-->

Header Ads

Ενώ η Ελλάδα φοβάται… Μονομερής Οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με όλα τα συνορεύοντα κράτη

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης 
Η Τουρκία απειλεί αλλά η Κύπρος δείχνει να μην φοβάται... Φωτογραφία αρχείου ΚΥΠΕ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Γράφτηκε, πρόσφατα, ότι η Κύπρος σχεδιάζει την πλήρη οριοθέτηση της ΑΟΖ της. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, για την οποία δεν έχουν κατατεθεί οι εν λόγω συντεταγμένες» προσθέτοντας ότι «η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις» .

Αυτή η τελευταία πρόταση δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Δηλαδή εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις η Κύπρος θα σταματήσει τις οριοθετήσεις;
Η Κύπρος στο τέλος του προηγούμενου έτους είχε αναγγείλει, ανεπίσημα, ότι θα στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες μονομερούς οριοθέτησης με την Τουρκία στον ΟΗΕ, αλλά δεν έχουν ακόμα φτάσει στην Νέα Υόρκη.
Η Κύπρος, όπως είναι γνωστόν, έχει θαλάσσια σύνορα με 6 κράτη. Την Ελλάδα, την Τουρκία, την Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μέχρι σήμερα έχει κάνει μόνο δυο, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και εκκρεμεί αυτή με τον Λίβανο.
Τώρα ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε ότι θα στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες και για τα υπόλοιπα κράτη. Είμαι σίγουρος ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας με βάση την μέση γραμμή μια και η υδρογραφική υπηρεσία της Κύπρου είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου.       

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πηγή: Global Marines Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA 
Σε αυτόν τον Αμερικανικό χάρτη φαίνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με βάση τη μέση γραμμή (ίση απόσταση). Υποθέτω, επίσης, ο κ. υπουργός να αντιλαμβάνεται ότι η δήλωσή του σημαίνει ότι θα κάνει μονομερή οριοθέτηση και με την Ελλάδα και ότι ήδη έχει ενημερωθεί γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι «υπάρχει αντίφαση στις θέσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας να έχει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι ενεργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε μια ΑΟΖ που, κατά τον ισχυρισμό της, δεν υπάρχει.» 
Η Τουρκία δεν ομιλεί ποτέ για ΑΟΖ ούτε με το ψευδοκράτος.  Έχει ήδη οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της με αυτή του ψευδοκράτους και φυσικά δεν έχει δώσει πλήρη επήρεια στο ψευδοκράτος μια και πιστεύει ότι τα νησιά, παραβιάζοντας το UNCLOS, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως οι ηπειρωτικές ακτές.
Γι΄ αυτό το λόγο, ήταν τραγικό λάθος η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και όχι για την AOZ.

Πηγή: Ενώ η Ελλάδα φοβάται… Μονομερής Οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με όλα τα συνορεύοντα κράτη http://mignatiou.com/2018/01/eno-i-ellada-fovate-monomeris-oriothetisi-aoz-tis-kiprou-me-ola-ta-sinorevonta-krati/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.