οι κυβερνήτες των παράκτιων πολιτειών των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μια πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια για τον τουρισμό, που αποφέρει στην αμερικανική οικονομία ένα τρισ. δολάρια. Η Φλόριντα έχει ήδη ζητήσει να εξαιρεθεί από τις εξορύξεις.

Ο επικράτηση του σχιστολιθικού πετρελαίου φαινόταν απίθανη πριν από μερικά χρόνια. Στα τέλη του 2014, η Σαουδική Αραβία επιχείρησε να υπερισχύσει των ανταγωνιστριών της, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βιομηχανιών σχιστολιθικών. Αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές, το Ριάντ έπεισε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές στα 40 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τέσσερις μήνες πριν βρίσκονταν στα 100 δολάρια. Οι Σαουδάραβες ήλπιζαν να αφανίσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών. Αυτές, όμως, προχώρησαν σε περικοπές δαπανών και άρχισαν να δανείζονται για να συνεχίσουν τις εξορύξεις. Στα τέλη του 2016, οι Σαουδάραβες άλλαξαν γνώμη.

Επεισαν τον ΟΠΕΚ και τους Ρώσους να μειώσουν την παραγωγή, και σταδιακά οι τιμές του αμερικανικού αργού επανήλθαν από τα 26 δολάρια το βαρέλι στα σημερινά επίπεδα. Εν ολίγοις, ό,τι δεν σκότωσε τις αμερικανικές πετρελαϊκές τις έκανε πιο δυνατές. Οσες επιβίωσαν εξελίχθηκαν σε πιο ευέλικτες εκδοχές του εαυτού τους και μπορούν να είναι κερδοφόρες ακόμη και με χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί η τεχνολογία της υδραυλικής ρηγμάτωσης, με την οποία αντλούνται κοιτάσματα πετρελαίου εγκλωβισμένα μέσα σε βράχους. Εχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil και η Chevron. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τον Οκτώβριο, οι εισαγωγές του πετρελαίου και των παραγώγων του στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1973.
Καθημερινή
[full_width]
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.