-->

Header Ads

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί Ελλάδα και ΕΕ με τις πολιτικές της

Οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες κατανοούν εξαιρετικά καλά τόσο τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, όσο και τις διεθνείς συνθήκες, αλλά θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να τις παραβιάζουν συνεχώς κι ακαταπαύστως και να προκαλούν ατιμώρητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων Τούρκος υπουργός, όσο κι το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προβήκαν το τελευταίο διήμερο σε παρεμβάσεις προς την ΕΕ και την Ελλάδα, ζητώντας και τα ρέστα, για τις επιλογές της τουρκικής ηγεσίας στη Συρία και την Ελλάδα!

Αναφορά σε Ελλάδα και Τσίπρα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με μια εξαιρετικά φθηνή δήλωσή του, επιχείρησε να απαντήσει στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός της Ελβετίας, κατά την οποία αναφερόμενος στην κατάσταση της ΝΑ Μεσογείου χαρακτήρισε «επιθετική δύναμη την Τουρκία.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας στο Νταβός».

«Πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να κοιτάξει το δικό του γραφείο για ένα απτό παράδειγμα επιθετικότητας . Όλοι γνωρίζουν ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του ταιριάζουν τέλεια με αυτόν τον ορισμό», πρόσθεσε ο κ. Ακσόι.

Στη δήλωση αυτή, του τουρκικού υπεξ, η Αθήνα δεν είχε δώσει απάντηση ως χθες αργά το απόγευμα.

Η τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία έναντι της χώρας μας,δημιουργεί αρνητικές προύποθέσεις για το «Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας» που αναμένεται να συνέλθει την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Θεσαλονίκη με την παρουσία των κ.κ. Ερντογάν και Τσίπρα και δεν συμβάλει στην ευκολότερη επίλυση των διμερών θεμάτων.

Γιατί η Ευρώπη δεν πολεμά μαζί με την Τουρκία;

Ο υπουργός της Τουρκίας για την ΕΕ Ομέρ Τσελίκ κάλεσε στην ομάδα των 29 μελών της ΕΕ, στις 25 Ιανουαρίου, να συμπλεύσει με την Άγκυρα στη στρατιωτική εκστρατεία κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Ο Τσελίκ δήλωσε στην AFP σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία προστατεύει «τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της» στον αγώνα της εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.

«Αυτό που θέλουμε να ακούσουμε από τους συμμάχους μας και τους φίλους μας είναι να λένε ότι είμαστε δίπλα στην Τουρκία, είμαστε ενωμένοι με την Τουρκία όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όταν πρόκειται ν αποφασίσουν τι συμβαίνει πραγματικά στην Αφρίν», είπε ο Τσελίκ στο AFP.

«Έχουμε πειμε σαφήνεια στους φίλους και τους συμμάχους μας ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουν το YPG και τους προτείναμε να κάνουμε αυτή τη επιχείρηση μαζί, αλλά δεν το έκαναν», δήλωσε.

«Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έπρεπε να το κάνει και στο τέλος της ημέρας όντως έπρεπε να ξεκινήσει και να εφαρμόσει αυτή τη δράση από μόνη της», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προστατεύει «επίσης την ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο Τσελικ συναντήθηκε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογερίνι, η οποία δήλωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική» από την τουρκική εκστρατεία. Συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς.

Ο Τσελίκ απέρριψε επίσης την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην Τουρκία να παραιτηθεί από το όνειρό της για ένταξη και να συμμετάσχει σε μια χαλαρότερη «εταιρική σχέση» με την ΕΕ.

«Έχω υπογραμμίσει ιδιαίτερα ότι είμαστε ενάντια στις πρόσφατα αναδυόμενες προτάσεις για μια προνομιακή εταιρική σχέση. Δεν είναι αποδεκτό να προτείνουμε μια λύση εκτός από την πλήρη ένταξη, όπως μια προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία «, δήλωσε.

«Όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου πρέπει να κάνουν περισσότερα από την κριτική στην Τουρκία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει νέα τμήματα της διαδικασίας ένταξης που θα ασχολούνται με αυτά τα θέματα εάν θέλει να σημειώσει πρόοδο.

πηγή: Σημειώσεις
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.