Η ψήφιση του προσυμφώνου των πρεσπών για να γίνει συμφωνία, δεν θα είναι απλά και μόνο ένα απλό πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα περάσει και θα ξεχαστεί κάποτε, θα είναι ένα διαρκές εθνικό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της Μακεδονίας, ένα έγκλημα κατά όλης της Ελλάδας.

Συνεχίζουν το "πνίξιμο" σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέους φόρους 1 δις ευρώ για το 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρόσθετους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη στιγμή που το προηγούμενο έτος (2017) η «τρύπα» στα έσοδα ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση βάζει νέους φόρους τη στιγμή που οι οφειλέτες τόσο του δημοσίου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 οι οφειλέτες του δημοσίου ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια με το ποσό που χρωστούν να φθάνει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία 1,3 εκατ. οι οποίοι χρωστούν 30 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αγριεύουν φέτος καθώς έχουν στο οπλοστάσιο τους κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς. Θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών θα χάσουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις δραστηριότητες τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για αυτό το λόγο θεσμοθετήθηκαν οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων στο δημόσιο και τα ταμεία. Το να ενταχθεί όμως κάποιος στις δύο αυτές ρυθμίσεις είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία καθώς θα πρέπει να πληρούνται σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων. Για παράδειγμα μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα την περίοδο 2014 έως και 2016 να έχουν μία κερδοφόρα χρήση, ενώ η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν να μην ξεπερνάει το 25πλάσιο της οφειλής. Αλλά ακόμα και εφόσον ενταχθεί μία επιχείρηση στη ρύθμιση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Δηλαδή να πληρώνει φόρους και εισφορές του τρέχοντος έτους στην ώρα τους. Ένα μικρό λάθος τον πετάει εκτός ρύθμισης και τον οδηγεί μαθηματικά στην πτώχευση.

Θα έλεγε κανείς ότι εάν μία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη θα έπρεπε να κλείσει και όχι το κράτος να την συντηρεί μειώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο, σημασία έχει πως έφθασε να είναι προβληματική μία επιχείρηση. Με βάση τα στοιχεία, το προηγούμενο έτος αλλά και το φετινό εντάσσονται στα χειρότερα της κρίσης καθώς έχουν αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό οι εισφορές και οι φόροι. Το κράτος έχει γίνει συνέταιρος, στην καλή περίπτωση, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οι οποίοι δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους και των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορές. Με τα ποσά που απομένουν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπτυχθεί μία επιχείρηση ή απλά να συντηρηθεί.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 30.000 ευρώ καταβάλλει φόρου και εισφορές 15.498 ευρώ. Δηλαδή για να ζήσει του μένουν 1.200 ευρώ το μήνα. Άλλος επαγγελματίας με 60.000 ευρώ εισόδημα πληρώνει σε φόρους και εισφορές 37.220 ευρώ το χρόνο. Αυτά δηλαδή που του μένουν μετά την κοπιαστική εργασία ενός έτος είναι 22.780 ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο μία επιχείρηση να καταφέρει να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν κάθε μήνα και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση. Τη στιγμή μάλιστα που η αγορά «δουλεύει» με μεταχρονολογημένες επιταγές.
πηγή: liberal

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget