-->

Header Ads

Τουρκοκύπριοι για ΑΟΖ: "Οι φυσικοί πόροι είναι κοινός πλούτος"


"Οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στα περίχωρα της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος μας. Όπως επισημάνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε σχετικές εκθέσεις, αυτός ο πλούτος πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, στα πλαίσια συνεργασίας.
"Οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στα περίχωρα της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος μας", σημειώνεται σε τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν που εξεδόθη για το θέμα της ΑΟΖ, αναφέροντας μάλιστα ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς παρασέρνει "σε νέες εντάσεις".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Καθημερινή, πρόκειται για ένα ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή του εκπρόσωπου Τύπου, Μπαρίς Μπουρτζού, και μέσω του οποίου προβάλλει τη δική του γραμμή το "Προεδρικό" του Μουσταφά Ακιντζί στο ζήτημα της ΑΟΖ.

"Οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στα περίχωρα της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος μας. Όπως επισημάνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε σχετικές εκθέσεις, αυτός ο πλούτος πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, στα πλαίσια συνεργασίας. Ο Πρόεδρος μας, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί ανέκαθεν υπογράμμιζε την σημασία του θέματος. Ο ίδιος ζήτησε την μελέτη του ζητήματος από πολιτική άποψη στο τραπέζι των συνομιλιών και από τεχνική σε μια ειδική επιτροπή. Ο ηγέτης της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, κ. Αναστασιάδης απέρριψε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού", τονίζει το τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν.

Στην συνέχεια, το ανακοινωθέν υπογραμμίζει τα εξής: "Με κίνδυνο να σαμποτάρει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Αναστασιάδης επέμενε στην λανθασμένη στάση του και τις τελευταίες ημέρες, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και της Τουρκίας, (η ελληνοκυπριακή πλευρά) δηλώνει ότι θα καθορίσει μονομερώς τις συντεταγμένες της ΑΟΖ στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Αυτή η στάση παρασέρνει το νησί μας και την περιοχή μας σε νέες εντάσεις. Η ανεύθυνη και μονομερής στάση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, είτε για προεκλογικούς λόγους, είτε για άλλους λόγους, θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές".

"Βήματα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων"

Το τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν συνεχίζεται με τις εξής δηλώσεις: "Επωφελούμενη μονομερώς από το γεγονός ότι είναι (διεθνώς) αναγνωρισμένη, η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου επιχειρεί να μεταφέρει την λύση του Κυπριακού από το τραπέζι των συνομιλιών σε άλλα πεδία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ε/κ πλευρά, σε πλατφόρμες που δεν βρίσκονται οι συνομιλητές της, οι τ/κ, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, όπως στην περίπτωση του κεφαλαίου της "ασφάλειας και εγγυήσεων”, στην Τέταρτη Σύνοδο των Med7 της Ε.Ε. Τέτοιου είδους βήματα δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες της επίλυσης του Κυπριακού και παρασέρνουν αυτές τις προσπάθειες σε αδιέξοδο. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, πλέον είναι αναπόφευκτα τα βήματα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των τ/κ".

Τέλος, το ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με τις εξής επισημάνσεις: "Στα πλαίσια των σχετικών συμφωνιών της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και υπό το φως των πορισμάτων του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το νέο πλοίο γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία(Deepsea Metro-2), μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων προετοιμασιών, θα περάσει στο στάδιο της πράξης και θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. Αυτή η εξέλιξη είναι το φυσικό αποτέλεσμα της κατάστασης που βιώνουμε".
πηγή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.