-->

Header Ads

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» πιέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία στις 19 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι η πιο πρόσφατη ημερομηνία για έλεγχο θεωρήσεων σχετικά με τους μη μετανάστες υποψηφίους, στις διπλωματικές αποστολές της χώρας είναι ο Ιανουάριος 2019, ύστερα από μια διπλωματική σύγκρουση που ώθησε τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, να αναστείλουν αμοιβαία τη χορήγηση θεωρήσεων.

«Παρά τους μεγάλους χρόνους αναμονής, η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία συνεχίζει να επεξεργάζεται τις θεωρήσεις μη μεταναστών. Οι επόμενοι έλεγχοι είναι διαθέσιμοι για τον Ιανουάριο του 2019 και οι αιτούντες μπορούν πάντα να επιλέξουν να κάνουν αίτηση εκτός Τουρκίας «, δήλωσε η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Τα ραντεβού για το USVisa εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, αλλά δίνουμε προτεραιότητα στις κατηγορίες εργασίας F, J, M, καθώς και στους αιτούντες για ιατρικά και επαγγελματικά ταξίδια», πρόσθεσε.

Μόλις δυο μέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπινίλι Γιλντρίμ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς τον περασμένο μήνα, η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι άρχισε να διεκπεραιώνει αιτήσεις για θεώρηση μη μεταναστών στην Τουρκία σε περιορισμένη βάση, αφού έλαβε «διαβεβαιώσεις» από την Άγκυρα για μελλοντικές έρευνες.

Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον σταμάτησε να εκδίδει θεωρήσεις στις αποστολές της στη χώρα, αναφέροντας την κράτηση δύο από τους τοπικούς υπαλλήλους της, το οποίο προκάλεσε άμεσα αντίποινα από την Άγκυρα.

Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξετάσει τη χορήγηση θεωρήσεων σε περιορισμένη βάση, η Άγκυρα χαλάρωσε επίσης την απαγόρευση των θεωρήσεων. Ωστόσο, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις.

Τον Μάρτιο, ο Χαμζά Ουλουτσάϊ, μεταφραστής στο Προξενείο των ΗΠΑ στη νότια επαρχία Adana, συνελήφθη υπό την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», στο πλαίσιο έρευνας για το αποκλεισμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Η υπόθεση κλιμακώθηκε στις 8 Οκτωβρίου, όταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ανακοίνωσε την αναστολή των υπηρεσιών μετανάστευσης για τους Τούρκους υπηκόους, μετά τη σύλληψη του εργαζομένου του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μετίν Τοπούζ, κατηγορούμενος ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι.

Παρά τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ότι η απόφαση θεώρησης λήφθηκε σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε επανειλημμένα τον απερχόμενο Πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζον Μπας, για το «σαμποτάζ» στις Αμερικανό-Τουρκικές σχέσεις.

Σημειώσεις
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.